Κόλαφος η έκθεση ελεγκτών για το πάρτι που έστρωσε τον δρόμο στα τωρινά «μαγειρέματα». Συνέχεια αποκαλύψεων από το Documento για το τεράστιο φαγοπότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα-φωτιά των ελεγκτών της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης. Μέχρι και εισαγγελείς χαρακτήρισαν το ΚΕΕΛΠΝΟ «offshore του δημοσίου»…
Φως στις σκοτεινές υποθέσεις του τεράστιου και πολυετούς πάρτι στο αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ ρίχνει το νέο πόρισμα των ελεγκτών της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης. Μετά τα ευρήματα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) το 2016 και της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, νέα στοιχεία που καταγράφονται στην πολυσέλιδη έρευνα αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων πώς μοιράστηκαν εκατομμύρια ευρώ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ ακόμη και σε ανύπαρκτα ΜΜΕ. Μια τακτική που φαίνεται να ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην περίφημη λίστα Πέτσα ώστε να μοιράσει με αδιαφανή κριτήρια –και με πάτημα τον κορονοϊό– 20 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης-φαντάσματα ή μηδαμινής επισκεψιμότητας.
###
Στο σχεδόν 500 σελίδων πόρισμα, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς και για την οποία ήδη έχουν σταλεί σε πολλά στελέχη και εργαζόμενους του ΚΕΕΛΠΝΟ κλήσεις προς εξηγήσεις ως ύποπτα τέλεσης σοβαρότατων αδικημάτων, ξεδιπλώνεται το μεγάλο φαγοπότι. Κι αυτό στον φορέα τον οποίο η εισαγγελέας εφετών που εξέταζε άλλες αμαρτωλές υποθέσεις, όπως αυτή των 140 παράνομων ρουσφετοπροσλήψεων, είχε χαρακτηρίσει τον Οκτώβριο του 2019 «offshore του ελληνικού δημοσίου».
Τα «χαμένα» έγγραφα
Τον Νοέμβριο του 2018 το Documento αποκάλυψε ότι οι επιθεωρητές είχαν εντοπίσει μια κρύπτη έναν μήνα νωρίτερα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας. Πτυχές του πορίσματος αυτής ακριβώς της έρευνας φέρνουμε στο φως σήμερα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από εκείνη την έφοδο των ελεγκτών ανακαλύφθηκαν «χαμένα» έως τότε έγγραφα, μεταξύ των οποίων πλήθος τιμολογίων που αφορούσαν συναλλαγές με ΜΜΕ. Μόνο για τη χρήση του 2014 στο σύνολό τους ξεπερνούν το 1,7 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά συγκαταλέγονται και στοιχεία συναλλαγών για το ανύπαρκτο σάιτ που κατέστη σήμα κατατεθέν της ρεμούλας. Το περίφημο velonakaiklwsti.gr, ιδιοκτησίας, όπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα, του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη. Ιστοσελίδες και εταιρείες συμφερόντων του «γαλάζιου» εκδότη φέρεται να έλαβαν μόνο για το 2014 πάνω από 1 εκατ. ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο διαφημιστικής δαπάνης.
Πώς είχε στηθεί το κόλπο
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα, στο πόρισμα καταγράφεται αναλυτικά πώς είχε στηθεί η όλη διαδικασία ώστε ανύπαρκτα, νεοϊδρυθέντα και παντελώς άγνωστα ΜΜΕ να εισπράττουν χιλιάδες ευρώ από τη μεγέθους εκατομμυρίων ευρώ διαφημιστική πίτα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το όνομα της Ανδρονίκης Θεοφιλάτου, συζύγου του Σταμάτη Πουλή (αμφότεροι διωκόμενοι σε άλλες υποθέσεις στο αμαρτωλό κέντρο), δεσπόζει ανάμεσα στα ευρήματα των ελεγκτών. Πώς έπαιρναν λοιπόν χρήματα ακόμη και ιστοσελίδες-φαντάσματα;
Η διορισμένη σήμερα στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη ως προϊσταμένη τότε του τμήματος διοικητικού συντονισμού έδινε θετικές εισηγήσεις –σύμφωνα με τους ελεγκτές– προς τον άλλοτε «ισόβιο διευθυντή» και καταδικασμένο σήμερα πρωτοδίκως σε άλλη υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου για τις ιστοσελίδες και τις εταιρείες, που –κατά κανόνα– είχαν καταθέσει αίτηση μία μέρα προτού συνεργαστούν με το κέντρο. Οι θετικές εισηγήσεις της Θεοφιλάτου που εντοπίστηκαν και ξεπερνούν τις 1.200 έχουν κείμενο-καρμπόν (αλλάζει μόνο το όνομα του Μέσου) και ένα αόριστα περιγεγραμμένο αντικείμενο ανάθεσης.
