Κατρίνης: «Όχι μπαλαντέρ ή κυβερνητικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση με τη ΝΔ»

Κατρίνης: «Όχι μπαλαντέρ ή κυβερνητικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση με τη ΝΔ»

Τις κόκκινες πολιτικές γραμμές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την επόμενη μέρα αναδεικνύει ως μείζον ζήτημα στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου 2024. Κρίνει ότι η στρατηγική που θα φέρει ξανά τη Χαριλάου Τρικούπη σε κυβερνητική τροχιά για αλλαγή πολιτικής στη χώρα πρέπει βασίζεται στο εξής τρίπτυχο:

  • «όχι» μπαλαντέρ ή κυβερνητικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε κυβέρνηση με ΝΔ,
  • το ΠΑΣΟΚ σαν «κιβωτός της δημοκρατικής παράταξης» να ξαναθυμίσει στον κόσμο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, να εκφράσει την κοινωνική αντιπολίτευση και να γίνει το μεγάλο κόμμα εξουσίας που πάρει τα κυβερνητικά ηνία της χώρας.
  • στόχος η πρωτιά με υψηλό ποσοστό,

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μιχάλης Κατρίνης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ έκανε πολλές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως είπε, ο κόσμος θέλει το ΠΑΣΟΚ να θυμίζει και πάλι ΠΑΣΟΚ στην ψυχή και στην καρδιά των ανθρώπων «που το έχουν ψηφίσει όλα αυτά τα χρόνια και είναι αρκετά εκατομμύρια».

Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επανακαθορίσει το στίγμα του με ποιους είναι, ποιους εκπροσωπεί και με ποιους δεν είναι. «Σίγουρα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι πλέον κυβερνητικός μπαλαντέρ ή εταίρος σε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ ή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρώτη κόκκινη γραμμή», είπε. Όταν ρωτήθηκε δημοσιογραφικά αν το ΠΑΣΟΚ επί Νίκου Ανδρουλάκη είχε παίξει αυτόν τον ρόλο απάντησε: «Όχι. Είχαμε συμμετάσχει, όπως ξέρετε, σε μια κυβέρνηση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης , σε ιδιαίτερη συγκυρία. Λέω λοιπόν ότι από δω και πέρα πρέπει αυτό να είναι σαφές και διακριτό . Είναι μια πολιτική κόκκινη γραμμή για το ΠΑΣΟΚ που πρέπει και πάλι να θυμίζει ΠΑΣΟΚ στα μάτια των ανθρώπων που το πίστεψαν, το στήριξαν και είδαν τη ζωή τους να αλλάζει».

Η δεύτερη γραμμή που έθεσε εμπεριέχεται στην αναφορά του ότι «δεν συμβιβάζομαι με ένα κόμμα του 13%,του 15% που παλεύει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Και δεν θέλω να συνηθίσω σε αυτή την ιδέα».

Μια τρίτη κρίσιμη παράμετρος, στο πλαίσιο ενός πολιτικού σχεδίου κυβερνητικής διεκδίκησης, αποτελεί κατά τον Μιχάλη Κατρίνη, η μεγάλη πλειοψηφία, αυτό που ο ίδιος ονομάζει «κοινωνική αντιπολίτευση», η οποία πέτυχε (μαζί με τα κόμματα που συνέβαλαν) να πέσει στις ευρωεκλογές η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά 12,5 μονάδες. Ο Μιχάλης Κατρίνης υπογραμμίζει ότι «αυτή η κοινωνική αντιπολίτευση αναζητά ελπίδα και προοπτική σε μια μεγάλη και πλατιά προοδευτική παράταξη , η οποία είναι πραγματική εκλογική απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη , είναι ικανή να κυβερνήσει και κυρίως συμπεριφέρεται και θυμίζει ένα κόμμα εξουσίας». Για να συμπληρώσει:

«Το ΠΑΣΟΚ που είναι η κιβωτός της δημοκρατικής παράταξης , που μπορούσε να ενώσει , να συνθέσει ευρύτατες κοινωνικές δυνάμεις . Το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου έθετε πάντα υψηλούς στόχους και ήταν ένα κόμμα εξουσίας . Γιατί; Οχι για να γίνουν υπουργοί κάποιοι αλλά για να κάνει πολιτικές που άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων. Κι αυτό αναμφίβολα, ανεξάρτητα από τα όποια λάθη έγιναν φαίνεται από όλες τις έρευνες το σύνολο των πολιτών σήμερα, το 2024, ανεξαρτήτως τι έχουν ψηφίσει στη ζωή τους θεωρούν ως καλύτερη και ως πιο γόνιμη περίοδο την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

«Ο Μητσοτάκης δεν τολμά να μιλήσει για τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο»

Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι επιδιώκει να προσδώσει «πατριωτικά» χαρακτηριστικά στην υποψηφιότητά του, ασκώντας έντονη κριτική στον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ σχετικά με το Κυπριακό και με την επιθετικότητα του τουρκικού καθεστώτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε αρνητικά τις διατυπώσεις Μητσοτάκη για την Κύπρο. Ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τραγωδία του 1974, «λες και πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή». Επεσήμανε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «για να μη δυσαρεστήσει τον κ. Ερντογάν απέφυγε να αποτυπώσει την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι το 1974 υπήρξε παράνομη στρατιωτική εισβολή και κατοχή τμήματος μιας ανεξάρτητης χώρας, ανάλογη με αυτή που υπέστη η Ουκρανία από τη Ρωσία».

Όπως εξήγησε το ζήτημα αυτό πρέπει να τίθεται πάντα και μετ΄ επιτάσεως από την Ελλάδα, όχι μόνο σε διμερές αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Για να καταλήξει:

«Αλίμονο αν στα πλαίσια μιας λογικής ήρεμου κλίματος, να είμαστε εμείς αυτοί που ‘ξεπλένουμε’ την Τουρκία και τον Αττίλα. Και βέβαια πρέπει να γίνει σαφές ότι το Κυπριακό δεν αποσυνδέεται από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν μπορεί να μπει στο ράφι για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για άλλα θέματα, που ουδείς γνωρίζει τι περιλαμβάνει και εγείρει εκ των πραγμάτων ανησυχία».

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης εξέφρασε επίσης και τη διαφωνία του για την υποστήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στην υποψηφιότητα του Τούρκου διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρίογλου, για τη θέση του γ.γ. του ΟΑΣΕ, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Σινιρίογλου, ως πρέσβης της Τουρκίας στον ΟΗΕ, συνδέεται με έμπρακτες κινήσεις και πρωτοβουλίες αμφισβήτησης της “Συνθήκης της Λωζάνης” αλλά και της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά».

Documento Newsletter