Κατηγορούμενος ο Πάτσης, ατσαλάκωτος ο Μητσοτάκης για το ίδιο αδίκημα

Κατηγορούμενος ο Πάτσης, ατσαλάκωτος ο Μητσοτάκης για το ίδιο αδίκημα

Ο βουλευτής, η πρώην σύζυγός του καθώς και η νυν διώκονται επειδή μετείχαν σε εταιρείες στην αλλοδαπή, όπως δηλαδή το πρωθυπουργικό ζεύγος

 

Αλλο Ανδρέας Πάτσης, άλλο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Εφετών εναντίον του βουλευτή Ανδρ. Πάτση. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ αφορούν ανακριβή και ελλιπή δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατ’ εξακολούθηση και συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπως και διά παρένθετου προσώπου, κατ’ εξακολούθηση. Μάλιστα η δίωξη αφορά επίσης τόσο την πρώην όσο και τη νυν σύζυγο του Ανδρ. Πάτση.

Δηλαδή ο Ανδρ. Πάτσης διώκεται για το ίδιο ακριβώς αδίκημα στο οποίο είχε υποπέσει το πρωθυπουργικό ζεύγος. Και μάλιστα για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο το πρωθυπουργικό ζεύγος υπέβαλλε ψευδές και παράνομο πόθεν έσχες. Ακόμη χειρότερα, η επιτροπή πόθεν έσχες αρχειοθέτησε την ίδια ημέρα 1.075 ανωνυμοποιημένες υποθέσεις που αφορούσαν παράβαση του νόμου πόθεν έσχες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του Ανδρ. Πάτση και του πρωθυπουργικού ζεύγους. Για κακή του τύχη, ο Πάτσης δεν λέγεται Μητσοτάκης κι έτσι βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της επικαιρότητας έπειτα από δημοσίευμα του Documento τον Μάιο του 2020, το οποίο μεταξύ άλλων αποκάλυπτε ότι ο Ανδρ. Πάτσης στη δήλωση πόθεν έσχες δεν είχε περιλάβει πέντε εταιρείες. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η δικηγορική εταιρεία του Ανδρ. Πάτση είχε εισπράξει ήδη περίπου 100.000 ευρώ μέσα σε έξι μήνες προκειμένου να παρέχει νομικές υπηρεσίες στα ΕΛΤΑ. Ουδείς ασχολήθηκε τότε με τις αποκαλύψεις του Documento. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης προχώρησε σε σχετική με τα δημοσιεύματα του Documento αναφορά στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής για όσα προέκυπταν από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του Πάτση.

Προφανώς ούτε αυτό απασχόλησε την επιτροπή πόθεν έσχες, η οποία έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Κι αυτό παρότι, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο Ανδρ. Πάτσης είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες που είχε υποβάλει ότι οι κυπριακές εταιρείες Diagorlia Ltd, Sightgreen Ltd και Horselord Ltd του ανήκαν κατά 100%, ενώ η σύζυγός του είχε δηλώσει ότι η εταιρεία Starmass Ltd με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκε στην ίδια. Γεγονός που απαγορεύεται, αφού ο νόμος ορίζει ρητά πως απαγορεύεται η συμμετοχή των βουλευτών και των συζύγων τους στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών με έδρα στο εξωτερικό.

Στο αρχείο την ίδια μέρα Μητσοτάκης – Πάτσης

Το σκανδαλώδες στην υπόθεση δεν σταματάει εκεί. Η επιτροπή πόθεν έσχες κλήθηκε να αποφανθεί όχι μόνο για το πόθεν έσχες του Ανδρ. Πάτση, αλλά και για το αμαρτωλό πόθεν έσχες του Κυρ. Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Ετσι, προκειμένου να αρχειοθετηθεί η υπόθεση του πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους, που είχε προκαλέσει κοινωνική κατακραυγή, αρχειοθετήθηκαν κι όλες οι άλλες υποθέσεις. Αρα και του Ανδρ. Πάτση. Μαζί με τον βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα.

Επειτα είναι και ο αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου Βασίλης Παππαδάς. Αυτός που είχε εισηγηθεί προς την επιτροπή πόθεν έσχες να παραπεμφθεί στην εισαγγελία η υπόθεση του πόθεν έσχες του Ανδρ. Πάτση. Το αυτονόητο. Δυστυχώς, όμως, τίποτε δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα, ειδικά επί διακυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη. Κι αυτό επειδή ο Β. Παππαδάς, ο οποίος στο παρελθόν τήρησε εντελώς διαφορετική στάση αναφορικά με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης όχι μόνο του Ανδρ. Πάτση αλλά και του πρωθυπουργικού ζεύγους, εισηγήθηκε στην επιτροπή πόθεν έσχες να αρχειοθετήσει τις υποθέσεις των παράνομων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν τόσο το πρωθυπουργικό ζεύγος όσο και ο Ανδρ. Πάτσης. Και μάλιστα την ίδια ημέρα.

