Κεραμέως-Μητσοτάκης: Μετατρέπουν την παιδεία σε εμπόριο και το σχολείο σε επιχείρηση

Κεραμέως-Μητσοτάκης: Μετατρέπουν την παιδεία σε εμπόριο και το σχολείο σε επιχείρηση

Λίγες ημέρες απομένουν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 13 του Σεπτέμβρη και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κ. Κεραμέως για την προστασία μαθητών και καθηγητών είναι το λιγότερο ανύπαρκτα. Ήδη ανάμεσα στους μαθητές «πέφτουν» τα πρώτα στοιχήματα. Πόσο καιρό θα κρατήσει αυτό το άνοιγμα; Θα ξανακλείσουμε; Πόσα θα είναι τα κενά και φέτος;

Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας έχει αφήσει και αυτό το καλοκαίρι να περάσει χωρίς να αξιοποιηθεί ο χρόνος για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και διασφάλισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Την ώρα μάλιστα που βρισκόμαστε στην καρδιά του 4ου κύματος της πανδημίας, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη εξάπλωση στις μικρότερες ηλικίες.

Η εμπειρία της περσινής χρονιάς, όταν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ζητούσαν από τον Μάη ακόμα συγκεκριμένα μέτρα για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα, είναι πικρή.

Διαβάστε επίσης: Η Κεραμέως αδιαφορεί και τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν με μοναδικό κριτήριο εμβόλιο ή test

Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων και η χρονιά που χάθηκε στην τηλεκπαίδευση έχουν αφήσει βαρύ το στίγμα τους στη μόρφωση και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Οι απώλειες είναι μεγάλες και ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπισή τους.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει το εμβόλιο προσωπική υπόθεση, αφού δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ενημέρωση των μαθητών και των οικογενειών τους. Συνεχίζει να παίζει βρώμικο παιχνίδι και αξιοποιεί το θέμα του εμβολιασμού για να διχάσει την κοινωνία. Και μπορεί η κ. Κεραμέως να πανηγυρίζει ότι φέτος έκανε 11.700 μόνιμους διορισμούς, οι ανάγκες όμως στα σχολεία είναι πολύ μεγαλύτερες (52.000 αναπληρωτές δούλεψαν πέρυσι και άλλοι 8.000 συνταξιοδοτήθηκαν), χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται η αναγκαία αραίωση των μαθητών στα τμήματα και οι πρόσθετες εκπαιδευτικές ανάγκες που γεννά η περσινή χρονιά.

Και σαν να μην έφτασαν αυτά καλεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να αποδεχτούν ως δεδομένο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν φέτος με χειρότερος όρους. Με αύξηση μαθητών ανά τμήμα, μέσα από κλείσιμο σχολείων, συγχώνευση τμημάτων, κατάργηση ολιγομελών, με κοντέινερ ακόμη και στις αυλές των σχολείων. Αυτή είναι η εκπαίδευση που ζητούν, αυτή είναι η εκπαίδευση που θέλουν.

Βέβαια οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. 40.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός σχολών χάρη στη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, κόβοντας τα φτερά χιλιάδων υποψηφίων και στρέφοντάς τους προς τα κολέγια ή το εξωτερικό.

Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας είχε το θράσος την ημέρα της ανακοίνωσης των βάσεων να δηλώσει περήφανη που η κυβερνητική πολιτική «απεγκλώβισε» τόσους χιλιάδες μαθητές από…την επιλογή να σπουδάσουν.

Εν κατακλείδι, η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας έχει καταντήσει ανέκδοτο. Και όσο περνάμε από το ένα κύμα πανδημίας στο επόμενο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μας κάνουν εντύπωση. Κατανόηση θα μπορούσε να υπάρξει αν ήμασταν ακόμη στις αρχές του 1ου κύματος. Αλλά πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Αλήθεια, δεν έμαθαν εκεί στο υπουργείο Παιδείας μετά από σχεδόν δύο χρόνια πως η καθαριότητα και η απολύμανση παραμένουν σημαντικά όπλα κατά της μετάδοσης του ιού; Αν ναι, γιατί τότε ανοίγουν τα σχολεία πάλι με τεράστια κενά σε προσωπικό καθαριότητας και προσλαμβάνουν καθαρίστριες με 2ωρες συμβάσεις εργασίας;

Δυστυχώς, Κεραμέως και Μητσοτάκης μετέτρεψαν την παιδεία σε εμπόριο, το σχολείο σε επιχείρηση και τον γονιό σε πελάτη.

Documento Newsletter