Καύσωνας «Κλέων»: Ξεπερνά το 40άρι ο υδράργυρος την Πέμπτη – Τα μέτρα και οι συστάσεις για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ανεβαίνει κι άλλο ο υδράργυρος την Πέμπτη σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 38-41 βαθμών σε περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία. Μέτρα και συστάσεις για το επόμενο τριήμερο εξέδωσαν τα υπουργεία Εργασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Παρακολουθήστε LIVE την εξέλιξη του φαινομένου

Η κορύφωση του «Κλέωνα» αναμένεται την Παρασκευή και το Σάββατο, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 41 βαθμούς σε περιοχές της επικράτειας. Ήδη από την Τετάρτη έγινε αισθητή η άνοδος του υδράργυρου που άγγιξε τους 40 βαθμούς.

Σύμφωνα με το meteo, οι υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας καταγράφηκαν στη Λάρισα (39,7), στον Πλατύκαμπο Λάρισας (39,5), στη Στυλίδα (39,5) στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας, τη Βατερή και τη Λαμία (39,4), τα Γιαννιτσά (39,3) και το Λευκοχώρι Φθιώτιδας (39,2).

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Άγγιξε το «40άρι» ο υδράργυρος την Τετάρτη – Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους Δήμους

Οι αρμόδιοι για το προσωπικό καλούνται να διευκολύνουν υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδας σε υπηρεσίες που η έδρα τους είναι σε περιοχή, όπου θα επικρατήσουν θερμοκρασίες ίσες ή μεγαλύτερες των 40οC, αρχής γενόμενης από την Πέμπτη. Αφορά παροχή τηλεργασίας ή να χρήση άδειας εφόσον η παροχή τηλεργασίας δεν είναι δυνατή.

Για την προστασία της υγείας των υπαλλήλων εκείνων που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, μπορεί να εφαρμοστεί ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων, «ήτοι αλλαγή του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης κατά τις επίμαχες ημέρες του καύσωνα», ενώ επιτρέπεται η πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού μπορούν να επιλέγουν το μέτρο της τηλεργασίας «και δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θα προτάσσουν τους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και των συναρμόδιων Υπουργείων εμπίπτουν:

• Υπάλληλοι 60 ετών και άνω
• Άτομα με χρόνιες καρδιοαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις ή πνευμονοπάθεια
• Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
• Άτομα με σοβαρά νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
• Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αιμοσφαιρινοπάθεια (δρεπανοκυτταρική αναιμία).
• Έγκυοι και θηλάζουσες
• Άτομα με διαταραχές αρτηριακής πίεσης
• Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος (>30)
• Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
• Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα

Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, περιλαμβάνεται ως πρόσθετο μέτρο συνυπολογίζοντας όμως τις υπηρεσιακές ανάγκες-, και , η δυνατότητα χρήσης ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα προσδιοριστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες «με ιδιαίτερη σύσταση την αποφυγή παροχής εργασίας κατά τις ώρες αιχμής (12.00 – 17.00)». Επίσης, ορίζεται ότι θα πρέπει να παρασχεθούν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υπαλλήλων αυτών.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας «Κλέων»: Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό – Επείγον έγγραφο του ΥΠΕΣ για εργαζόμενους σε Δημόσιο και Δήμους

Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ορίζεται η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που υπάρχει υψηλός κίνδυνος θερμικής καταπόνησης, ειδικότερα εντός του χρονικού διαστήματος από τις 12:00 έως και τις 17:00, δηλαδή στις ώρες αιχμής του καύσωνα.

Παράλληλα, προβλέπεται η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας προβλέπεται για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, το υπουργείο κάνει σύσταση για μέτρα οργάνωσης του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης από τον χώρο εργασίας του.

Επισημαίνεται ότι προβλέπεται υποχρεωτική παύση εργασιών:

α) Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε εργοδότες περιοχών της χώρας που, σύμφωνα με την εκτίμηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός σύμφωνα με:

1. Την τιμή βιοκλιματικού δείκτη WBGT, όταν αυτή είναι ανώτερη του 32,2 (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ) ή

2. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 42ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 14%, ή

3. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00’ – 17.00’ σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery).

β) Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38ο C.

Συστάσεις από το ΥΠΕΝ για τις ηλεκτρικές συσκευές

Το ΥΠΕΝ συστήνει τη χρησιμοποίηση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (πλυντήριο, σίδερο, φούρνος) τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), «όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά».

Παράλληλα, γίνεται σύσταση για ρύθμιση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς, αλλά και να λειτουργούν οι εν λόγω συσκευές με κλειστά παράθυρα και μπαλκονόπορτες.

«Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται. Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby)», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ενημέρωση του ΥΠΕΝ.

Διαβάστε σχετικά: Καύσωνας «Κλέων»: Συστάσεις από το ΥΠΕΝ για τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών – Τι αναφέρει για τα κλιματιστικά

Ετικέτες