ΚΕΕΛΠΝΟ: Ξανά στο δικαστήριο ο Άδωνης Γεωργιάδης – Το Σεπτέμβριο η απόφαση

Στις 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σχετικά με τις 22 παράνομες προσλήψεων στο ΚΕΕΛΝΠΟ (νυν ΕΟΔΥ) με κατηγορούμενους τα μέλη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ», καθώς σήμερα ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Εντύπωσε προκάλεσε το γεγονός ότι παρών στην αίθουσα ήταν και ο νυν υπουργός Υγείας, Αδωνης Γεωργιάδης, επί των ημερών του οποίου στο υπουργείο Υγείας είχαν γίνει το 2013 – 2014 οι επίδικες προσλήψεις. Ο κ. Γεωργιάδης είχε καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον περασμένο Φλεβάρη, παρέχοντας πλήρη στήριξη στην «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ», ενώ είχε τονίσει ότι οι παράνομες προσλήψεις έγιναν με δική του «προφορική εντολή».

Δείτε επίσης: Άδωνης για παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Εγώ έδωσα προφορική εντολή, δεν υπήρξε ζημία επειδή εργάστηκαν

Άλλωστε ο κ. Γεωργιάδης συνδέεται στενά με ορισμένους τους κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα ο πολιτευτής της ΝΔ, Σταμάτης Πουλής, είναι συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, όπως συνεργάτης είναι και η σύζυγός του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου. Η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνη Πολύζου είχε προσληφθεί το 2021 στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) την οποία επόπτευε ο κ. Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου, Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη. Οι προσλήψεις έγιναν την περίοδο 2013 – 2014 και ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 251.629 ευρώ.

Η παρουσία Γεωργιάδη στο δικαστήριο ερμηνεύεται από πολλούς ως ένα μήνυμα στήριξης των στενών του συνεργατών μετά και την εισαγγελική πρόταση «καταπέλτη» του εισαγγελέα της έδρας Σπύρου Παππά με την οποία ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων.

Όπως είχε αναφέρει ο έμπειρος εισαγγελέας Εφετών «οι προσλήψεις αυτές δεν κάλυψαν στο σύνολό τους ανάγκες δημόσιας Υγείας και δεν υπήρχε αναγκαιότητα πρόσληψης». Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα είχε παραθέσει στην αγόρευσή του, ορισμένες από τις 22 προσλήψεις, όπως για παράδειγμα όσους προσελήφθησαν στο γραφείο τύπου του υπουργού Υγείας (τότε Άδωνις Γεωργιάδης), στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου κτλ.

Δείτε επίσης: Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: «Καταπέλτης» ο εισαγγελέας – Ένοχη η παρέα Άδωνη, Πουλή για τις παράνομες προσλήψεις

Η απαράδεκτη συμπεριφορά Γεωργιάδη

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που παραβρέθηκε στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο κ. Γεωργιάδης εκτυλίχθηκε ένα πρωτοφανές περιστατικό από μέλος της φρουράς του σε βάρος του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη.

Δείτε επίσης: Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Απαράδεκτη συμπεριφορά Γεωργιάδη – Έκανε υποδείξεις στην έδρα

Ο υπουργός Υγείας ήταν παρών στο ακροατήριο, ενώ κατέθετε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή σε προηγούμενη δικάσιμο. Ωστόσο επειδή οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων είχαν αναφέρει ότι θα καταθέσουν αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μεταξύ Πολάκη και Γεωργιάδη, βρέθηκε στο ακροατήριο.

Κάποια στιγμή και ενώ ο Παύλος Πολάκης δεχόταν ερωτήσεις από μια εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων τη δικηγόρο Μαριλένα Παπαχρήστου, ο κ. Γεωργιάδης παρενέβη. Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας διέκοψε τη διαδικασία λέγοντας ««τι διαδικασία είναι αυτή; Ο κ. Πολάκης διευθύνει τη δίκη;».

Στο σημείο εκείνο αντέδρασε ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης.

«Τι είναι αυτά τα πράγματα, από που και ως πού ο κ. Γεωργιάδης παρεμβαίνει στη διαδικασία. Επειδή είναι υπουργός;», ενώ σημείωσε ότι ο υπουργός θα πρέπει να περάσει εκτός αίθουσας.

Στο σημείο εκείνο ο επικεφαλής της αστυνομικής φρουράς του κ. Γεωργιάδη πλησίασε το δικηγόρο μαζί με δύο ακόμη αστυνομικούς και τον απώθησε βίαια. Η αντίδραση του δικηγόρου ήταν άμεση και ζήτησε την προστασία της έδρας. Επικράτησε πανδαιμόνιο. Ο δικηγόρος Απατσίδης κάλεσε τηλεφωνικά την Άμεση Δράση να φτάσει στο σημείο, ενώ ανέφερε ότι θα καταθέσει μηνύσεις.

Λίγο πριν αποχωρήσει ο κ. Γεωργιάδης έδωσε ένα ακόμη αντιθεσμικό σόου μέσα στο δικαστήριο. Συγκεκριμένα μετά το πανδαιμόνιο που επικράτησε λόγω της επίθεσης του φρουρού του κ. Γεωργιάδη στο δικηγόρο Απατσίδη η δίκη διεκόπη. Τότε ο κ. Γεωργιάδης πλησίασε στην έδρα και ανέφερε σε έντονο ύφος τα εξής:

«Παρακαλώ πολύ και εγώ έχω εργασίες αλλά είμαι εδώ και είναι απαράδεκτο ότι διέκοψε το δικαστήριο για να κάνει τις δουλειές του. Όλα έχουν κάποια όρια» τόνισε κάνοντας στην ουσία υποδείξεις προς την έδρα του δικαστηρίου.

Η δεύτερη δίκη για τις 74 προσλήψεις

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των 22 παράνομων προσλήψεων είναι η μία εκ των δύο που έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη με κατηγορούμενους τα μέλη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ». Η δεύτερη αφορά σε 74 παράνομες προσλήψεις της περιόδου 2011-14 οι οποίες τον ζημίωσαν κατά €1,4 εκατ. Η δίκη έχει αναβληθεί δύο φορές. Η τελευταία πριν λίγες ημέρες για τις 13 Νοεμβρίου του 2024, όπου και πάλι ο ΕΟΔΥ δεν παρέστη προς υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Παρά το γεγονός, ότι το καλοκαίρι του 2023 η προηγούμενη διοίκηση του οργανισμού είχε αποφασίσει να το πράξει, αναθέτοντας σε δικηγόρο να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως κι έγινε.

Δείτε επίσης: Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να καλύπτει τον Πούλη και την «παρέα» του