Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εκτυλίσσεται η εκλογική διαδικασία στο Καζακστάν για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Οι σημερινές εκλογές χαρακτηρίζονται ιστορικές από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, καθώς είναι η πρώτη φορά, που δεν θα είναι υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα, ο πρώτος και έως σήμερα μοναδικός πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) η κεντρική εκλογική επιτροπή της χώρας, το ποσοστό συμμετοχής κινείται πάνω από το 50%. Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής 6 ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες καταγράφεται στις περιοχές Ακτόμπε (69,4%) και Κιζιλόρντα (63,1%), ενώ το χαμηλότερο στην πρωτεύουσα Αστάνα-Νουρσουλτάν (37,6%) και στο Αλμάτι (37%).
Συνολικά έχουν δικαίωμα να προσέλθουν στα 10.000 εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν 11,814,019 Καζάκοι.
Ο επικρατέστερος διάδοχος του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ο Κασίμ Ζομάτ Τοκάεβ (Kassym-Jomart Tokayev).
Κάθε εκλογή και ειδικά αυτή του Προέδρου της χώρας δεν είναι ένα πεδίο μάχης, αλλά χώρος αντιπαράθεσης προγραμμάτων και απόψεων, δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο εκλογικό κέντρο που είχε στηθεί στο νεότευκτο κτίριο της Όπερας της Αστάνα, ο Κασίμ Ζομάτ Τοκάεβ (Kassym-Jomart Tokayev). Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Τοκάεφ ανέφερε ότι όλοι οι υποψήφιοι επέδειξαν υψηλή πολιτική κουλτούρα και ότι η διαδικασία είνα διαφανής. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ενότητας της πολυεθνοτικής χώρας.
Ο επί 30 χρόνια πρόεδρος της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα που είχε στηθεί στο Schoolchildren’s Palace της Αστάνα.
Ο λαός του Καζακστάν επιλέγει σήμερα το μέλλον και τη μοίρα του, δήλωσε εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο ο πρώην πρόεδρος και σημείωσε πως, όπως σε όλες τα δημοκρατικά κράτη η εξουσία πρέπει να αλλάζει και νέες γενιές να έρχονται να με νέες ιδέες.
Σημειώνεται πως στις 20 Μαρτίου, μετά την παραίτηση του 78χρονου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ από το ανώτατο αξίωμα, ο Τοκάεβ ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος, ως πρόεδρος της Γερουσίας. Ωστόσο, ο ίδιος στις αρχές Απριλίου ανακοίνωσε πως δεν θα εξαντλήσει τη θητεία του απερχόμενου προέδρου, που έληγε το 2020, και εξήγγειλε πρόωρες εκλογές για να «μην παρατείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας», όπως ανέφερε.
Συνολικά οι υποψήφιοι ένοικοι του προεδρικού μεγάρου του Καζακστάν είναι επτά. Ειδικότερα, υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα είναι ο μεταβατικός πρόεδρος και μέλος του κόμματος Nur -Otan Kassym-Jomart Tokayev, οι βουλευτές Jambyl Ahmetbekov και Dania Yespayeva – η πρώτη γυναίκα υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της χώρας- ο πολιτικός και δημοσιογράφος Amirjan Qosanov, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αγροτικού Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Toleutai Rakhimbekov, ο συνδικαλιστής της ομοσπονδίας συνδικαλιστικών ενώσεων Amangeldy Taspikhov και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού του Καζακστάν και πρόεδρος της Ιππικής Ομοσπονδίας.
Η εκλογική κεντρική επιτροπή του Καζακστάν έχει διαπιστεύσει 1.013 διεθνείς παρατηρητές για να παρακολουθήσουν την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας. Πιο συγκεκριμένα, 886 προέρχονται από 9 διεθνείς οργανισμούς και 147 παρατηρητές από 41 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν ως ανεξάρτητοι εθνικοί παρατηρητές, καλεσμένοι από την εκλογική επιτροπή του Καζακστάν, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας και η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη. Σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές, η εκλογική διαδικασία έως τώρα διεξάγεται ομαλά.