«Κέρδισε τις εντυπώσεις» η έκδοση του ελληνικού 30ετούς ομολόγου αλλά…

«Κέρδισε τις εντυπώσεις» η έκδοση του ελληνικού 30ετούς ομολόγου αλλά…

Η χτεσινή έκδοση 30ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο και η υψηλή ζήτηση που καταγράφηκε για τον μακροπρόθεσμο αυτό τίτλο ήταν σημαντική υπόθεση και  δικαιολογούσε τις θριαμβολογίες του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.  Ήταν σημαντική υπόθεση όχι για τα – λίγα – λεφτά που άντλησε η χώρα από τις αγορές, αλλά για το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το PSI του 2012, το ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε να βγει στις αγορές με έναν τίτλο διάρκειας 30 ετών και τα κατάφερε.

Κατά το Bloomberg, η έκδοση του 30ετούς ελληνικού ομολόγου αποτέλεσε την κίνηση που σηματοδοτεί τη πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά των ομολόγων και την αποκατάσταση του στάτους της στις αγορές. Όπως έγινε γνωστό, οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, φτάνοντας τα 26 δις ευρώ. Από τα κεφάλαια που προσφέρθηκαν ωστόσο, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε μόνο το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ όπως ήταν και ο αρχικός στόχος του, με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο νέο ιστορικό χαμηλό 1.9%.

Θα πληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ

Το σίγουρα θετικό στοιχείο της έκδοσης του 30ετούς είναι ότι με αυτήν θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ελαφριά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα  προεξοφλήσουν δύο δόσεις από το αρκετά ακριβότερο  δάνειο του ΔΝΤ. Με δυο λόγια, το βραχυπρόθεσμης διάρκειας και ακριβό δάνειο του ΔΝΤ θα αντικατασταθεί με ένα μακροπρόθεσμης διάρκειας δάνειο και πολύ φθηνότερο.

Σε ότι αφορά την επιλογή του χρόνου, ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση και ο ΟΔΗΧ προχώρησαν στην έκδοση του 30ετούς προκειμένου να  εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και άλλα στελέχη, ανακοινώνοντας ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τις αγορές ομολόγων για τους επόμενους τρεις μήνες προκειμένου να αντισταθμίσει την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων των κρατών μελών του ευρώ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και  την οποία οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν τουλάχιστον εν μέρει αδικαιολόγητη καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να πλήττεται από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει βγει ξανά στις αγορές τον Ιανουάριο, με 10ετές ομόλογο για το οποίο είχε υπάρξει και τότε μεγάλη ζήτηση. Με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 29 δις ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει τότε ποσό 3,5 δισ. ευρώ, με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 0.82%.

Το «αγκάθι»

Πού είναι λοιπόν το αγκάθι; Ότι αν και η μείωση των αποδόσεων έχει ορίζοντα λήξης και θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια όταν η ΕΚΤ αποσύρει το  πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας μετά το τέλος της πανδημίας, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ιστορική ευκαιρία και να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά σήμερα, με τα παρόντα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, για να έχει ένα «τράτο» στο μέλλον, αφού λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της, οι δανειστές μας έχουν ουσιαστικά απαγορέψει στην κυβέρνηση μια αξιοσημείωτη  αύξηση του δανεισμού.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter