Ενώ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης συνεχίζουν να βλέπουν στις ΗΠΑ εκπροσώπους μεγάλων ιδιωτικών επενδυτικών επιχειρήσεων (FUNDS) με στόχο να επενδύσουν σε ελληνικό χρέος κατά τις επικείμενες εξόδους της χώρας στις διεθνείς αγορές, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ενώ για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης ομόλογο ελληνικής τράπεζας βαθμολογείται από διεθνή οίκο αξιολόγησης με αξιόχρεη βαθμίδα.
Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 3,93% που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαΐου, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η βελτίωση στο 5ετές ομόλογο η οποία αγγίζει το 3,015% με πτώση της τάξης του 2,5% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Μαΐου επίσης, πριν δηλαδή ξεσπάσει η αναταραχή στην αγορά λόγω Ιταλίας. Η απόδοση του 7ετούς παραμένει κάτω από εκείνη που είχε την ημέρα της έκδοσής του τον Φεβρουάριο και διαμορφώνεται στο 3,4845%(είχε εκδοθεί στο 3,50%).
Παράλληλα τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα από τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου βαθμολόγησε ο οίκος S&P το καλυμμένο ομόλογο τριετούς διάρκειας και ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τον Οκτώβριο 2017.
Η αναβάθμιση φέρνει το ομόλογο στη βαθμίδα ΒΒΒ-, ήτοι 4 βαθμίδες αξιολόγησης υψηλότερα από το Β+ στο οποίο πρόσφατα κατάταξε ο ίδιος οίκος την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η αξιολόγηση αυτή δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και όποια άλλη αποφασιστεί στο μέλλον, από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλυμμένων Ομολογιών . Τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας αυτής της κατηγορίας αποτελούν τα μοναδικά που εντάσσονται στην κατηγορία των επιλέξιμων collaterals (ενεχύρων) αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.