Η απόφαση του ΕΟΠΠΥ σύμφωνα με την οποία, μέχρι και την επόμενη Παρασκευή, όλα τα Κέντρα Αποκατάστασης που βρίσκονται στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα κριτήρια ποιότητας, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος, ο ΕΟΠΠΥ με την εν λόγω απόφαση οδηγεί συγκεκριμένα Κέντρα σε «λουκέτο», αφού δεν τροποποίησε πρώτα την Υπουργική Απόφαση ώστε να το αποτρέψει.
«Ενώ προσπαθείτε με κάθε τρόπο να εφαρμόσετε αναδρομικά μία φωτογραφική και ληγμένη ημερολογιακά ΥΑ, λησμονείτε να αντιμετωπίσετε μονομερώς τις συνέπειες από τις πρωτοφανείς καταστροφές που υπέστησαν μέλη μας σε Τρίκαλα και Βόλο εξακολουθώντας να εισπράττετε το παράνομο claw-back κουρεύοντας τις απαιτήσεις τους, στερώντας τους με αυτό τον τρόπο κάθε ρευστότητα χρήσιμη για την αποκατάσταση των ζημιών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.
Όπως λένε, «Θεωρούμε ότι, ακόμα και τώρα που επιχειρείτε να οδηγήσετε την κατάσταση σε νέα απρόσφορη όξυνση, υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω υπουργικής απόφασης με σύνεση και με γνώμονα την παροχή πραγματικά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».
«Υπουργική απόφαση με αστοχίες και φωτογραφικό περιεχόμενο»
Οι πάροχοι από τον Ιούνιο έχουν θέσει με σαφήνεια την διαφωνία τους, λέγοντας πως ο ΕΟΠΠΥ δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις τους. Ως εκ τούτου ζητούν από το κ. Χρυσοχοΐδη να συντάξει νέα υπουργική απόφαση με πραγματικά ποιοτικά κριτήρια που θα προάγουν την υγεία των ασθενών.
«Η οποιαδήποτε παράταση εφαρμογής ποιοτικών κριτηρίων δεν ήταν, ούτε είναι, στόχος μας. Η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης παραμένει το πάγιο και δίκαιο αίτημά μας», εξηγούν τα Κέντρα Αποκατάστασης μέσω του προέδρου, Χρήστου Βιρβίλη.
Ενδεικτικά, οι πάροχοι λένε πως, η Υ.Α:
«1. Θέτει ως «κριτήρια ποιότητας» προδιαγραφές που είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των ΚΑΑ (λευκά ταξί!!!!, Χώρος Αυξημένης Φροντίδας)
2. Επιβάλλει περιοριστικά και φωτογραφικά συγκεκριμένη ρομποτική τεχνολογία, αλλά και ανύπαρκτες ιατρικές πράξεις (FES).
3. Απαγορεύει τις συμβάσεις out-sourcing με διαπιστευμένα διαγνωστικά εργαστήρια που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.
4. Αντιμετωπίζει το ανθρώπινο δυναμικό (ιατρούς φυσιοθεραπευτές κλπ.) με δεκαδικούς αριθμούς κάτι που κάνει εκτός των άλλων αδύνατη την μέτρηση (πχ 1 έως 1,1 φυσίατροι βαθμολογούνται με 2 βαθμούς, 1,1 έως 1,5 φυσίατροι 4 βαθμούς κ.ο.κ.)
5. Περιφρονεί τη σημασία του εξειδικευμένου προσωπικού για τα κέντρα αποκατάστασης (πχ. εργοθεραπευτές)
6. Επιβάλλει κριτήρια για την αντιμετώπιση λοιμώξεων αυστηρότερα και από αυτά των νοσοκομείων (συμπληρωματική βαθμολόγηση της ύπαρξης λοιμωξιολόγου με την ιδιότητα του courier)».
Ανακοινώνει παράνομες και εκβιαστικές προθεσμίες χωρίς να ακούσει αυτούς που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της άδικης διάταξη», λένε τα μέλη της και καταλήγουν:
«Με την Υπουργική απόφαση περί των «ποιοτικών κριτηρίων» επιβάλλεται νέο κούρεμα που κυμαίνεται από 10 έως 40%. Γίνεται λοιπόν απολύτως κατανοητό πως μία φωτογραφική διάταξη ποιοτικών κριτηρίων μπορεί να αυξήσει το κούρεμα στους ”μη ποιοτικούς” και να το φτάσει στα επίπεδα του 75%. Φυσικά το περίσσευμα του προϋπολογισμού θα μοιραστεί στους ”φωτογραφικά ποιοτικούς”».