Καυγάς στην Βουλή για τροπολογία σχετική με τις αποκρατικοποιήσεις

Καυγάς στην Βουλή για τροπολογία σχετική με τις αποκρατικοποιήσεις

Έντονη αντιπαράθεση πυροδότησε στην Βουλή, η πρόθεση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, να κάνει αποδεκτή τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, για το καθεστώς που θα ισχύει σε υπό εξυγίανση επιχειρήσεις του δημοσίου, όταν προκύπτει ότι είχαν εμπλοκή σε παραβάσεις λαθρεμπορίας.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία ορίζει ότι για τις επιχειρήσεις του δημοσίου, «μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων τους στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων-εξυγιάνσεων και ειδικών εκκαθαρίσεων, καταλογίζονται σε βάρος της εταιρείας, οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού, δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν».

Αντίδραση υπήρξε από την πλευρά της ΝΔ, με τον Ν.Δένδια να δηλώνει ότι θέλει να γνωρίζει ποιους αφορά η ρύθμιση, προκειμένου να καθορίσει την στάση του. «Πού νομοθετείτε; Στην Μποτσουάνα; Τι χάλια είναι αυτά; Να μας πείτε τι ποσά και ποιους αφορά. Έχετε περάσει ως πλειοψηφία, σωρεία τέτοιων ρυθμίσεων. Δεν μπορούμε να προσθέτουμε τέτοια ρουσφέτια. Πείτε μας ποιους αφορά και αν είναι να βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Έντονη αντίδραση υπήρξε και από τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως και από τον Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο τελευταίος ανέφερε ότι «είναι τροπολογία αθλιότητας και κομπίνας εις βάρος του ελληνικού δημοσίου». Την απόσυρση της ρύθμισης ζήτησε και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. 

Αναφερόμενη στο θέμα, η Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στη συγκεκριμένη τροπολογία, όπως ακριβώς φαίνεται και έχει πλέον οριστικοποιηθεί από τον κ. Δημητριάδη, είναι ότι δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα κυρίως υπαιτίων αστικά τα ως άνω νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι ως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων, δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, κατά το κρίσιμο στάδιο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού, για τη μετάβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, στην αρχή αναφέρει ότι εκείνοι οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι ως κύριοι υπαίτιοι της στέρησης της παράβασης, δεν απαλλάσσονται από την ευθύνη. Άρα, τη συνυπευθυνότητα του αγοραστή έρχεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία ο κ. Δημητριάδης να φέρει. Δεν μπορεί, από τη στιγμή που δεν τη γνωρίζει».

Documento Newsletter