Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ χτυπά το Ισραήλ τις επόμενες μέρες – Συναγερμός από τις NOTAM Ιράν και Αιγύπτου

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ χτυπά το Ισραήλ τις επόμενες μέρες – Συναγερμός από τις NOTAM Ιράν και Αιγύπτου

Στην κόψη του ξυραφιού συνεχίζει να βρίσκεται η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, με ολόκληρο τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ενώ οι μεσολαβητικές προσπάθειες των χωρών της Μέσης Ανατολής και των ΗΠΑ έχουν πέσει στο κενό.

Το Ισραήλ προειδοποίησε την Τετάρτη πως θα εξαλείψει τον νέο ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ. Ο Γιαχία Σινουάρ ονομάστηκε την Τρίτη το βράδυ νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια, η δολοφονία του οποίου την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη αποδόθηκε στο Ισραήλ από το Ιράν, που ορκίστηκε να εκδικηθεί.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το κορυφαίο στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας ότι ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της άνευ προηγουμένου εφόδου τον Οκτώβριο στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα αυτού του πολέμου.

Στο ισραηλινό στόχαστρο για χρόνια, ο Γιαχία Σινουάρ, το κίνημα του οποίου χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την 7η Οκτωβρίου.

«Θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να τον βρούμε», διεμήνυσε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Ενώ όλες οι μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν αποτύχει μέχρι τώρα, ο πόλεμος, στον οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Χαμάς έχουν χαθεί τουλάχιστον 40.000 ζωές στον μικρό πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, απειλείται να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα από τη μια στο Ιράν και τους συμμάχους του και από την άλλη το Ισραήλ και τους δικούς του συμμάχους, ιδίως τις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: H Σαουδική Αραβία λέει ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν

Η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα μετά τους θανάτους του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτική βραχίονα της Χεζμπολά, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ χτυπά το Ισραήλ τις επόμενες μέρες, το Ιράν καθυστερεί

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν «υποχρέωση να ανταποδώσουν» μετά τις δυο δολοφονίες, είπε την Τρίτη ο ηγέτης του ένοπλου λιβανικού κινήματος Χασάν Νασράλα, διαμηνύοντας πως θα υπάρξουν αντίποινα «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες».

Την Τετάρτη αμερικανικά δημοσιεύματα ανέφεραν πως τα αντίποινα στο Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια θα έρθουν σε δύο κύματα, με την Χεζμπολάχ να χτυπά πριν το Ιράν. Το CNN, που επικαλείται, αμερικανούς αξιωματούχους έρχεται να επιβεβαιώσει το νέο σενάριο, εξηγώντας τον λόγο πίσω από την ξεχωριστή επίθεση που ετοιμάζεται.

Πηγές ανέφεραν στο CNN πως η Χεζμπολάχ φαίνεται ότι μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από ό,τι και αν σκοπεύει να κάνει το Ιράν.

Μία από τις πηγές αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ κινείται με ταχύτερο ρυθμό από το Ιράν στην προετοιμασία μιας επίθεσης, την οποία η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου φαίνεται ότι θα εξαπολύσει τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, πολλοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ιράν φαίνεται να επεξεργάζεται ακόμη τα σχέδια αντιποίνων, ενώ ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος αναφέρει ότι η Τεχεράνη έχει ήδη κάνει κάποιες – αλλά όχι όλες – από τις αναμενόμενες προετοιμασίες για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Δεύτερη πηγή αναφέρει ότι, σε αντίθεση με το Ιράν, η Χεζμπολάχ μπορεί πιθανότατα να ξεκινήσει μια επίθεση με λίγα έως καθόλου προηγμένα στοιχεία, καθώς ο Λίβανος συνορεύει με το Ισραήλ. Μάλιστα, προσθέτει ότι υπάρχει η αίσθηση σε πολλούς αξιωματούχους πως Ιράν και Χεζμπολάχ δεν βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν.

Συναγερμός από τις NOTAM Ιράν και Αιγύπτου

Η Αίγυπτος, σε μία ασυνήθιστη κίνηση, έδωσε οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα 3 ωρών τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και στη συνέχεια ακολούθησε ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου σύμφωνα με την οποία όλες οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας πρέπει να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν στις 7 και 8 Αυγούστου.

Το βράδυ της Τετάρτης το Ιράν προέτρεψε τις αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τις πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου του, μετέδωσε το αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera News TV, επικαλούμενο έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τα πολιτικά αεροσκάφη θα πρέπει να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο επειδή θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι ενημέρωσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν στις 7 και 8 Αυγούστου, λόγω στρατιωτικών ασκήσεων.

Ειδικότερα, η Αίγυπτος έδωσε οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα 3 ωρών τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, μεσούσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Η NOTAM, μια προειδοποίηση ασφαλείας που εκδόθηκε σήμερα προς τους κυβερνήτες, αναφέρει πως η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ από τις 04.00 έως τις 07.00 ώρα Ελλάδας. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους έκδοσης της NOTAM.

«Όλες οι αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν να πετούν πάνω από το FIR της Τεχεράνης. Κανένα σχέδιο πτήσης δεν θα γίνει αποδεκτό για πτήσεις πάνω από αυτήν την περιοχή», επισημαίνεται στην προειδοποίηση, που αναφέρεται σε αυτό το διάστημα τριών ωρών.

«Μια τέτοια NOTAM από την Αίγυπτο είναι πολύ ασυνήθιστη. Είναι πιθανό να πρόκειται για μια ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ και με τη σειρά της μιας ευρύτερης διαταραχής του εναέριου χώρου, την ίδια στιγμή ενδέχεται να υπάρχει άλλος λόγος», αναφέρει ο OPSGROUP, ένας οργανισμός που μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τους εναέριους κινδύνους.

Το Ιράν είχε εκδώσει ΝΟΤΑΜ και πριν από δύο ημέρες.

Παράλληλα, καθώς εκφράζονται φόβοι για γενικότερη ανάφλεξη τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Γερμανίας εξέδωσαν κατεπείγουσα οδηγία προς τους Γερμανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να εγκαταλείψουν άμεσα την χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Αποδείξεις για βιασμό Παλαιστίνιων κρατουμένων προβλήθηκαν σε ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι (Video)

Το Ιράν πληροφόρησε την Αίγυπτο ότι κλείνει τον εναέριο χώρο του στις ξένες αεροπορικές εταιρείες, λόγω «στρατιωτικών ασκήσεων»

Ρωσία – Ουκρανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κουρσκ – Απομακρύνονται Ουκρανοί πολίτες από τα σύνορα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter