Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται «παρά τα προγράμματα λιτότητας και όχι χάρη σε αυτά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δικαιότερη κατανομή των βαρών στους πολίτες
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, διευκρίνισε ότι η μάχη για το νερό και για τον τομέα της ενέργειας έχει κερδηθεί από την ελληνική πλευρά.
«Προϋπόθεση για επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι η απαραίτητη αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE) με θέμα «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα ενάντια στη λιτότητα», την οποία συνδιοργάνωσαν χθες στο Βερολίνο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και της Γερμανικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ. Για αυτό έχουν σημασία οι πρόσφατες προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για δημοκρατική διακυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος και επισήμανε ότι αυτό αφορά όλους, όχι μόνο την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αποτελεί την χειρότερη περίπτωση της εφαρμογής αυτών των πολιτικών λιτότητας και υποφέρουμε όλοι από αυτές, τουλάχιστον η εργατική τάξη (…) Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα αν δεν αλλάξουμε την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι ήθελαν «να ιδιωτικοποιήσουμε τα πάντα», αλλά δόθηκαν σκληρές μάχες και κάποιες κερδήθηκαν, όπως αυτή που αφορούσε το νερό και τον τομέα της ενέργειας. «Δεν μιλούμε για πλήρη ιδιωτικοποίηση, καθώς οι δύο επιχειρήσεις νερού – στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη – θα παραμείνουν δημόσια περιουσία. Στο Δημόσιο θα παραμείνουν επίσης η διοίκηση και η ρύθμιση των τιμών και θα προσελκύσουμε χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα», διευκρίνισε.
Στην εκδήλωση, στην οποία τέθηκαν ζητήματα που αφορούσαν κυρίως την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς ‘Αξελ Τρόοστ, οι ακτιβιστές Ίνκε Μάιερ και Νίκολας Ντίρντρε, η πρόσφυγας από το Σουδάν Μάι Αλί και ο Θανάσης Μαρμαρινός, ψαράς από την Λέσβο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει διασώσει πάνω από 4000 πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Μείον ένα» της Νατάσας Ξύδη με θέμα την οικονομική κρίση, αλλά και απόσπασμα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4,1 μίλια», με θέμα τις δραματικές προσπάθειες των Λιμενικών Αρχών της Λέσβου να διασώσουν χιλιάδες ανθρώπους που επιχειρούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.