Κατρούγκαλος: O Παναγιωτόπουλος παραδέχεται την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ

Κατρούγκαλος: O Παναγιωτόπουλος παραδέχεται την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ

Οι ανησυχίες σε σχέση με την πιθανή αποστολή ελληνικών ενισχύσεων στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ, δείχνουν να επιβεβαιώνονται αφού ο αρμόδιος υπουργός φαίνεται να παραδέχτηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό, μεταξύ όσων σχολίασε στην εκπομπή  Meeting Point που θα προβληθεί, καθώς αναφέρθηκε στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και την πολιτική Ερντογάν, όπως προκύπτει από την ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ο τελευταίος, κατηγορεί την κυβέρνηση με αφορμή την κοινοποίηση της είδησης, ότι επιστρατεύει τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόφαση διεθνούς οργανισμού. Κρίσιμο είναι δε, ότι ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος κάνει λόγο για ανάγκη αμφίδρομης υποστήριξης σε ό,τι αφορά την Γαλλία, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει αντίθετα ότι από πλευράς γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ρητά επισημαίνεται ότι η διμερής συμφωνία δεν παρέχει προστασία σε περίπτωση απειλής στη δική μας ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας τη συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση ανησυχητικών κινήσεων στα ελληνικά σύνορα, επισημαίνει πως η αμυντική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, θεωρείται δεδομένη και από τις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Άμυνας, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της Όλγας Τρέμη για λογαριασμό της ιστοσελίδας Newsbomb.gr και μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να επιτεθεί και ζητήσουμε βοήθεια από τη Γαλλία, στη βάση της στρατιωτικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει, τότε οι γαλλικές δυνάμεις θα είναι εκεί, οφείλουν να είναι εκεί».

Αναπόφευκτα επομένως, γεννήθηκε το ερώτημα,που σχετίζεται με το εάν οφείλει και η Ελλάδα να έχει στείλει δυνάμεις στο Σαχέλ, εφόσον από πλευράς Γαλλίας, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, οφείλεται στρατιωτική συνδρομή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος λοιπόν, επιχειρώντας να απαντήσει, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να αποστείλει στρατιωτική δύναμη, αφού στρατιωτικούς συμβούλους έχει ήδη στην περιοχή κατά τα λεγόμενά του, απαντώντας ως εξής:

«Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα».

Άλλωστε, όπως προκύπτει από τους ισχυρισμούς του, η αποστολή επίλεκτων ανδρών στο Σαχέλ δεν απορρέει από τη ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη, αλλά από την ευρύτερη συμμαχική σχέση που έχουν Αθήνα και Παρίσι.

 

Documento Newsletter