Κατώτατο μισθό ανά κράτος – μέλος ζητά από την Κομισιόν ο Παπαδημούλης

Κατώτατο μισθό ανά κράτος – μέλος ζητά από την Κομισιόν ο Παπαδημούλης

Τη θέσπιση κατώτατου μισθού ανά κράτος – μέλος, καθώς και στοιχεία για τον τρόπο αντιμετώπισης της μακροχρόνιας ανεργίας, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά ανεργίας σε συγκεκριμένες περιφέρειες της Ευρώπης, εκτιμά ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πολιτικής για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής είναι περιορισμένα και ζητά από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα. 

Επικαλούμενος έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η θέσπιση κατώτατου μισθού «θα αύξανε την παραγωγικότητα των ήδη χαμηλόμισθων», ζητά από την Κομισιόν να ενημερωθεί για τα μέτρα που σχεδιάζει, ώστε να στηρίξει εισοδηματικά τις κοινωνικές κατηγορίες, που πλήττονται από υψηλούς δείκτες φτώχειας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης ζητά ενημέρωση για την εξέλιξη των σχεδιασμών για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, με αφορμή όσα είχε παρουσιάσει εκ μέρους της Κομισιόν ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, τον Ιούλιο του 2014.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Ερώτηση προς την Κομισιόν

Θέμα: EFSI και χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σε αρκετά κράτη-μέλη και περιφέρειες της ΕΕ, τα αυξημένα ποσοστά κυκλικής και εποχιακής ανεργίας (ειδικά σε περιοχές με αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση), άλλα και τα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, δημιουργούν ένα μη βιώσιμο πλαίσιο για τις ευπαθείς ομάδες.

Παρά το γεγονός ότι η άμβλυνση των παραπάνω δεικτών και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε αυτές τις περιοχές είναι στους στόχους της ΕΕ, τα αποτελέσματα είναι ακόμα περιορισμένα. Τον Ιανουάριο του 2017, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ΖΚ Γιούνκερ επανέλαβε τις από διετίας δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να ενισχυθεί ο «κοινωνικός πυλώνας» και να θεσπιστεί κατώτατος μισθός ανά κράτος-μέλος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «ενός επιπέδου αξιοπρέπειας που πρέπει να σεβαστούμε».

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Σεπτέμβρη του 2015, για τον κατώτατο μισθό, κάτι τέτοιο θα αύξανε την παραγωγικότητα των ήδη χαμηλόμισθων, θα προστάτευε τους εργαζόμενους από εργοδοτικές αυθαιρεσίες και θα αύξανε την ζήτηση σε μία περίοδο ύφεσης.

Ερωτάται η Κομισιόν:

1. Τι μέτρα σχεδιάζει για να στηρίξει εισοδηματικά τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται από υψηλούς δείκτες φτώχειας στις Ευρωπαϊκές περιφέρειες;

2. Σε ποια φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός του κατώτατου μισθού, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Κομισιόν, για την ενίσχυση του «κοινωνικού πυλώνα» της ΕΕ;

Documento Newsletter