Κεφαλονιά: Καταγγελία για κατασπατάληση χρημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου από τον «γαλάζιο» βουλευτή Καππάτο

Αίσθηση προκαλούν δημοσιεύματα από την Κεφαλονιά σχετικά με τον μέχρι πρότινος βουλευτή της ΝΔ στο νησί -και εκ νέου υποψηφίου-, Παναγή Καππάτου. Τα δημοσιεύματα καταγγέλλουν ότι κατά τη θητεία του Καππάτου ως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου κατασπαταλήθηκαν 110.000 ευρώ από τα αποθεματικά. Συγκεκριμένα, το efimeridakefalonia.gr, κάνει λόγο για «υπέρογκες σπατάλες» από τον Καππάτο και όσους τον συνόδευαν στα ταξίδια του εκτός Κεφαλονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δημοσιεύματα σχετικά με τον Παναγή Καππάτο αναρτήθηκαν σε τοπικά Μέσα λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας του.

Αναλυτικά το δημοσίευμα του efimeridakefalonia.gr για τον Παναγή Καππάτο:

Τώρα που πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές τα στόματα ανοίγουν και βγαίνουν στον αέρα όλα οι «πομπές» των υποψηφίων ακόμα κι αυτές που… σκεπάστηκαν. Παρότι όσα γράφουμε είναι κοινό μυστικό στους δικηγορικούς και νομικούς κύκλους του νησιού μας εντούτοις πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Ο λόγος για το περίφημο σκάνδαλο του Παναγή Καππάτου με τα λεφτά του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και την παρ΄ ολίγον πτώχευση του ταμείου του κορυφαίου Επιστημονικού Συλλόγου του νησιού επί Προεδρίας του μέχρι πρότινος Βουλευτή της Ν.Δ. και εκ νέου υποψηφίου με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Παναγή Καππάτου.

Η ιστορία έχει ως εξής:

O Παναγής Καππάτος παρέλαβε από τον προκάτοχό του στην Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς Παναγή Γεράκη ως αποθεματικό το σημαντικότατο ποσό των 110.000 ευρώ. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που μια ωραία πρωΐα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, από τις πιο έμπειρες δικηγόρους του νησιού μας, ανακάλυψε πως το ταμείο ήταν πλέον μείον, ότι δηλαδή τα 110.000 ευρώ που βρήκε ο κ. Καππάτος κατά την θητεία του είχαν εξανεμιστεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος πήγαινε… ντουγρού για πτώχευση. Αμέσως ενημερώθηκε το σύνολο των Δικηγόρων και κατόπιν έρευνας εντοπίσθηκαν αδιανόητες σπατάλες από τον τότε Πρόεδρο Παναγή Καππάτο με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα υπέρογκα έξοδα του ιδίου και της συνοδείας του κατά τις μεταβάσεις στην Αθήνα και αλλού για θέματα του Δικηγορικού Συλλόγου όπου το ταμείο του χρεωνόταν πολυμελή και πολυτελή γεύματα σε εστιατόρια πολυτελείας με αστακομακαρονάδες και δαπανηρές διαμονές του ιδίου και της συνοδείας του σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιάσεις ακριβών αυτοκινήτων κ.ο.κ.

Φυσικά το θέμα ήλθε άμεσα στη Γενική Συνέλευση των Δικηγόρων, καθώς μετά την κατασπατάληση των 110.000 ευρώ ήταν πλέον ορατό το φάσμα της χρεωκοπίας, ενώ δεν υπήρχαν πια λεφτά ούτε για να πληρωθούν τα βασικά όπως π.χ. ο μισθός της γραμματέως του Δικηγορικού Συλλόγου. Άμεσα έλαβαν χώρα δύο επεισοδιακές Γενικές Συνελεύσεις με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι για τον Παναγή Καππάτο και τα πεπραγμένα του. Μάλιστα, η καταγγέλλουσα δικηγόρος, που είχε πρώτη αναδείξει το σκάνδαλο, κατέβασε εισήγηση ώστε να υποβληθεί επίσημη μήνυση στον Καππάτο από τον Δικηγορικό Σύλλογο για κακουργηματική απιστία και μάλιστα την πρότασή της αυτή την στήριξαν δικηγόροι όπως ο Άκης Γασπαράτος, ο Σπύρος Μπουρμπούλης, αλλά και δικηγόροι κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως ο Γιάννης Λυκούδης κι η Ιωάννα Μαρκέτου που εν χορώ ζητούσαν στις θυελλώδεις Γενικές Συνελεύσεις να παραπεμφθεί ο Καππάτος στην Εισαγγελία Κεφαλονιάς για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Εν τέλει ο Καππάτος γλίτωσε από όλο αυτό το σκηνικό χάρη στην παρέμβαση των δικηγόρων Σάββα Σαββαόγλου και Νίκου Ανουσάκη, όπου είχαν την άποψη πως δεν πρέπει να υπάρξουν ποινικές εμπλοκές όσο κι αν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την διαχείριση των χρημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου από τον Παναγή Καππάτο κι η πρότασή τους αυτή επικράτησε στην ψηφοφορία, καθώς τελικά οι Δικηγόροι αποφάσισαν με πλειοψηφία 24-16 το θέμα να κλείσει, αφού τα χρήματα ήταν δικά τους κι όχι δημόσια και να μην υποβληθεί μήνυση στον Παναγή Καππάτο. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Καππάτος απέφυγε να δώσει εξηγήσεις στις Εισαγγελικές Αρχές για τα πεπραγμένα του και το όλο ζήτημα δεν πήρε επικοινωνιακές διαστάσεις οπότε δεν το βρήκε μπροστά του όταν η Νέα Δημοκρατία το 2019 τον έβγαλε από τα… αζήτητα και τον όρισε υποψήφιο βουλευτή.

Τώρα όμως εν έτει 2023 και δεδομένου ότι έρχονται εκλογές κι ο πρώην βουλευτής νομίζει πως τα στόματα θα είναι πάντα κλειστά, είναι αρκετοί Δικηγόροι που θυμήθηκαν τα 110.000 ευρώ τους που ακόμα τα… κλαίνε και καταφέρονται εναντίον του νυν προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σάββα Σαββαόγλου και του Νίκου Ανουσάκη που ουσιαστικά γλίτωσαν τον Παναγή Καππάτο από το στόμα του Εισαγγελέα, με πρώτη την έμπειρη δικηγόρο του νησιού μας, που θεωρεί πως ο κ. Καππάτος ήταν ανάξιος για τέτοια μεγαλοψυχία.

Τα ερωτήματα πάντως παραμένουν και είναι πρέπων ο κ. Καππάτος, έστω και τώρα και δεδομένου πως διεκδικεί εκ νέου την ψήφο μας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, να δώσει δημόσιες εξηγήσεις και αναλυτικό απολογισμό για το πως έγινε τα 110.000 ευρώ επί της θητείας του ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς να δαπανηθούν και που ακριβώς πήγαν τα λεφτά. Είναι κάτι που το χρωστάει στον εαυτό του, στους συναδέλφους του, αλλά και στο εκλογικό σώμα της Κεφαλονιάς».