«H πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση».
Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας χθες ουσιαστικά πήρε θέση υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, τι οποίες κάλεσε να πάρουν «τολμηρές αποφάσεις». Και η αναφορά «τολμηρές αποφάσεις» συνδέεται άρρηκτα με την παρότρυνση να «βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ».
Δεν ξαφνιάστηκαν
Δεν μπορούμε να πούμε ότι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν από τα σύννεφα με αυτή τη θέση του Αλέξη Τσίπρα, παρότι προτεραιότητα για τον Στέφανο Κασσελάκη αποτελεί η αυτόνομη πορεία του κόμματος, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ σε τρία χρόνια αν ασκήσει σωστή, τεκμηριωμένη και φιλολαϊκή αντιπολίτευση.
Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχει και το Plan B. Άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τονίσει πως αν η βάση θελήσει κάτι ευρύτερο, θα είναι παρών στις εξελίξεις. Και πως θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, όταν οι μετρήσεις δείχνουν πως σχεδόν 8 στους 10 προοδευτικούς ψηφοφόρους θα ήθελαν συνεργασία της Κεντροαριστεράς.
Η πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο
Και μέσα σε όλα αυτά, βρίσκεται η πρόταση Παππά για κοινά ψηφοδέλτια με το ΠΑΣΟΚ με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό, η οποία φαίνεται να αποκτά με τον καιρό περισσότερους υποστηρικτές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με την αυτόνομη πορεία του. Έχει διατυπώσει μία πρόταση προς τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για συμπόρευση, αρχικώς, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Με προτάσεις νόμου, ούτως ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πιέζεται και να βελτιώσει, ενδεχομένως, τις πολιτικές της. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει ανταπόκριση από το ΠΑΣΟΚ, πράγμα κατανοητό λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό του» είπε σχετικά η Βούλα Κεχαγιά στην ΕΡΤ και συνέχισε:
«Η πρόταση του Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο και κοινό υποψήφιο αποτελεί επέκταση της παραπάνω θέσης, είναι το επόμενο βήμα. Αν η συμπόρευση προχωρήσει και είναι αποδοτική στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των κοινωνικών φορέων, και αν η κοινωνία έρθει και πει ότι είναι αξίωση να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να δούμε έναν μεγάλο φορέα της Κεντροαριστεράς, τότε λοιπόν, θεωρητικά, θα εξελιχθούν προς αυτή την κατεύθυνση τα πράγματα».
Πιο ξεκάθαρη δεν θα μπορούσε να είναι η εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν το ΠΑΣΟΚ αποδεχτεί την πρόταση Κασσελάκη για κοινοβουλευτικές συνεργασίες και συγκλίσεις στην κοινωνία, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κάτι μεγαλύτερου. Αν το θελήσει η κοινωνία τελικά… Διότι καλές οι δημοσκοπήσεις, αλλά στο πεδίο τα πράγματα είναι πολλές φορές διαφορετικά.