Κάτοικοι των Βριλησσίων καταγγέλλουν στο documentonews.gr « Πού είναι το κράτος;»

Βαριές καταγγελίες στο documentonews.gr κάνουν κάτοικοι των Βριλησσίων, που μιλούν για την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων και οργάνωσης, καθώς και για πλήρη ολιγωρία των κρατικών αρχών στον αγώνα κατάσβεσης του ανεξέλεγκτου πύρινου μετώπου.

Ήταν ανοργάνωτοι. Ερχόταν η φωτιά και δεν ήξεραν που να πάνε να τη σβήσουν

Ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων κι  επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης δηλώνει στο documentonews.gr “Το βράδυ έσβησε η φωτιά. Δε μπορούσαμε να φανταστούμε τέτοιο πράγμα. Για τα ζητήματα πυρόσβεσης έχουμε συζητήσει από τον Μάιο στο δημοτικό συμβούλιο. Δε μπορεί ένας δήμος να σβήσει τη φωτιά. Με δύο μεγάλες υδροφόρες  και δύο μικρές και ένα πυροσβεστικό όχημα  κι έρχεται μια φωτιά από την Πεντέλη, αυτό δεν αντιμετωπίζεται. Όταν έχεις πάρει 50000 ευρώ  από τον προϋπολογισμό για καθαρισμούς, αυτά δε φτάνουν. Κατά τύχη είχε ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του δάσους πριν πέντε ημέρες. 20 μέρες καθαρίζονταν. Παρόλα αυτά όταν δεν έχει προσωπικό και τα μέσα καίγονται και τα μέρη, που έχουν καθαριστεί.” Ο ίδιος συνεχίζει υπογραμμίζοντας την πλήρη αποδιοργάνωση της πυροσβεστικής, που είχε ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να σώσουν τις περιουσίες τους « Ήταν ανοργάνωτοι. Ερχόταν η φωτιά και δεν ήξεραν που να πάνε να τη σβήσουν. Καιγόταν το δάσος Θεόκλητος και δεν είχε έρθει ακόμη η πυροσβεστική. Έφτασε η φωτιά να περνά μέσα  από τα σπίτια και να φτάνει στο πάτημα Χαλανδρίου. Υπάρχουν πολλά καμένα σπίτια και αυτοκίνητα και φυσικά καταστήματα με εύφλεκτα προϊόντα, που καταστράφηκαν ακόμη περισσότερο.  Στα σύνορα Βριλησσίων Χαλανδρίου, που υπήρχε μεγάλο μέτωπο υπήρχαν 2-3 πυροσβεστικά. Μέχρι να σβήσουν το ένα μέτωπο αναζωπυρωνόταν το άλλο. Υπήρχαν πιο πολλά περιπολικά. Οι εθελοντές έσωσαν την κατάσταση. Μαζευτήκαμε 40 άτομα και σώσαμε τρία σπίτια. Σώθηκαν σπίτια στην περιοχή με ιδιωτικά πιεστικά και ιδιωτική υδροφόρα σώθηκαν σπίτια στην περιοχή και εκατοντάδες κάτοικοι με λάστιχα και άμμο προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές».

Τα πυροσβεστικά πού ήταν; Πού ήταν οι δυνάμεις;

Ο Γιάννης Κρίγκος, κάτοικος της περιοχής αναφέρει στο documentonews.gr πως έμειναν αβοήθητοι στο πύρινο μέτωπο “Η φωτιά έφτασε πολύ γρήγορα στα Βριλήσσια. Δεν υπήρχαν πυροσβεστικά, ούτε και οργάνωση. Δεν υπήρχε κανένας για να σβήσει τη φωτιά, είναι πολύ λίγοι. Οι κάτοικοι ό,τι μπόρεσαν να κάνουν. Κάθε χρόνο συμβαίνουν τα ίδια.. Οι  φλόγες μπήκαν στον αστικό ιστό και έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις. Τα πυροσβεστικά πού ήταν; Πού ήταν οι δυνάμεις;»

Πού είναι το κράτος;

Την αναλγησία του κρατικού μηχανισμού καταγγέλλει ένας ακόμη κάτοικος στα Βριλήσσια. «Πρέπει να καούν τα σπίτια μας για να έρθουν τα εναέρια μέσα; Πού είναι το κράτος;. Εμένα το σπίτι μου ευτυχώς υπέστη κάποιες ζημιές, αλλά, υπάρχουν άλλα σπίτια, που κάηκαν τελείως. Δεν υπήρχαν Canadair. Τίποτα. Δεν είχαμε νερό, δεν είχαμε ρεύμα, δεν είχαμε βοήθεια από κανέναν δυστυχώς» Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη φωτιά, αρκετοί κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και με πενιχρά μέσα, όπως κουβάδες και λάστιχα, σβήνουν τις φλόγες. «Προσπαθούσα μόνος να σβήσω τη φωτιά στο σπίτι μου μέχρι που κόπηκε το ρεύμα και δεν ήξερα μετά τι να κάνω. Δίνουν λεφτά για περιπολικά και εμείς δεν είχαμε ένα πυροσβεστικό όχημα. Τους παρακαλάγαμε. Βγήκαν οι κάτοικοι με λάστιχα και κουβάδες. Μας έλεγαν θα έρθει πυροσβεστικό και δεν ερχόταν».

Δεν υπήρχε ούτε ένα πυροσβεστικό

Μια ακόμη κάτοικος, ούσα 7 μηνών έγκυος, εγκατέλειψε το σπίτι της στα Βριλήσσια. H ίδια δήλωσε στο documentonews.gr «Μας έλεγαν δεν κινδυνεύετε.  Βλέπαμε την φωτιά να έρχεται από την Πεντέλη και φύγαμε μόνοι μας πριν χτυπήσει το 112. Ευτυχώς. Έμεινε ο σύζυγος μου πίσω να σώσει το σπίτι μας. Δεν υπήρχε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. Τίποτα απολύτως. Ευτυχώς το σπίτι μας σώθηκε. Τα διπλανά κάηκαν. Μας έλεγαν ότι αν δεν καθαρίσουμε τα οικόπεδα θα έχουμε πρόστιμα, τα καθαρίσαμε και να τι έγινε. Ένα δάσος είχαμε και κάηκε και αυτό. Κάθε χρόνο γίνονται τα ίδια και δεν υπάρχει καμία μέριμνα, καμία βελτίωση».

Διαβάστε επίσης:

Φταίει ο στρατηγός Μητσοτάκης

Κρανίου τόπος η Αττική: Συγκλονιστικές φωτογραφίες απόλυτης καταστροφής σε Χαλάνδρι και Βριλήσσια

Φωτιές: Το Μαξίμου σε πλήρη αμηχανία και σε ρόλο θεατή

Πολάκης για φωτιές: Εδώ και τρία χρόνια τα έργα είναι στα χαρτιά – Οι ευθύνες είναι τεράστιες

«Χάσαμε μια φίλη, τη Νάντια» – Θρήνος για την 60χρονη που βρέθηκε απανθρακωμένη στο Πάτημα Χαλανδρίου (Photos-Videos)

Ολικό μπάχαλο στην πυρκαγιά της Αττικής: Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τη φωτιά που καίει σχεδόν μέσα στην πόλη (Photos – Video)