Δεν τίθεται σαν φιλοσοφικό πολιτικό ζήτημα στην Κουμουνδούρου η κριτική ότι οι… χειραψίες με την εξουσία έχουν πολλαπλές παρενέργειες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να το κάνει ένα κόμμα που έχει καθίσει στο σαλόνι της εξουσίας, με πλαίσιο αριστεροσοσιαλδημοκρατικό, και επιθυμεί να ξαναμπεί στον κυβερνητικό προθάλαμο μετά την επανεκκίνησή του. Η γραμμή της νέας ηγεσίας υπό τον Σωκράτη Φάμελλο είναι η κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις πολιτικές της που πλήττουν την κοινωνική πλειοψηφία και παράλληλα η αύξηση των πυρών προς το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για εμπέδωση της… γραμμής Αννας Διαμαντοπούλου. Η Κουμουνδούρου εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ ότι υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη λειτουργεί ως συναινετικός βολικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ομως, η ρητορική του Σωκ. Φάμελλου αλλά και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργου Καραμέρου είναι πιο επιθετική ενώ πιο ήπιοι είναι οι τόνοι άλλων στις διατυπώσεις τους, όπως για παράδειγμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κώστα Μπάρκα (Σκάι, 6.12.2024).
Χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχουν δύο γραμμές στην Κουμουνδούρου (άλλωστε το τζαρτζάρισμα με το ΠΑΣΟΚ έχει στοιχεία τακτικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά και πολιτικού περιεχομένου), η διαβάθμιση της έντασης έχει υπόβαθρο σε διαφορετικές σχολές εντός της Κουμουνδούρου για τη στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.
Αποτυπώνει μια υπό διαμόρφωση τακτική απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να βρει βηματισμό και πεδίο ανάκτησης της θέσης του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχικά στη συνείδηση του κόσμου (μετά την έκπτωση λόγω των αποχωρήσεων στελεχών) και στη συνέχεια στην εκλογική επίδοση. Οι πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ από την έκτακτη φορολόγηση τραπεζών μέχρι τη στάση Ανδρουλάκη επί των τηλεφωνικών υποκλοπών αποκωδικοποιούνται από την Κουμουνδούρου ως εκπεμπόμενες πολιτική κλίση προς τα δεξιά.
Εν εξελίξει διεργασίες για προσέγγιση
Αν και είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες σε όλο τον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων για συνεργασία επί συγκεκριμένων θεμάτων, αρχικά σε επίπεδο κοινωνίας και κοινοβουλίου και προοπτικά για εκλογικές συνεργασίες, οι «κεραυνοί» κατά του «συναινετικού» ΠΑΣΟΚ δεν θα σταματήσουν. Ταυτόχρονα το προσκλητήριο της Κουμουνδούρου και οι επιθέσεις φιλίας προς τους αποχωρήσαντες αλλά και προς τη Νέα Αριστερά με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση δεν φρενάρουν την αναζήτηση… διαφοροποιήσεων. Κι αυτό παρά τις διαφαινόμενες συγκλίσεις που μπορεί να υπάρχουν επί νομοσχεδίων ή επί του προϋπολογισμού, π.χ. για τις αμυντικές δαπάνες (καταψήφισή τους ενδεχομένως και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).
Μάλιστα, αυτό εκφράστηκε με την ονοματολογία για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Οχι ως αντίρρηση της Κουμουνδούρου (Φάμελλος, Τσίπρας) στο πρόσωπο του προέδρου της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου, πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά ως προς την τακτική της Νέας Αριστεράς που εμμέσως εγκαλείται ότι εργαλειοποίησε το όνομα του ανώτατου δικαστικού και ουσιαστικά το… έκαψε. Το κυριότερο είναι ότι σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου, αντί να στηλιτεύει η αντιπολίτευση το Μαξίμου που άνοιξε πρόωρα τη συζήτηση για την εκλογή προέδρου για να καλύψει η ΝΔ τα εσωκομματικά της θέματα και αντί να απολογείται γιατί αντιμετωπίζει έτσι τον θεσμό στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, βρέθηκε να εστιάζει στην πρόταση της Νέας Αριστεράς, που σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου επιχείρησε μια φυγή προς τα εμπρός και από τα δικά της εσωτερικά ζητήματα.
Πάντως, το κεφάλαιο «Ράμμος» δεν έχει κλείσει ακόμη, ενώ όλα θα διευκρινιστούν εν ευθέτω χρόνω, αρχές Γενάρη, με την πρόταση που συνταγματικά θα έρθει από την κυβέρνηση.
Πινγκ πονγκ για ΣΥΡΙΖΑ – προεδρική εκλογή
Η τακτική της Χαριλάου Τρικούπη είναι να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, και στη Βουλή, δημιουργώντας ατζέντα που, όπως λένε από το ηγετικό της επιτελείο, να δείχνει το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής της και να φέρνει στο πεδίο αντιπαράθεσης την κυβέρνηση της ΝΔ να απολογείται.
Ταυτόχρονα, εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να «ψηλώσει» υιοθετώντας ένα μοτίβο επιθετικής απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ν. Ανδρουλάκη, με επίκεντρο τις υποκλοπές. Μάλιστα, τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν για έλλειψη σοβαρότητας με το αναμάσημα «περί εκβιαζόμενου», που, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ακολουθούν τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκ. Φάμελλος όσο και ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αλλά και το Κίνημα Δημοκρατίας, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί «παλιακά/παρωχημένα και στρεβλά» τα επιχειρήματα αυτού του τύπου και ουσιαστικά καλεί την Κουμουνδούρου να μη χρησιμοποιεί αυτή την πρακτική, χαρακτηρίζοντάς την αδιέξοδη για τον προοδευτικό χώρο.
Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Τσουκαλάς σε ραδιοφωνική παρέμβασή του (6.12.2024) χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος της παραδοσιακής Αριστεράς» να στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, διότι αυτό θα διευκολύνει, όπως είπε, στην πράξη τη διαιώνιση της εκλογικής κυριαρχίας της ΝΔ, η οποία τώρα κλυδωνίζεται. Για να προσθέσει με νόημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός εναλλακτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ και για εμάς ο αγώνας είναι μονομέτωπος απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και σε μια κυβέρνηση η οποία θεωρούμε ότι δεν προχωράει στην ορθή κατεύθυνση τη χώρα».
Εχει τη σημασία του ότι στο ζήτημα της πρότασης Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τη Νέα Αριστερά το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Χρ. Ράμμος είναι από κάθε άποψη άξιος. Ομως, η πρόταση όπως ήρθε στον δημόσιο διάλογο διευκόλυνε την κυβέρνηση της ΝΔ, που εμφανίστηκε να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για υπόγειες συνεννοήσεις σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Διαβάστε επίσης
Η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή μετά την πτώση του Άσαντ – Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ
Πράσινο τσάι και συμπάθεια – Ρωγμές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το «κλίμα συναίνεσης» με τη ΝΔ
Καιρός: Συνεχίζονται οι βροχές – Χιόνια στα ορεινά και πολλά μποφόρ στο Αιγαίο