Με απλά λόγια, όσοι ήθελαν να πάρουν διαφήμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέβαλλαν αίτημα στον φορέα (ακόμη και αν δεν είχαν καν ιστοσελίδα!). Ακολουθούσαν η θετική εισήγηση με το γενικόλογο περιεχόμενο της Θεοφιλάτου και η απόφαση σύναψης σύμβασης με το Μέσο από τον διευθυντή Παπαδημητρίου. Επειτα οι αιτήσεις διαβιβάζονταν στην Αικατερίνη Πολύζου, τότε προϊσταμένη του τμήματος οικονομικής διαχείρισης και σήμερα διωκόμενη για τις πολύκροτες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη. Τα ποσά που μοίραζε το κέντρο μηνιαίως ζαλίζουν, καθώς έφταναν τις 20.000 ευρώ ανά ΜΜΕ. Η πρακτική αυτή εφαρμοζόταν από το 2012 και τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2015, ενώ ειδικά για τα δύο τελευταία ερευνώμενα έτη εντοπίστηκε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός στοιχείων τέτοιων συμβάσεων, για τα οποία διενεργείται έλεγχος και αναμένονται ειδικές εκθέσεις. Οι ελεγκτές φέρεται να καίνε τον Θ. Παπαδημητρίου, διότι ως διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν και υπέγραφε τις συμβάσεις επικαλούμενος απόφαση του ΔΣ, βρέθηκε ότι δεν είχε εξουσιοδότηση και αρμοδιότητα έγκρισης και υπογραφής τέτοιου είδους συμβάσεων.
Οι ανύπαρκτες ιστοσελίδες
Από τα πλέον καυτά ευρήματα των ελεγκτών που αποδεικνύουν το μεγάλο πάρτι είναι οι ιστοσελίδες που, αν και δεν υπήρχαν, πήραν χιλιάδες ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ για διαφήμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει τις μη καταχωρημένες ιστοσελίδες:
• 3ilikia.gr (άγνωστου ιδιοκτήτη)
• agriniomandata.gr (Κωνσταντίνος Παπουτσής)
• isathnes.gr (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών)
• olagiatinygeiamou.gr (Angela Events)
• samiakitv.gr (σαμιακή τηλεόραση)
• velonakaiklwsti.gr (Βελόνα και Κλωστή Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, συμφερόντων Κουρτάκη)
• 24hoursnews.gr (Πειραϊκές Εκτυπώσεις ΜΙΚΕ, συμφερόντων Μαυρίκου)
• healthivest.gr (ΠΑΝΜΑΡ Εκδοτική ΕΠΕ, συμφερόντων Ευθυμίου Κτενίδη)
Στο πόρισμα ξεχωρίζουν και οι ιστοσελίδες που πήραν διαφήμιση αμέσως μετά την καταχώρηση του ονόματός τους (domain). Με απλά λόγια, εν μια νυκτί, χωρίς καν να προλάβουν να αποκτήσουν αναγνωσιμότητα, πληρώθηκαν χιλιάδες ευρώ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το agriniopost.gr (έγκριση 11.12.2014, σύμβαση 19.12.2014), το alife.gr (έγκριση 28.10.2014, σύμβαση 31.10.2014) και το attikanews.gr (έγκριση 6.2.2014, σύμβαση 6.2.2014). Υπήρχαν και ιστοσελίδες οι οποίες αφού υπέγραψαν σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, λίγες μέρες αργότερα έληξε το όνομά τους. Αλλες πάλι φέρεται να παίρνουν επί μήνες χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχουν ανανεώσει το όνομά τους και άλλες να καταχωρούνται αφότου έχουν υπογράψει σύμβαση. Τέτοια παραδείγματα, όπως πληροφορείται το Documento, αποτελούν σύμφωνα με τους ελεγκτές τα iatriko-checkup.gr, isotimos.gr, online-press.gr.
Στο πόρισμά τους οι ελεγκτές φέρονται να διαπιστώνουν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αναθέσεις σε εταιρείες συμφερόντων των ίδιων προσώπων τα οποία διαχειρίζονται ΜΜΕ ή άλλες εταιρείες. Εχουμε δηλαδή ένα άτομο να παίρνει χιλιάδες ευρώ για καθένα από τα ΜΜΕ που του ανήκε (όπως έγινε και με τη λίστα Πέτσα). Τέτοιο πρόσωπο, σύμφωνα με τα ευρήματα του πορίσματος, ήταν ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος που, σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI και τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis, φέρεται να ξέπλενε χρήμα για λογαριασμό της πολυεθνικής. Τουλάχιστον πέντε εταιρείες συμφερόντων Μαυρίκου διαχειρίζονταν τουλάχιστον 25 ΜΜΕ που πήραν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα αναφέρεται και ο Γ. Κουρτάκης. Τουλάχιστον επτά εταιρείες συμφερόντων του βρέθηκαν να έχουν πάρει ποσά, εκ των οποίων μία διαχειριζόταν το περίφημο velonakaiklosti.gr, ενώ άλλη το παντελώς άγνωστο εκείνη την εποχή alatikaipiperi.gr. Ακόμη ένα όνομα εκδότη που καταγράφουν οι ελεγκτές είναι αυτό του Νίκου Καραμανλή («Παρασκήνιο», «Καρφίτσα» κ.ά.), που μέσω τουλάχιστον πέντε εταιρειών του έλαβε για αρκετά ΜΜΕ του χιλιάδες ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ του εκδότη που έχρισε τον Μητσοτάκη «ηγέτη του 21ου αιώνα» πήραν σχεδόν 70.000 ευρώ σύμφωνα με τη λίστα Πέτσα.
