Σε δεύτερο limit down με πτώση 30% έχει «κλειδώσει» από το πρωί η μετοχή της Πειραιώς, με χιλιάδες ανεκτέλεστες συναλλαγές και μηδαμινό τζίρο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, λόγω της επικείμενης ΑΜΚ. Η πτώση αναμένεται να έχει συνέχεια και αύριο, μέχρι η τιμή της μετοχής που σήμερα βρίσκεται στα 2.34 ευρώ να πλησιάσει το 1.15 ευρώ, επίπεδα στα οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου κι εκεί να σταματήσει. Η είδηση της μέρας ωστόσο ήταν άλλη και προήλθε από διαρροές κύκλων της Πειραιώς που ανέφεραν ότι ο νέος ιδιώτης μεγαλομέτοχος της που θα τεθεί και επικεφαλής του ιδιωτικού σχήματος μεγαλομετόχων που θα πάρουν τον έλεγχο της τράπεζας μετά την ΑΜΚ είναι ο Τζον Πόλσον.
Με βάση τις διαρροές αυτές λοιπόν, ο Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον φέρεται να είναι ο μοναδικός από τους παλαιούς ιδιώτες βασικούς μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς που είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την σημαντική ευκαιρία μιας πρωτοφανώς «φτηνής» ΑΜΚ για να πάρει κεφάλι στο μετοχικό κεφάλαιο και τον έλεγχο της τράπεζας.
Με 265 εκατ. ευρώ παίρνει το 18% της τράπεζας
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το family office του Αμερικανού επενδυτή ο οποίος είχε μπει στην Πειραιώς με την αύξηση κεφαλαίου του 2014 και ήταν μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο βασικός της μέτοχος, ελέγχοντας ποσοστό 9.3% που λόγω της μετατροπής των Cocos του Δημοσίου σε μετοχές μειώθηκε το Δεκέμβριο σε 4.6%, έχει δεσμευτεί να εισφέρει στη διεθνή διαδικασία της ΑΜΚ 265 εκατ. ευρώ και να ενισχύσει έτσι το ποσοστό του στην τράπεζα από το 4.61% στο 18%.
Από τους άλλους παλαιούς βασικούς μετόχους, εκτός του Τζον Πόλσον, με σημαντικά ποσά αναφέρεται ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου το family office του Αριστοτέλη Μυστακίδη, ενδεχομένως όμως να μείνει εκτός το Bienville Capital και τη θέση του να πάρει το ιταλοελβετικό fund Helikon Investments, γνωστό από τη συμμετοχή στη Eurobank και τη ΔΕΗ.
Ερωτηματικά για το ρόλο του Μαξίμου
Αν επαληθευτούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες τα επόμενα 24ωρα, ο Τζον Πόλσον θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατόπιν κυβερνητικής απόφασης θα επιδιώξει να μειώσει το ποσοστό του με την ΑΜΚ στο 26.4%, εκεί δηλαδή που ήταν πριν τη μετατροπή των Cocos που διακρατούσε το Δημόσιο σε μετοχές στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Η επιλογή αυτή φέρεται να είναι μάλιστα επιλογή της κυβέρνησης και όχι του ΤΧΣ, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να παραδώσει οριστικά τον έλεγχο της τράπεζας σε ένα ισχυρό μετοχικό σχήμα ιδιωτών επενδυτών.
Ο διαφαινόμενος κεντρικός ρόλος που θα αναλάβει ο Τζον Πόλσον στην Τράπεζα Πειραιώς ενδεχομένως να αποτελεί επιλογή του ίδιου του Μαξίμου. Να σημειωθεί ότι ο Τζον Πόλσον είναι παλαιός γνώριμος του γνωστού οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλη, που ως οικονομολόγος και αναλυτής της Merill Lynch, έδινε συμβουλές πριν πολλά χρόνια στους πελάτες της τράπεζας, μεταξύ των οποίων και το fund του Τόμσον.
Παλαιός γνώριμος του Άλεξ Πατέλη
Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν άλλωστε δύο ενδείξεις: Πρώτον, ότι ο Άλεξ Πατέλης αναλαμβάνει επικοινωνιακές δουλειές για λογαριασμό του Μαξίμου, ιδίως τις επαφές με ξένους επενδυτές, και δεύτερον ότι η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα αρχική επιλογή για υλοποίηση της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς αποκλειστικά στο εξωτερικό και με στόχο τους ξένους επενδυτές δείχνει βγαλμένη από το κεφάλι ανθρώπου πλήρως εξοικειωμένου με τις διεθνείς αγορές, όπως είναι ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει ωστόσο για όσους δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου είναι αν τελικά έχει καταλάβει η κυβέρνηση πόση ζημία για το Δημόσιο και πόσο όφελος για τους νέους ιδιώτες μετόχους συσσώρευσε με τις διαδοχικές επιλογές της σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς το τελευταίο εξάμηνο και με τα ψέματά της για να αποφύγει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς οι κυβερνητικές επιλογές δίνουν στον Πόλσον μια καλύτερη τράπεζα με χαμηλότερο τίμημα
Διότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τζον Πόλσον από κοινού με τους άλλους δύο βασικούς ιδιώτες μετόχους της Πειραιώς, Αριστοτέλη Μυστακίδη, και το fund Bienville είχαν καταθέσει πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 800 εκατ. ευρώ, ζητώντας ωστόσο την προηγούμενη μετατροπή των Cocos που κατείχε το Δημόσιο σε μετοχές, με τη δέσμευση να την καλύψουν οι ίδιοι αυξάνοντας ανάλογα τα ποσοστά τους σε βάρος του ΤΧΣ. Τότε όμως η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριπτε την πρόταση, για να προστατέψει, έλεγε, την αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στην τράπεζα.
Αποτέλεσμα: σήμερα, έξι μήνες μετά, όχι μόνο τα Cocos του Δημοσίου έχουν μετατραπεί σε μετοχές, όχι μόνον ο Τζον Πόλσον παίρνει την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και λόγω του σχεδίου δημιουργικής λογιστικής με την οποία υλοποιείται η ΑΜΚ, ο Πόλσον αυξάνει το μερίδιο του από 4.6% σε 18% με μόλις 265 εκατ. ευρώ, έναντι του πολύ υψηλότερου ποσού που θα κατέβαλε αν γίνονταν η αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ που ο ίδιος είχε προτείνει και που η κυβέρνηση αρνούνταν.
Και το πιο σημαντικό: ο Πόλσον παίρνει μια πολύ καλύτερη τράπεζα, που βελτιώθηκε δραστικά μέσα σε λίγες μέρες λόγω της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4.9 δις ευρώ που θα απορροφήσει τις ζημιές από τα κόκκινα δάνεια μέσα σε 12 μήνες, μείωση που χρηματοδοτήθηκε ακριβώς από το «κάψιμο» των 3 δις ευρώ του Δημοσίου και των χρημάτων των υφιστάμενων μετόχων που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες με την ΑΜΚ.