«Ετοιμοι» όπως λέει και το καινούργιο σύνθημα της ΝΔ που ακούστηκε επανειλημμένως στο πρόσφατο συνέδριό της. Ή αλλιώς… ανοίξαμε και σας περιμένουμε, όπως κατά βάθος εννοούσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του, καταλήγοντας με την ατάκα: «Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε και θα συναντηθούμε»!
Πού θα συναντηθείτε, σύντροφοι; Τη Φώφη στη διπλανή καρέκλα τη ρωτήσατε; Θα συναντηθεί δηλαδή η ΝΔ με το Ποτάμι και με το υπόλοιπο Κίνημα Αλλαγής θα… χαθούν στο ραντεβού; Δύσκολο!
Γεγονός είναι πάντως, παρότι η Φώφη Γεννηματά επιμένει στην τακτική των ίσων αποστάσεων υπογραμμίζοντας άλλωστε στο συνέδριο της ΝΔ πως λέει «ναι» στην εθνική συνεννόηση αλλά «όχι» σε πολιτικά μέτωπα που διχάζουν, ότι η παρουσία των δύο βασικών εταίρων του νέου φορέα της κεντροαριστεράς στο συνέδριο της ΝΔ και κυρίως η τοποθέτηση Θεοδωράκη προκάλεσαν ποικίλα σχόλια και εντός του δικού τους πολιτικού χώρου…
Για παράδειγμα, ιστορικό στέλεχος του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, που παρέχει συχνά πυκνά τις συμβουλές του στην ηγεσία, σχολίασε στο Documento ότι η τοποθέτηση Θεοδωράκη στο συνέδριο της ΝΔ ήταν επιεικώς απαράδεκτη: «Είπαμε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι να γυρίσουμε στο 2012 και να ξαναψάχνουμε την ψήφο μας!». Επιπλέον έχει αρχίσει να ενοχλεί πολλούς εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η φιλελεύθερη έως και κεντροδεξιά ιδεολογία τού επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ όπως λένε είναι πλέον προφανές γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θέλησε το 2015 να συνεργαστεί με τη ΔΗΣΥ, αλλά δεν είχε πρόβλημα να ενταχθεί στο Κίνημα Αλλαγής το 2017: «Το 2015 δεν ήθελε για να μη γίνει ουρά της Φώφης, τώρα που τα κατάφερε πρώτα να πάμε σε εκλογή ηγεσίας και μετά στο συνέδριο για τη συγκρότηση του νέου φορέα, για να διεκδικήσει την ηγεσία κι ας μην την κέρδισε, παρουσιάζεται με νέα… φόρα και επιδιώκει να μας σύρει στα δεξιά»!
Γκρίνια για τις μη ίσες αποστάσεις
Πέραν της στάσης Θεοδωράκη όμως, γκρίνια υπάρχει και για την τακτική της Χαριλάου Τρικούπη και της Φώφης Γεννηματά, που μόνο ίσες αποστάσεις δεν κρατούν! Για παράδειγμα, στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το πόθεν έσχες, με συνέπεια χιλιάδες πολίτες –που δεν είναι μόνο πολιτικοί και δικαστές– οι οποίοι ως συνεπείς φορολογούμενοι το υπέβαλαν στην ώρα τους, μετά τη δικαστική απόφαση θα πρέπει να το υποβάλουν εκ νέου, δεν βρήκαν να πουν τίποτε μόνο και μόνο προφανώς για να μη θεωρηθεί ότι παίρνουν το μέρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ… Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, σχολίαζαν στο Documento ότι ναι μεν βρίσκουν τραβηγμένη την απόφαση του ΣτΕ, ωστόσο θεωρούν πως και ο Σταύρος Κοντονής συνεχώς πολώνει την κατάσταση, δημιουργώντας αντιδράσεις με τη στάση του στους δικαστικούς κύκλους. Με τη διαφορά όμως ότι μιλάμε για λειτουργούς της Δικαιοσύνης και όχι για… εφήβους που κάνουν πείσματα από αντίδραση και την πληρώνουν οι πολίτες!
Από την άλλη πλευρά ουδέποτε έχουν πάρει θέση το ΠΑΣΟΚ ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε οτιδήποτε ενοχλεί τη ΝΔ – ούτε για τον γραμματέα της Πολιτικής της Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, που, όπως αποκάλυψε το Documento, είχε επαφές και συνομιλίες με υπόδικους ούτε για τις σκανδαλώδεις υποθέσεις της Μαρέβας Μητσοτάκη! Αν όλες αυτές οι αποκαλύψεις, που δεν βασίζονται σε κουτσομπολιό και κακεντρέχεια αλλά σε ντοκουμέντα, αφορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο πως θα είχαμε ποταμό ανακοινώσεων από την… «τηρώ αποστάσεις κι απ’ τους δυο σας» Φώφη Γεννηματά! Και ναι μεν μια μεγάλη μερίδα στελεχών της ΔΗΣΥ δεν επιθυμεί συνεργασία ή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μία ακόμη μεγαλύτερη δεν βλέπει με καλό μάτι την ταύτιση της παράταξης με τη ΝΔ στα περισσότερα θέματα.
Η κυρία Γεννηματά βέβαια κρατά προς το παρόν τα προσχήματα, δηλώνοντας στο συνέδριο της ΝΔ, για παράδειγμα, ότι «η εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με κυβερνητικές συνεργασίες». Ακούγοντας τα περί συνάντησης όμως από τον εταίρο Σταύρο, δεν είναι παράλογα τα σχόλια που κυκλοφόρησαν, όπως… «από τη συναίνεση στη συνάντηση, Σταύρο, ένα συνέδριο –της ΝΔ– δρόμος»!
Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπος – κακή κουβέντα δεν θα πούμε! Οπως είχε πει και στις 30 Ιουνίου στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά, ο χώρος που εκπροσωπεί ήταν ο ιστορικός αντίπαλος της ΝΔ. Ωστόσο τα έφερε έτσι η… κακή η μοίρα και έγιναν σύμμαχοι και συγκυβερνήτες – για το καλό μας φυσικά. Ειδικά για το Ποτάμι ο Κυριάκος έδωσε τα ρέστα του λέγοντας ότι πολύ συχνά οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και Ποταμιού είναι δυσδιάκριτες!
Μόνοι ξεκάθαροι ΔΗΜΑΡ και Θεοχαρόπουλος
Η μόνη καθαρή γραμμή μέσα στη ΔΗΣΥ και πλέον στο Κίνημα Αλλαγής παραμένει αυτή της ΔΗΜΑΡ και του επικεφαλής της Θανάση Θεοχαρόπουλου. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος αποφάσισαν και ψήφισαν αυτά που έχουν διατυπώσει εδώ και καιρό, ότι την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών –και όχι από τώρα, καθώς, όπως λογικά δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, «ο χώρος μας την ώρα που ανασυγκροτείται δεν επιλέγει συμμάχους, χωρίς μάλιστα να ξέρει το εκλογικό αποτέλεσμα– θα πρέπει τον λόγο της τελικής απόφασης για τις μετεκλογικές συνεργασίες να έχει η βάση της κεντροαριστεράς, με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, προκειμένου να μην υπάρχει καμία υπόνοια για κλειστές αποφάσεις».