Κάτοικοι Βρυξελλών Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου για να κλείσει η αξιολόγηση

Κάτοικοι Βρυξελλών Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου για να κλείσει η αξιολόγηση

Έναν ακόμη άσσο από το μανίκι τους έβγαλαν Αθήνα και δανειστές προκειμένου αφενός να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις αφετέρου να πιστοποιήσουν αμφότεροι την ισχυρή βούλησή τους να φτάσουνε σύντομα σε μια τεχνική συμφωνία (SLA).

Συγκεκριμένα, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με τη λύση Τσακαλώτου για τον λεγόμενο «κόφτη» και μετά την αιφνίδια έλευση στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων με απόφαση του προηγούμενου Eurogroup, τώρα οι τρεις Έλληνες υπουργοί (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου) αποφασίστηκε να παραμείνουν στις Βρυξέλλες και να καταβάλλουν προσπάθειες να κλείσουν τα μεγάλα και δύσκολα «ανοιχτά» θέματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. 

«Θα μείνουμε εδώ με την Εφη Αχτσιόγλου και τον Γ. Χουλιαράκη για ασφαλιστικό και εργασιακά. Μπορούμε να έχουμε πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. Η ιδέα είναι ότι πρέπει πολλές φορές να αλλάξεις τη σειρά: να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο να βρεις τα βασικά σημεία που υπάρχουν διαφορές», είπε πριν από λίγο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του EG Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης είπε πως «συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εδώ στις Βρυξέλλες… υπάρχει πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης… παρά το γεγονός ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου».

Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε με νόημα ότι οι θεσμοί παρακολουθούν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Θέμα σημαντικό αφού από την πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και αν οι θεσμοί θα μειώσουν την απαίτησή τους για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με την πορεία των διαβουλεύσεων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως «Πάντα υπάρχει το δίλημμα εάν πρέπει πρώτα να λύσουμε τα μικρά τεχνικά ζητήματα και μετά να πάμε στα μεγάλα, ή να ξεκινήσουμε με τα μεγάλα και κατόπιν να πάμε στα μικρότερα» διευκρινίζοντας ότι η απόφαση «είναι να αντιμετωπιστούν πρώτα τα μεγάλα ζητήματα, με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, και μετά θα συζητηθεί επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τα μικρότερα ζητήματα». Θέση που εξέφραζε και η ελληνική κυβέρνησης λέγοντας πως για να επιλυθούν τα θέματα που έχουν απομείνει «ανοιχτά» χρειάζεται πολιτική συμφωνία και δεν μπορούν να λυθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Documento Newsletter