Εκριναν αυθημερόν 1.075 αρχειοθετήσεις

Συγκεκριμένα, το Documento αποκάλυψε τα πρακτικά από τα αποτελέσματα μέρους τακτικού ελέγχου που πραγματοποίησε η επιτροπή πόθεν έσχες για τα φορολογικά έτη 2015 έως 2019. Στην επίμαχη έκθεση ελέγχου, εισηγητής της οποίας ήταν ο Β. Παππαδάς και η οποία έφερε υπογραφή 26 Σεπτεμβρίου 2022, συμπεριλαμβάνονταν 1.075 υποθέσεις. Δηλαδή η επιτροπή έπρεπε μέσα σε μία ημέρα να κρίνει κατά πόσο υπήρχε παραβίαση νόμου πόθεν έσχες σε 1.075 υποθέσεις. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονταν προφανώς και εκείνες που αφορούσαν τις παράνομες δηλώσεις πόθεν έσχες του Ανδρ. Πάτση και του πρωθυπουργικού ζεύγους. Κι όλα αυτά η επιτροπή πόθεν έσχες τα έκρινε μέσα μία ημέρα. Κάτι προφανώς ανθρωπίνως αδύνατο.

Κάτι που επίσης αποδεικνύει ότι η επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες δεν πραγματοποιεί κανέναν έλεγχο. Αλλωστε, όπως αποκάλυψε το Documento, στην επίμαχη έκθεση αναγράφονταν απλώς τα αρχικά του ονόματος και του επιθέτου καθώς και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ του εκάστοτε ελεγχόμενου. Δηλαδή τα μέλη της επιτροπής δεν γνώριζαν καν ποιοι ήταν οι ελεγχόμενοι. Αρχειοθετήσεις με το κιλό και εν κρυπτώ. Κι όλα αυτά με τη σύμπραξη και των ορκωτών λογιστών, που φαντάζει αδύνατο να μην μπορούσαν να διαπιστώσουν αυτονόητες παραβάσεις όπως η συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό.

Κάτι ακόμη: όπως αναγραφόταν στην πρώτη πρόταση της εισήγησης του αντεισαγγελέα Β. Παππαδά: «Σύμφωνα με το άρθρο 2 Ν 3213/2003, ως ισχύει: “1. α. Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιέχει λεπτομερώς τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και την αλλοδαπή με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου». Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 8 του επίμαχου νόμου είναι ακριβώς το συγκεκριμένο νομικό εδάφιο βάσει του οποίου το πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους αλλά και του Ανδρ. Πάτση είναι παράνομα. Κι αυτό γιατί, όπως προβλέπει η παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3213/2003, στα πολιτικά πρόσωπα «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα». Στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται και οι σύζυγοι. Ισως δεν κατάλαβε το συγκεκριμένο εδάφιο του νόμου ο Β. Παππαδάς…

Το παράνομο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού

Για του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή τόσο ο Ανδρ. Πάτσης όσο και το πρωθυπουργικό ζεύγος έχουν υποπέσει στο ίδιο ακριβώς αδίκημα, ας θυμηθούμε λίγο τι έχει αποκαλύψει το Documento –μέσω αυτών έγινε αναφορά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη και έτσι διερευνήθηκε η υπόθεση από την επιτροπή– αναφορικά με την παράνομη δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλε ο πρωθυπουργός.

Στο πόθεν έσχες που υπέβαλε το πρωθυπουργικό ζεύγος ήδη από το φορολογικό έτος 2016 είχε δηλωθεί πως η Μαρ. Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το 95% των μετοχών που κατείχε στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures, μέσω της οποίας έγινε η διαβόητη αγορά του σπιτιού του Βολταίρου. Και μάλιστα βάσει του επίμαχου συμβολαίου αγοραπωλησίας προκειμένου να αγοραστεί το σπίτι του Βολταίρου η SCI Personal Ventures έλαβε δάνειο 900.000 ευρώ και κατέβαλε σε μετρητά –άγνωστο ακόμη πώς– 725.000 ευρώ ενώ είχε μετοχικό κεφάλαιο μόλις 10.000 ευρώ.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος όμως έλεγε ψέματα γιατί, όπως αποκάλυψε το Documento, αυτή η μεταβίβαση –βάσει επίσημων γαλλικών δημόσιων εγγράφων που έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα– έγινε τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με έγγραφο που έχει ήδη αποκαλύψει το Documento και το οποίο δημοσιεύεται σήμερα εκ νέου. Την ίδια ημέρα, 20 Δεκεμβρίου 2020, το 95% των μετοχών της Μαρ. Γκραμπόφσκι μεταβιβάστηκε στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting, στην οποία η σύζυγος του πρωθυπουργού κατείχε πάλι την πλειοψηφία των μετοχών. Επομένως για τέσσερα χρόνια το πρωθυπουργικό ζεύγος έλεγε ψέματα.

Για τέσσερα χρόνια το πρωθυπουργικό ζεύγος παραβίαζε το άρθρο 8, παρ. 1 του ν. 3213/2003, το οποίο προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές είναι ορισμένα μόνο από τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε µε παρένθετα πρόσωπα». Στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται μεταξύ άλλων «οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι». Αρα και η Μαρ. Γκραμπόφσκι. Αρα παράνομο και το πρωθυπουργικό ζεύγος και όχι μόνο ο Ανδρ. Πάτσης.

Μάλιστα η παραβίαση αυτής της διάταξης επιφέρει βαρύτατες ποινές, αφού προβλέπεται ότι η «άμεση ή διά παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ».

Κανένας κίνδυνος όμως για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Μαρ. Γκραμπόφσκι. Ο νόμος δεν μπορεί να αγγίζει το πρωθυπουργικό ζεύγος…

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter