Μπορεί τα διαδικαστικά να έχουν γίνει το επίκεντρο των εξελίξεων γύρω από τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς –που ακόμη δεν τον είδαμε και θα κάνουμε… μαύρα μάτια να τον δούμε– και συγκεκριμένα η εκλογή της ηγεσίας, ωστόσο ήταν εξαρχής σαφές και παραμένει φανερό πως οι υποψήφιοι ηγέτες έχουν μεγάλες και ουσιαστικές πολιτικές διαφορές, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την ενότητα που όλοι επικαλούνται για την επόμενη μέρα.
Και ενώ προς το παρόν αναμένουμε αν και πότε θα έχουμε εκλογές και αν θα έχουμε φορέα και τι είδους, οι διατυπωμένες θέσεις των βασικών διεκδικητών της κεντροαριστερής κούρσας σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες και τις στρατηγικές συμμαχίες αποδεικνύουν γιατί ο ευρύτερος χώρος του κέντρου πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα της κρίσης, κατακερματίστηκε και έδιωξε τους ψηφοφόρους του δεξιά κι αριστερά.
Με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν
Φώφη Γεννηματά. Εξακολουθεί να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων και, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της, η πρόσκληση που απευθύνουν στη ΔΗΣΥ τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για την ίδια μεγάλη πρόκληση. Θεωρεί ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις και ότι ο νέος φορέας θα πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις κατά τέτοιον τρόπο ώστε οι άλλοι να… πέσουν στην ανάγκη τής παράταξης! Και απευθυνόμενη προς Τσίπρα – Μητσοτάκη, τους διαμηνύει… μολών λαβέ! Ή, για την ακρίβεια: «ξεχάστε ό,τι υπολογίζατε μέχρι τώρα. Η ισχυρή κεντροαριστερά είναι εδώ»! Ακόμη δεν την είδαμε, ισχυρή τη βγάλαμε!
Γιώργος Καμίνης. Οι αντίπαλοί του εντός και εκτός παράταξης του αποδίδουν νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά και στο… βάθος προσέγγιση με τη ΝΔ. Εκείνος, πάλι, θεωρεί ότι η αναγέννηση της παράταξης «θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στα υπόλοιπα κόμματα» και όπως έχει δηλώσει «οι συμμαχίες θα αφορούν τους πάντες με εντελώς νέους όρους». Ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι η νέα παράταξη δεν θα είναι για τη «συμμαχία των προθύμων».
Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Σταύρος τόλμησε εκεί που δεν τόλμησαν οι άλλοι συνυποψήφιοί του και δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη, πρώτη φορά τόσο καθαρά, ότι θα συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές! Φυσικά, δεν το κατονόμασε αλλά είπε ότι θα συνεργαστεί στη βάση ενός προγράμματος. «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη. Δεν είμαστε εμείς που λέμε “βγάλτε εσείς τα κάστανα από τη φωτιά” για να μαζεύουμε εμείς ψήφους. Εμείς λέμε ότι είναι αναγκαίο να κυβερνηθεί η χώρα σταθερά προοδευτικά». Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Και το 2015 έλεγε στον Τσίπρα «φέρτε μια συμφωνία να την υπογράψουμε»! Πάντα για το καλό μας.
Νίκος Ανδρουλάκης. Πιστεύει και δηλώνει πως ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται δεν έχει καμία σχέση με προοδευτικές αρχές και αξίες και άρα αποκλείει και εκείνος συνεργασία μόνο με το σημερινό κυβερνητικό κόμμα. Οσο για μετεκλογική συμμαχία με τη ΝΔ σε περίπτωση που εκλεγεί πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, έχει πει ότι «κάθε κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει την επίτευξη μιας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των μερών». Με λίγα λόγια, αν προγραμματικά συμπίπτουν, γιατί όχι;
Γιάννης Ραγκούσης. Πρόκειται για τον μοναδικό εκ των υποψηφίων που έχει δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλώντας μάλιστα και τους συνυποψηφίους του να πράξουν το ίδιο. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Documento (17/9) είχε πει χαρακτηριστικά: «Με εμένα στην ηγεσία της νέας προοδευτικής παράταξης, κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Με εμένα στην ηγεσία, η νέα προοδευτική παράταξη δεν πρόκειται να παίξει ξανά τον ρόλο της θυγατρικής της ΝΔ» (Βαγγέλη, ακούς;). «Ο κ. Μητσοτάκης ή θα κυβερνήσει αυτοδύναμος, αν ο λαός του δώσει αυτή την εντολή, ή θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας όπως προβλέπει το σύνταγμα ή θα στηριχθεί στους μελλοντικούς βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί έτσι ότι κι αλλιώς θέμα μετεκλογικής συνεργασίας δεν υφίσταται, γιατί απλούστατα «θα χάσει τις εκλογές».
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Αν κάποιος θέλει την επόμενη μέρα των εκλογών να ενοποιηθεί η κεντροαριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα να μην ψηφίσει εμένα» έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Και πιστεύει ότι η κεντροαριστερή παράταξη μπορεί να είναι ο άλλος πόλος κυβερνητικής πρότασης απέναντι στη ΝΔ. Τώρα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών και η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, δηλώνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις «πρέπει να συνεννοηθούν για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα»…
Γιάννης Μανιάτης. Δεν συμφωνεί με την κατηγορία που αποδίδουν στην ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για πολιτική ίσων αποστάσεων. Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί πως πρόκειται για ξεκάθαρη αντιπαράθεση και με τους δύο, δηλαδή και με τον συντηρητισμό της ΝΔ και με τον «εθνικολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Οσο για τις μετεκλογικές συνεργασίες, μας διαβεβαιώνει ότι ο νέος φορέας θα αποκτήσει πρωταγωνιστική θέση και κατά συνέπεια θα τους… παρακαλάνε: «Θα είναι άλλοι αυτοί που θα πρέπει να ερωτηθούν αν είναι πρόθυμοι να συμπράξουν σε μια προοδευτική προγραμματική σύγκλιση με βάση το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Τα μετεκλογικά ερωτήματα δεν θα τεθούν σε μας, αλλά στους Τσίπρα-Μητσοτάκη»! Ο,τι πείτε…