Οι εκατοντάδες μικροσεισμοί που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα στην Κεφαλονιά, στον κόλπο του Μύρτου, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των σεισμολόγων, οι οποίοι παρατηρούν το φαινόμενο.
Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά του νησιού και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 200 σεισμικές δονήσεις, όπως σημειώνουν τα «Νέα», γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους.
«Κάποια από τα επίκεντρα εντοπίζονται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τις ακτές» σημείωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Αθανάσιος Γκάνας, αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα ότι το συγκεκριμένο ρήγμα τέμνει σε σχεδόν ορθή γωνία το μεγάλο ρήγμα της Κεφαλληνίας, που έχει μήκος 140 χλμ και φτάνει μέχρι τη Λευκάδα.
Ο Αθανάσιος Γκανάς, δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης του μεγάλου ρήγματος, καθώς τα σεισμικά μεγέθη που σημειώνονται αυτές τις ημέρες είναι μικρά. Παράλληλα, σημειώνει μιλώντας στα «Νέα» το ρήγμα που προκαλεί τη σεισμική έξαρση είναι ένα υποθαλάσσιο ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί και πάλι με μορφή σμηνοσειράς στους καταστροφικούς σεισμούς που συνέβησαν στην Κεφαλονιά το 2014.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί, καθώς «στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη μια σμηνοσειρά, δηλαδή μια σεισμική ακολουθία. Γενεσιουργός αιτία είναι η κίνηση των ρευστών στον φλοιό της γης».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η άποψη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα σενάριο είναι ότι πρόκειται για σμηνοσειρά και το δεύτερο σενάριο ότι πρόκειται για προσεισμούς ενός επερχόμενου μεγαλύτερου σεισμού. Τονίζει δε, ότι από τις μετρήσεις των τεστ προκύπτει η εικόνα της σμηνοσειράς.
Διαβάστε επίσης:
Κεφαλονιά: Εννέα σεισμοί σε 1,5 ώρα – Σμηνοσειρά ή προσεισμοί, δηλώνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Έγκλημα Τέμπη: 1,3 εκατ. υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού – Πώς μπορείτε να συμμετέχετε