Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Φόβοι για γενίκευση της σύρραξης – Το Ιράν απειλεί με «βαριά τιμωρία» 

Εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, με κατευθυνόμενο πύραυλο.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τον θάνατό του, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, να τονίζει σε διάγγελμά του πως «θα εκδικηθούμε όποιον μας βλάψει». «Όλους όσοι στοχοποιούν τα παιδιά μας. Όποιον δολοφονεί τους πολίτες και κάνει κακό στη χώρα μας», τηρώντας, όμως, «σιγή ιχθύος» για τη δολοφονία του Χανίγιε.

Διαβάστε επίσης: New York Times: Ο ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ διατάζει άμεση επίθεση στο Ισραήλ

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε χθες άμεσο πλήγμα στο Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς. Σήμερα, μάλιστα, ο Χαμενεΐ θα ηγηθεί την προσευχή στην τελετή μνήμης για τον Χανίγιε που θα γίνει στην Τεχεράνη. Η ταφή του θα γίνει στην Τεχεράνη.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ένα τεράστιο πανό τοποθετήθηκε δίπλα στην Πλατεία Παλαιστίνης της Τεχεράνης, με το μήνυμα στην εβραϊκή γλώσσα: «Να περιμένετε βαριά τιμωρία». Το πανό συνοδεύει μία επεξεργασμένη εικόνα του δολοφονημένου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, με φόντο το Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή εκφράζουν αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγιε, το ΣΑ συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για αυτή την πράξη επίθεσης», χωρίς να αποκλείονται «κυρώσεις και άλλα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις και να επιδειχθεί ότι οι μοχθηρές δραστηριότητες του Ισραήλ δεν θα γίνουν ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, διατρανώνοντας για ακόμη μια φορά το δικαίωμα της Τεχεράνης στη «νόμιμη άμυνα».

Διαβάστε περισσότερα: Παγκόσμια ανησυχία μετά τη δολοφονία Χανίγιε – Έκτακτη συνεδρίαση στον ΟΗΕ

Τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι ανησυχίες για περιφερειακή σύγκρουση μετά και την ανακοίνωση του Ισραήλ για την «εξουδετέρωση» του κορυφαίου διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό.

Ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είπε τίποτα σχετικά με τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μένσερ, σημείωσε πως «δεν σχολιάζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό».

Οι ηγέτες του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε την επίθεση στην Τεχεράνη. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τηρούν για την ώρα «σιγή ιχθύος». Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τις δολοφονίες Χανίγια και Σουκρ, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση «κάνει πράγματα για να ρίξει τους τόνους», αλλά θα υπερασπισθεί το Ισραήλ αν δεχθεί επίθεση.

Οι δολοφονίες έρχονται την ώρα που οι διεθνείς μεσολαβητές εργάζονται για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Οι εξελίξεις όμως οδηγούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αναλύτρια με βαθιά γνώση στα θέματα της Μ. Ανατολής και της διεθνής ασφάλειας, μιλώντας στο SkyNews ανέφερε πως η περιοχή κινείται προς μία και μόνο κατεύθυνση: «Περισσότερη βία, περισσότερες δολοφονίες, περισσότεροι θάνατοι».

Τονίζει πως οι απειλές του Ιράν πρέπει να ληφθούν «πολύ σοβαρά υπόψη».

«Το Ιράν έχει πολλούς αντιπροσώπους στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, οι οποίοι “όλοι θα θέλουν να ορκιστούν εκδίκηση”, δήλωσε η Nomi Bar Yaacov.

«Δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις που παίρνουν αποφάσεις, θα δείτε ταραχές και διαμαρτυρίες παντού. Επομένως, δεν θα είναι εύκολο να βρούμε πώς θα διασφαλίσουμε μια ειρηνική πορεία προς τα εμπρός ή πώς θα διασφαλίσουμε ότι η κλιμάκωση δεν θα ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι πολύ πιο μακριά, τόνισε, με το Κατάρ να είναι λιγότερο πιθανό να ασκήσει πίεση στη Χαμάς μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγιε.

«Τελειώνει ο χρόνος – επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται πολύ σύντομα να αλλάξουν ταχύτητα και να περάσουν σε πλήρη εκλογική λειτουργία και δεν θα έχουν το βάθος και το εύρος που χρειάζονται οι διαπραγματεύσεις. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «ματαιώνει» τη συμφωνία «ξανά και ξανά» προσθέτοντας νέους όρους – και ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ πρέπει επίσης να μοιραστεί την ευθύνη για την έλλειψη εκεχειρίας», δήλωσε η Yaacov.

Τα αντίποινα της Τεχεράνης

Τώρα δεν είναι σαφές πόσο δυναμικά θα απαντήσει το Ιράν και αν θα «ζυγίσει» και πάλι την επίθεσή του για να αποφύγει την κλιμάκωση. Οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια άλλη συνδυασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα φροντίσουν να αποφύγουν τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για μέγιστο αποτέλεσμα, είπαν.

Ο κ. Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά θέματα και είναι επίσης ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων, έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του στρατού να προετοιμάσουν σχέδια τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί και το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπήσουν το Ιράν, είπαν οι αξιωματούχοι.

Στη δημόσια δήλωσή του για τον θάνατο του Χανίγιε, ο κ. Χαμεϊνί έδωσε το μήνυμα ότι το Ιράν θα προβεί σε άμεσα αντίποινα, λέγοντας ότι «βλέπουμε την εκδίκηση για το αίμα του ως καθήκον μας», επειδή συνέβη στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Είπε ότι το Ισραήλ έθεσε τις βάσεις για να λάβει «μια αυστηρή τιμωρία».

Νετανιάχου: Ετοιμοι για όλα τα σενάρια

Το Ισραήλ θα απαντήσει με σθένος σε οποιαδήποτε επίθεση, διαμήνυσε απόψε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού ηγέτη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

«Πολίτες του Ισραήλ, έρχονται δύσκολες μέρες. Μετά το πλήγμα στη Βηρυτό αντηχούν απειλές απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το Ισραήλ θα επιβάλει βαρύ τίμημα σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας, από οποιαδήποτε πλευρά», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ επέφερε συντριπτικά πλήγματα στους πληρεξούσιους του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, όπως στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Όμως δεν αναφέρθηκε στον θάνατο του Χανίγια, για τον οποίο έχουν διατυπωθεί απειλές για αντίποινα.

«Επιφέραμε σκληρά πλήγματα» στους «εχθρούς», είπε, αναφέροντας συγκεκριμένα τον Φουάντ Σουκρ που σκοτώθηκε στη Βηρυτό. «Εξοντώσαμε το δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα (του ηγέτη της Χεζμπολάχ) που ευθυνόταν ευθέως για τη σφαγή των παιδιών» στο Γκολάν, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης:

Ο Στουρνάρας και η σύγχρονη εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε» – Ο διοικητής της ΤτΕ ζητά να σφίξουμε το ζωνάρι για 40 χρόνια

Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Διάσπαρτες εστίες και φόβοι για αναζωπυρώσεις (Videos – Photos)

Καιρός: «Ποδαρικό» με 38άρια και μποφόρ κάνει ο Αύγουστος

Νέες ταινίες: Το εικαστικό άγγιγμα του Πιέρ Μπονάρ

Φωτιά στα Σελλιά Ρεθύμνου τα ξημερώματα – Ήχησε το 112

Ετικέτες