Παρά τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του που άνοιξε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν την πρόταση για εσωκομματικά δημοψηφίσματα, επιμένουν να τη θέσουν προς ψηφοφορία.
Διαβάστε αναλυτικά: ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που υπογράφουν την πρόταση για δημοψηφίσματα
«Μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστατικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53. Αλλιώς, θα ήμουν ο πρώτος που θα είχα αξιοποιήσει τέτοια δυνατότητα. Αλλά όλες και όποιες αλλαγές είναι να γίνουν, πρέπει να γίνουν συλλογικά και με συντροφικότητα» είπε κατά λέξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε αναλυτικά: Αντικατάσταση Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας πρότεινε ο Κασσελάκης: «Έκανα λάθη, αλλά δεν είμαι υποκριτής» (Video)
Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο Νίκος Παππάς. «Το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού Συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο Συνέδριο. Η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το άρθρο 24
«Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων».
Αυτό το κομμάτι από το άρθρο 24 του Καταστατικού επικαλούνται όσοι είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τις καταστατικές αλλαγές.
Οι υποστηρικτές της πρότασης δίνουν έμφαση στον όρο «λειτουργία» τονίζοντας ότι η πρότασή τους είναι ορθή.
Δημοψήφισμα επιθυμούν και για τον ρολό του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου.
«Να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και τους φίλους»
«Όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022. Την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα» είπε στην ομιλία της η Όλγα Γεροβασίλη και συμπλήρωσε:
«Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη. Στη βάση. Και ναι, να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται».
«Γιατί τόση ανασφάλεια και φοβία;»
Για το θέμα πήρε θέση και ο Θανάσης Θεοχαροπουλος:
«Στο κείμενο που καταθέσαμε τα δεκάδες μέλη της Κ.Ε. προτείνουμε δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε να πάρει πρωτοβουλίες το κόμμα ώστε ενεργά και πρωταγωνιστικά να συμμετέχουμε στην ανασύνθεση του προοδευτικου χώρου, χωρίς διάλυση των κομμάτων, με στόχο έναν μεγάλο φορέα του προοδευτικού χώρου. Το θέλει η κοινωνία και η βάση γιατί τόση ανασφάλεια και φοβία. Γιατί;»
«Η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα»
Και ο Γιάννης Ραγκούσης υπερασπίστηκε την πρόταση.
«Σήμερα η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών μετά το 14,9% στις ευρωεκλογές θέτει ένα ερώτημα: θα υπάρξει ένας ισχυρός αντίπαλος πόλος απέναντι στη ΝΔ, στις επόμενες εθνικές εκλογές; Ή με άλλα λόγια θα κινηθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου;
Το επί της αρχής Ναι ή Όχι σε μια τέτοια προοπτική μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν. Ιδίως από την στιγμή που διαφωνούμε μεταξύ μας για το μείζον αυτό θέμα.
Πώς; Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο που προβλέπεται στο καταστατικό μας μετά τις ιστορικές αλλαγές που κάναμε με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του 2022. Τότε που θεσμοθετήσαμε τα δημοψηφίσματα και την εκλογή Προέδρου από τη βάση» είπε και συμπλήρωσε:
«Η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο από κάτω προς τα πάνω διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει».
Τι λέει το Καταστατικό
Άρθρο 24 – Εσωτερικά δημοψηφίσματα:
- Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο.
- Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:
(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.
(β) σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού επιπέδου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΠΣΕ. Το δημοψήφισμα μπορεί να αφορά αποκλειστικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής. Για την πρόθεσή της να διοργανώσει περιφερειακό δημοψήφισμα, η ΠΣΕ ενημερώνει την ΚΕ. Εάν η ΚΕ κρίνει ότι η σημασία ενός θέματος υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας, μπορεί να ακυρώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή να το επαναπροκηρύσσει με άλλους όρους, σε πανελλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο περισσότερων περιφερειών. - Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά.
Άρθρο 25 – Όροι διενέργειας δημοψηφισμάτων:
- Απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι η ενημέρωση επί των κρινόμενων θέσεων και ο δημόσιος διάλογος.
- Την πολιτική ευθύνη της διενέργειας του δημοψηφίσματος έχει η ΚΕ ή η αντίστοιχη ΠΣΕ κατά περίπτωση, η οποία καθορίζει κάθε φορά τους όρους και τη διαδικασία.
- Την ευθύνη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έχει εφορευτική επιτροπή που ορίζεται από την ΚΕ ή την αντίστοιχη ΠΣΕ κατά περίπτωση. Η εφορευτική επιτροπή οφείλει, μαζί με τα δελτία ψηφοφορίας, να αποστείλει στα μέλη και κείμενα με τις απόψεις που έχουν εκφραστεί για το υπό κρίση θέμα.
- Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προϋποθέτει επαρκή και ισότιμη ενημέρωση για τα ζητήματα, μέσα από συνεδριάσεις των ΟΜ, στις οποίες όταν το δημοψήφισμα είναι ανοιχτό και σε φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούνται και αυτοί, ανοιχτές εκδηλώσεις, συζητήσεις, αρθρογραφία κ.ο.κ.
- Εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξάγεται και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος, εφ’ όσον πληρούνται τα εχέγγυα μυστικότητας και εγκυρότητας της ψήφου.
Άρθρο 53 – Τροποποίηση του καταστατικού (το οποίο επικαλέστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης)
- Το παρόν καταστατικό τροποποιείται με απόφαση συνεδρίου.
- Με απόφαση της ΚΕ συγκροτείται Επιτροπή Καταστατικού, στην οποία μετέχει υποχρεωτικά και ο/η πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία έχει ως σκοπό την διαρκή παρακολούθηση της εφαρμογής του καταστατικού και της επίδρασης των καταστατικών ρυθμίσεων στην οργάνωση και λειτουργία του κόμματος και υποβάλει ετήσια έκθεση προς την ΚΕ, με την αξιολόγηση του ισχύοντος καταστατικού και προτάσεις τροποποίησής του.