Καζάνι που βράζει η Τουρκία από το οικονομικό «κραχ»: Ο κόσμος στους δρόμους – Με δελτίο αλεύρι και λάδι (Photos – Video)

Κατακρημνίζεται η τουρκική οικονομία που φαίνεται πως εισέρχεται σε βαθιά κρίση μετά την ελεύθερη πτώση της λίρας καθώς την Τρίτη έκανε «βουτιά» 15%. Ειδικότερα, έως το μεσημέρι είχε χάσει το 15% της αξίας της ενώ η ισοτιμία έναντι του δολαρίου υποχώρησε σχεδόν στο 13:1 σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2021. Όλα αυτά σε κλίμα αναβρασμού με τους πολίτες να βγαίνουν στον δρόμο.

Τη στιγμή που ο βασικός μισθός στην Τουρκία δεν ξεπερνά τα 199 ευρώ τον μήνα και οι πολίτες καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα, δε φαίνεται καμία λύση στον ορίζοντα. Όλο αυτό μετά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική.

Ο αναβρασμός στην τουρκική κοινωνία αντικατοπτρίζεται από το γεγονός πως σε κάποιες περιοχές της χώρας πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση. Στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στήθηκε αστυνομικό οδόφραγμα. Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.

Πλέον, οι πολίτες στην Τουρκία θα αγοράζουν πλέον με δελτίο τα βασικά αγαθά, ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις. Στα σουπερμάρκετ ήδη τοποθετήθηκαν ετικέτες που ενημερώνουν τον καταναλωτή ότι μπορεί να αγοράζει 5 λίτρα λάδι και αλεύρι

 

 

Όπως υπογράμμισε στο Open η ανταποκρίτρια Μαρία Ζαχαράκη, πολύ μεγάλοι όμιλοι και βιομηχανίες της χώρας αναστέλλουν την οικονομική τους δραστηριότητα στη χώρα.

 

Βουτιά σχεδόν 9% έκανε σήμερα η τουρκική λίρα καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων των επιτοκίων και δεσμεύτηκε ότι θα κερδίσει «τον πόλεμο της οικονομικής ανεξαρτησίας» παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για να αλλάξει πορεία.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βυθίστηκε στο επίπεδο των 12,49 λιρών ανά δολάρια μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Έχει χάσει το 40% της αξίας της φέτος, με την πτώση της από την αρχή της περασμένης εβδομάδας να φθάνει το 20%

Ο Ερντογάν έχει ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που αποσκοπεί, όπως λέει, στην ενίσχυση των εξαγωγών, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει σχεδόν το 20% και η υποτίμηση του νομίσματος επιταχύνεται, διαβρώνοντας πολύ τα εισοδήματα των Τούρκων.

Ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Semih Tumen, o οποίος απομακρύνθηκε από τον Ερντογάν το περασμένο μήνα, ζήτησε μία άμεση επάνοδο σε πολιτικές που θα προστατεύουν την αξία της λίρας. «Αυτό το παράλογο πείραμα, το οποίο δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, πρέπει να σταματήσει άμεσα και πρέπει να επανέλθουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία των Τούρκων», έγραψε στο Twitter.

Η λίρα είναι το νόμισμα που έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος, λόγω κυρίως της, όπως την αποκαλούν αναλυτές, απερίσκεπτης και πρόωρης νομισματικής χαλάρωσης. Σε σχέση με το ευρώ, το τουρκικό νόμισμα εξασθένισε στο νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 13,8815 λιρών.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε πάνω από το 21%, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019. Η τιμή των κρατικών ομολόγων με νόμισμα αναφοράς το δολάριο μειώθηκε πάνω από 1 σεντ στην αρχή της συνεδρίασης.

Καθώς η λίρα βούλιαζε, ο βασικός δείκτης μετοχών αυξανόταν 1% λόγω του ότι οι αποτιμήσεις τους έγιναν ξαφνικά φθηνές.

Αναλυτές ανέφεραν ότι έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων θα χρειαστούν σύντομα, ενώ η φημολογία για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και τον υπουργό Οικονομικών, Lutfi Elvan, σταθμιζόταν επίσης.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε την πολιτική σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, δηλώνοντας ότι η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό. «Απορρίπτω πολιτικές που θα συρρικνώσουν τη χώρα μας, θα την εξασθενίσουν, θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας μία πτώση του νομίσματος αργά χθες το βράδυ.

Η Societe Generale ανέφερε χθες ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε μία «έκτακτη» αύξηση τον επόμενο μήνα και να αυξήσει το βασικό επιτόκιο περίπου στο 19% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. «Οι κίνδυνοι είναι περισσότερο στην κατεύθυνση της υποτίμησης», δήλωσε αναλυτής της Generali Insurance Asset Management, προσθέτοντας ότι αναμένει η αναταραχή στην Τουρκία να έχει περιορισμένο αντίκτυπο σε άλλες αναδυόμενες αγορές και assets.