Κατρακύλα για την ελληνική ψηφιακή ανταγωνιστικότητα

Η χώρα μας όχι μόνο δεν βελτίωσε τη συνολική αξιολόγησή της το 2023 σε σύγκριση με άλλες 63 χώρες αλλά έπεσε κι άλλο, σύμφωνα με μελέτη

Η αυξημένη προβολή της τάσης για ολοένα περισσότερη χρήση τεχνολογίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα ενδεχομένως να δίνει την εντύπωση ότι η χώρα μας κάνει τεχνολογικά άλματα όχι μόνο σε σχέση με την αντίστοιχη εικόνα που είχε στο παρελθόν αλλά και σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Είναι όμως έτσι;

Βελτιωμένη εικόνα

Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι η εικόνα της χώρας σε ό,τι αφορά τη χρήση και τη διείσδυση της τεχνολογίας σε σχέση με το παρελθόν είναι βελτιωμένη.

Αποτυπώνεται όμως αυτή η βελτίωση και στη σύγκριση με τις άλλες χώρες; Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του IMD (Ιnternational Institute of Management Development) για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα (World Digital Competitiveness Ranking), κατά το 2023 η Ελλάδα όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα έχασε θέσεις στη συνολική αξιολόγηση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας, με αποτέλεσμα να κατέχει πλέον την 52η θέση ανάμεσα στις 64 χώρες που εξετάζονται, σε σχέση με την 50ή θέση που είχε το 2022 και την 44η το 2021. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξανάγκασε τη χώρα σε απότομη αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση ανάμεσα στις 40 χώρες με ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα μεγαλύτερο από 20.000 δολάρια, την 37η ανάμεσα στις 41 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, την 51η στη γνώση, την 47η στην τεχνολογία και την 57η ως προς την ετοιμότητα για το μέλλον.

Οι βασικές κατηγορίες

Οι παραπάνω κατηγορίες (γνώση: ταλέντο, εκπαίδευση – κατάρτιση – συγκέντρωση επιστημόνων, τεχνολογία: ρυθμιστικό περιβάλλον – κεφάλαιο – τεχνολογικό περιβάλλον, ετοιμότητα για το μέλλον: προσαρμοστικότητα – επιχειρηματική ευελιξία – ενσωμάτωση πληροφορικής) είναι οι βασικές κατηγορίες με βάση τις οποίες η έρευνα αξιολογεί τις 64 οικονομίες.