Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Να αλλάξουμε χωρίς να υποστείλουμε τις σημαίες μας

Για μια νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κάνει λόγο στο Σχέδιο Απόφασής της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο παρουσία του προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Ως βασικά στοιχεία του μετεκλογικού πολιτικού τοπίου η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ένα υψηλό ποσοστό, τη διατήρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ παρά τα αντίθετα προγνωστικά, τον νέο πολιτικό διπολισμό, την αντοχή του ΚΙΝΑΛ, την ήττα της Χρυσής Αυγής, την ανάδυση μιας νέας ακροδεξιάς πολιτικής δύναμης, αλλά και την εμφάνιση του ΜΕΡΑ25.

Ειδικότερα για το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται πως «αποτελεί παρακαταθήκη για την δημιουργία μιας νέας προοδευτικής, αριστερής κοινωνικής πλειοψηφίας υπό την προϋπόθεση ότι θα επεξεργαστούμε με συνέπεια και χωρίς ωραιοποιήσεις την νέα πολιτική κατάσταση, θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών και θα ανασυγκροτήσουμε το κόμμα ώστε να αντιστοιχηθεί η κοινωνική και πολιτική του εμβέλεια με τον κεντρικό πολιτικό συσχετισμό».

Ωστόσο τα μέλη της ΚΕ καταλήγουν ότι ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα, είναι ότι η κρίση αντιπροσώπευσης που έφτασε στο ζενίθ την περίοδο του 2011-2012, ίσως τείνει να ξεπεραστεί, αν και οι πολιτικές και κοινωνικές εκπροσωπήσεις είναι ακόμα εξαιρετικά ασταθείς.

Τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο δημόσια εκπεφρασμένος και ομολογημένος στόχος του ήταν η ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, ώστε να απαλλαγεί η χώρα από τους σκληρούς μνημονιακούς καταναγκασμούς που επέβαλλε ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές χρήματος, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα ασθενέστερα στρώματα.

Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στα επιτεύγματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η αντιμετώπιση την προσφυγική κρίση με τρόπο ανθρωπιστικό, η μείωση της ανεργίας, η προστασία των πλέον αδύναμων και η ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται επίσης στην θέσπιση της απλής αναλογικής στις βουλευτικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές (Κλεισθένης), στο σύμφωνο συμβίωσης, την ταυτότητα φύλου, την ιθαγένεια στη δεύτερη γενιά μεταναστών, αλλά και στον «αναγκαίο», όπως σημειώνεται, εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος (αποσυμφόρηση των φυλακών, νέοι Ποινικοί Κώδικες).

Όπως είναι φυσικό γίνεται ξεχωριστή αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία χαρακτηρίζεται «εμβληματική στιγμή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», όχι μόνο γιατί έδωσε τέλος σε ένα λιμνάζον διπλωματικό πρόβλημα αλλά, την ίδια στιγμή, αναβάθμισε τη θέση και το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.

Αυτοκριτική για όσα δεν έγιναν

Τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν την αυτοκριτική τους λέγοντας ότι «είναι αναγκαία η επεξεργασία από τη μεριά του κόμματος των λόγων για τους οποίους δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε ριζικούς μετασχηματισμούς και να φέρουμε θεαματικά αποτελέσματα σε αυτά τα πεδία (μεταξύ άλλων:αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών δομών, ριζική καταπολέμηση των παραθεσμικών δικτύων οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης) με στόχο τον εμπλουτισμό της κατανόησής μας για τις κρατικές και οικονομικές λειτουργίες, αλλά και τη διαμόρφωση ενός προγραμματικού πλαισίου προτάσεων για τον αναγκαίο ριζικό μετασχηματισμό και εκδημοκρατισμό τόσο της οικονομίας, όσο και του κράτους».

Επίθεση στη ΝΔ

Για τη ΝΔ στο Σχέδιο Απόφασης σημειώνεται πως επικράτησε στις εκλογές «βασισμένη σε έναν πολιτικό λόγο και ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο, παρά την εξόφθαλμη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνσή του, κατάφερε να αποκτήσει μια εύθραυστη μεν, σαφή δε, κυριαρχία».

Στο σημείο αυτό εκτιμάται ότι η ΝΔ πέραν όλων των άλλων η Πειραιώς εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο «την υπεροπλία της στο χώρο των ΜΜΕ και κινητοποιώντας έναν τεράστιο μηχανισμό οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων, με τα οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις, κατάφερε να αποσπάσει τη λαϊκή στήριξη».

Για το ΚΙΝΑΛ σημειώνεται ότι κατάφερε σε αυτές τις εκλογές να διατηρήσει ένα σχετικά υψηλό ποσοστό και αποδείχτηκε ανθεκτικό στην πολιτική πόλωση επειδή «έχει κληρονομήσει και έχει σε ένα βαθμό καταφέρει να διατηρήσει ένα ευρύ δίκτυο εκπροσωπήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους κρατικούς μηχανισμούς, στους φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων».

Ωστόσο εκτιμάται ότι η εσωτερική του κρίση θα «ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς πολιτικά του στελέχη και τμήματα της κοινωνικής του βάσης είναι ενδεχόμενο να μην αποδεχτούν για πολύ την στρατηγική της ενσωμάτωσης και απορρόφησης στο πολιτικό όχημα της Νέας Δημοκρατίας και να αναζητήσουν διέξοδο στον δημοκρατικό, αριστερό προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος».

Οι απολίτικες και ανιστόρητες τοποθετήσεις του Γιάνη

Για το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, εκτιμάται ότι η επιρροή του σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την περιορισμένη σε ειδικά κοινωνικά τμήματα δημοφιλία του επικεφαλής του ο οποίος

«αντιλαμβάνεται την ελληνική κοινωνία ως ένα ενιαίο και αδιαίρετο όλο, χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις συμφερόντων, πράγμα που τον οδηγεί, πολλές φορές, σε απολίτικες και ανιστορικές τοποθετήσεις».

Υποχρέωση η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος και σε ό,τι αφορά στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο, προοδευτικό κόμμα σημειώνεται ότι αυτή πρέπει να γίνει «Χωρίς να υποστείλουμε τις σημαίες των ιδεών και των αξιών μας», σε κοινό βηματισμό με την Προοδευτική Συμμαχία. 

Ετικέτες