Αναφανδόν υπέρ της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα τάχθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Human Rights Watch, Κεν Ροθ, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Documento.
Δείτε επίσης: Κεν Ροθ (Human Rights Watch): «Κατάφωρα ψέματα ότι δεν υπάρχουν pushbacks»
Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, καθώς στα τέλη Αυγούστου, ύστερα από 30 χρόνια προσφοράς, θα αποχωρήσει από το τιμόνι του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με χειμαρρώδη λόγο και σκληρή γλώσσα στηλιτεύει τις «παράνομες πολιτικές επαναπροωθήσεων» μεταναστών και προσφύγων, γνωστότερες πλέον ως pushbacks, ενώ την ίδια ώρα εξήρε τη συνεισφορά του Documento στην ερευνητική δημοσιογραφία τονίζοντας πως: «Το Documento αξίζει βραβεία, όχι δίωξη». Μία φράση που ο τιμηθείς με το Βραβείο Δημοκρατίας του Δήμου Αθηναίων στο Athens Democracy Forum το 2016, επανέλαβε και σε ανάρτησή του στο Twitter.
Δείτε επίσης: Tweet – «καρφί» από τον Κεν Ροθ
«Είναι σημαντικό να πούμε ότι το Documento προσφέρει πολλά στην κοινωνία κάνοντας ρεπορτάζ για αυτά τα θέματα εμφανούς διαφθοράς. Όχι μόνο στο σκάνδαλο Novartis αλλά και στη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό ακριβώς είναι το είδος της δουλειάς κατά της διαφθοράς που θέλουμε από ένα επαγγελματικό μέσο δημοσιογραφίας όπως το Documento. Και αξίζει βραβεία γι’ αυτό, όχι δίωξη. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση, προφανώς αμήχανη από αυτού του είδους τα ρεπορτάζ για τη διαφθορά και την αναφορά παράνομων απωθήσεων, διώκει το Documento και τους δημοσιογράφους του. Και αυτή η δίωξη παίρνει ποικίλες μορφές», ανέφερε.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:
«Ο Ορμπάν ελέγχει τα ΜΜΕ, αλλά δεν συλλαμβάνει δημοσιογράφους και οι δημοσιογράφοι δεν σκοτώνονται»
Εν συνεχεία, αναφερόμενος στην Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, έκανε έναν παραλληλισμό της Ελλάδας με την Ουγγαρία του Όρμπαν σημειώνοντας ότι εκεί οι δημοσιογράφοι δεν σκοτώνονται ούτε συλλαμβάνονται. Χαρακτηριστικά, είπε μεταξύ άλλων: «Οταν είδα για πρώτη φορά την πρόσφατη κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα εξεπλάγην με το πόσο χαμηλά ήταν η Ελλάδα. Ηταν πίσω από την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία που συνήθως είναι στο χαμηλότερο επίπεδο για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως, μιλήσαμε με την ομάδα (σ.σ.: τους ΡΧΣ) και η εξήγησή τους ήταν ότι σε μέρη όπως η Ουγγαρία ο Ορμπάν ελέγχει τα ΜΜΕ, δυσκολεύει πολύ τις διαφορετικές φωνές να μιλήσουν, αλλά δεν συλλαμβάνει δημοσιογράφους και οι δημοσιογράφοι δεν σκοτώνονται. Και δυστυχώς, στην Ελλάδα εάν κάνετε τη δουλειά σας ως δημοσιογράφος, ιδιαίτερα εάν κάνετε ρεπορτάζ για διαφθορά και εάν αναφέρετε παράνομα pushbacks αιτούντων άσυλο, μπορεί να κατηγορηθείτε ποινικά και η ζωή σας μπορεί να κινδυνεύσει».
«Τα pushbacks είναι παράνομα»
Κατά την τοποθέτησή του, ο Κεν Ροθ, αναφέρθηκε εκτενώς στα pushbacks στηλιτεύοντας τις πρακτικές που εφαρμόζονται στο Αιγαίο.
«Οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να έρθει στα σύνορα μιας χώρας και να ζητήσει άσυλο. Δεν έχουν κατ’ ανάγκη το δικαίωμα να μείνουν στη χώρα για πάντα, αλλά έχουν το δικαίωμα να ακούγεται δίκαια το αίτημα ασύλου» και προσθέτει: «Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι τα pushbacks είναι κατάφωρα παράνομα».
«Οταν υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν απωθήσεις λένε κατάφωρα ψέματα»
Εν συνεχεία, υπογραμμίζει ότι: «Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έχει τεκμηριώσει πάρα πολλές περιπτώσεις αυτού του είδους παράνομων απωθήσεων. Και στη στεριά και τη θάλασσα. Μερικές φορές γίνεται από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές και σε κάποιες από αυτές χρησιμοποίησαν άτομα για να κάνουν την απώθηση. Αλλά καταλήγει στο ίδιο πράγμα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη γι’ αυτές τις επαναπροωθήσεις. Οταν υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν απωθήσεις λένε κατάφωρα ψέματα. Είναι άρνηση της πραγματικότητας. Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έχει τεκμηριώσει υποθέσεις παράνομων pushbacks καθώς η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα, γιατί δεν έχει δικαιολογία γι’ αυτό που κάνει. Εάν παραδεχτεί ότι έκανε τις επαναπροωθήσεις, θα παραδεχτεί ότι παραβίασε τον νόμο. Δεν θέλει να το κάνει. Αρα είναι απλά ψέματα και λέει “δεν συμβαίνει”. Είναι λάθος, συμβαίνει».