Καζακστάν: Ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης

Καζακστάν: Ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκονται στο Καζακστάν για να προμοτάρουν τον «πολυπολικό κόσμο» στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής χωρών που διατηρούν τεταμένες σχέσεις με την Δύση.ΣΗ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσγειώθηκε νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο της Αστάνα, πρωτεύουσα της πρώτης οικονομίας της κεντρικής Ασίας, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Ο Σι Τζινπίνγκ είχε φθάσει ήδη από την Τρίτη.

Ο Οργανισμός αριθμεί σήμερα εννέα χώρες μέλη (Κίνα, Ινδία, Ιράν, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Τατζικιστάν). Προορίζεται να είναι μία πλατφόρμα συνεργασίας ανταγωνιστική των δυτικών οργανισμών με στόχο την προώθηση ενός «πολυπολικού» κόσμου.

Το Ιράν εντάχθηκε πρόσφατα στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης. Η ένταξη της Λευκορωσίας θα ανακοινωθεί σε αυτήν την Σύνοδο.

Οι Πούτιν και Σι θέλουν να εμφανίσουν κοινό μέτωπο απέναντι στην Δύση, αλλά η Ρωσία και η Κίνα παραμένουν ανταγωνιστές σε οικονομικό επίπεδο, κυρίως με επίκεντρο την περιοχή της κεντρικής Ασίας, πλούσια σε υδρογονάνθρακες και ζωτικής σημασίας για την μεταφορά εμπορευμάτων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία.

Ανάμεσα στις διμερείς συναντήσεις που έχουν προγραμματισθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η συνάντηση Πούτιν-Σι (αργότερα μέσα στην μέρα) έρχεται, ενάμιση μήνα μετά την διμερή σινορωσική συνάντηση κορυφής στην Κίνα στα μέσα του Μαΐου, όταν ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε την ισχυρή υποστήριξη του Πεκίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προτείνει επανειλημμένως στην μεσολάβησή του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Πούτιν, Ερντογάν και Σι διατηρούν επίμονο φλερτ με τις χώρες της κεντρικής Ασίας. Η τάση αυτή της Μόσχας ενισχύθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα επιθυμεί να διατηρήσει την επιρροή της σε αυτές τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, οι οποίες είναι πλέον στενά προσδεμένες στην Κίνα μέσω κολοσσιαίων οικονομικών προγραμμάτων.

Η κεντρική Ασία, με προεξάρχον το Καζακστάν, αποτελεί σημαντικό πεδίο υλοποίησης του κινεζικού προγράμματος Νέος Δρόμος του Μεταξιού, εργοταξίου κατασκευής τεράστιων έργων υποδομής που εγκαινίασε εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ο Σι Τζινπίνγκ.

Ο πρόεδρος της Κίνας εξύμνησε επίσης την «αιώνια στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και την Αστάνα σε επιστολή που δημοσιεύθηκε από την Πράβδα του Καζακστάν.

Η ένταξη της Λευκορωσίας θα ανεβάσει στα δέκα τα πλήρη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, που ιδρύθηκε το 2001, αλλά τα τελευταία χρόνια πήρε νέα ώθηση ως αντίβαρο στην δυτική επιρροή, με έμφαση στα θέματα οικονομίας και ασφάλειας.

Ο Οργανισμός έχει θέσει ως στόχο να αντιμετωπίσει «τις τρεις πληγές» κατά την φρασεολογία του Πεκίνου: τον αυτονομισμό, την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό.

Σε ένδειξη της αυξανόμενη σημασίας του Οργανισμού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι επίσης παρών στην Αστάνα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, που αναμένεται για επίσκεψη στην Ρωσία εντός του Ιουλίου, θα είναι απών.

Εκτός από τις χώρες που είναι τα πλήρη μέλη του, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης περιλαμβάνει 14 χώρες εταίρους στον διάλογο, όπως είναι η Τουρκία και οι αραβικές χώρες του Κόλπου.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Αστάνα, η Κίνα θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του Οργανισμού για την περίοδο 2024-2025.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία επιπλήττει τον Όρμπαν για την υποστήριξη στον Τραμπ

Wall Street Journal: «Ο πιο φιλορώσος ηγέτης της ΕΕ συναντά τον Ζελένσκι»

Βρετανία: Εκλογές την Πέμπτη με τίτλους τέλους για τους Συντηρητικούς

Γάζα: Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ενώ ο Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις

Αιγαίο: Ιταλικό πλοίο ποντίζει καλώδια οπτικών ινών – Επιτήρηση από ελληνικά και τουρκικά πλοία

Η Ουκρανία απαντά στον Τραμπ πως δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τη Ρωσία και να εκχωρήσει εδάφη

Γαλλία – Εκλογές: Οι αντίπαλοι ενώνονται κατά της ακροδεξιάς της Λεπέν

Documento Newsletter