Βάσει και του παλαιότερου πορίσματος για το ΚΕΕΛΠΝΟ από το ΣΕΥΥΠ, από το 2012 έως το 2014 μοιράστηκαν με παράνομο και παράτυπο τρόπο μέσα από 15 εταιρείες –κυρίως διαφημιστικές– περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.
Διάτρητα αρχεία, άρνηση συνεργασίας και μπούλινγκ
Σοκαριστικά είναι όσα υπέστησαν οι ίδιοι οι επιθεωρητές κατά τη διενέργεια ελέγχου στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αναφορά για προσκόμματα που έβαλαν στην έρευνά τους οι τότε προϊσταμένες των τμημάτων του διοικητικού συντονισμού και της οικονομικής διαχείρισης Ανδ. Θεοφιλάτου και Αικ. Πολύζου αντίστοιχα. Γίνεται λόγος για συστηματική πρακτική παρακώλυσης της έρευνας μέσω της μη χορήγησης στοιχείων από τους ελεγχόμενους υπαλλήλους, αποπροσανατολισμό του ελεγκτικού έργου, διενέργεια αλλεπάλληλων ενεργειών από μεριάς επιθεωρητών για τη διασταύρωση αποδεικτικών στοιχείων και ευρημάτων, αντίξοες συνθήκες σε ό,τι σχετίζεται με την κρύπτη και τα έγγραφα που εντόπισαν στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ως αποτέλεσμα η εκπόνηση του πορίσματος καθυστέρησε αρκετά.
Οι ελεγκτές, βάσει πληροφοριών του Documento, εντόπισαν ένα τεράστιο μπάχαλο στο πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ με χαμένα έγγραφα, παραποιημένα και ελλιπή στοιχεία και έγγραφα με διπλούς αριθμούς πρωτοκόλλου. Σε στικάκι USB που εντοπίστηκε και ερευνήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος φαίνεται να αναγραφόταν το εξής μήνυμα: «Προσοχή, η εταιρεία φύλαξης να συνεχίσει τον πλήρη αποκλεισμό του πρωτοκόλλου και των αποθηκών – να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο ώστε οι υπάλληλοι να μην αντιληφθούν τι συμβαίνει, να αφαιρεθούν τελείως τα έγγραφα με τα πρωτόκολλα που είπαμε αφού τα ξαναδώ».
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που τέτοια δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Στην πολύκροτη δίκη για άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εισαγγελέας είχε αναφερθεί σε νοθευμένα στοιχεία και έγγραφα, σε προσπάθειες των μαρτύρων για καθυστέρηση της ακροαματικής διαδικασίας αλλά και σε τακτοποίηση πρακτικών του ΔΣ από τους κατηγορούμενους (στελέχη και εργαζόμενους του ΚΕΕΛΠΝΟ) για να συγκαλύψουν τις έκνομες ενέργειές τους.
Eπιθέσεις σε επιθεωρητές
Επιπλέον, οι επιθεωρητές φέρεται να δέχτηκαν απίστευτες πιέσεις, ακόμη και μπούλινγκ. Σε αυτό φέρεται να πρωτοστάτησε το πουλέν του Αδ. Γεωργιάδη που κατέβηκε υποψήφιος με τη ΝΔ –χωρίς να εκλεγεί– Στ. Πουλής. Ο ήδη διωκόμενος για υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και ερευνώμενο πρόσωπο υπέβαλε ενώπιον του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς αίτηση εξαίρεσης όλων των επιθεωρητών. Βέβαια απορρίφθηκε, αλλά ο Πουλής, τον οποίο καίνε σε άλλο σημείο του πορίσματός τους οι ελεγκτές, όπως αποκάλυψε το Documento, κατέθεσε και μήνυση εναντίον τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ορισμένοι εκ των επιθεωρητών υπέστησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπούλινγκ, καθώς ένας εκ των ερευνώμενων φέρεται να την έστηνε έξω από την εργασία τους και να τους έκανε μέχρι και υβριστικές χειρονομίες.
Τέλος, περί τον Μάρτιο του 2019 και ενώ είχαν ήδη υποβληθεί τρεις εκθέσεις προκαταρκτικής εξέτασης από το ελεγκτικό κλιμάκιο των επιθεωρητών, τέσσερα μέλη του κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα, παράβαση καθήκοντος και πρόκληση για την τέλεση ψευδορκίας. Το γεγονός ότι και το πόρισμα ολοκληρώθηκε αλλά και τα στοιχεία του καίνε διάφορα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδεικνύει το σθένος όσων εργάστηκαν για να αποκαλύψουν την αλήθεια.