Κάτι είναι σάπιο…

Κάτι είναι σάπιο…

Ταφόπλακα μπήκε στην υπέρµετρη αλαζονεία του Βρετανικού Μουσείου ότι οι ξένοι θησαυροί είναι ασφαλείς. Αυτό το επιχείρηµα έκρυβε πάντα αλαζονεία αλλά και διάθεση προσβολής απέναντι στις χώρες που διεκδικούσαν την επιστροφή των αρχαιοτήτων τους. Δηλαδή τόσα χρόνια η βρετανική πλευρά υπονοούσε ότι τα Γλυπτά δεν θα ήταν ασφαλή στην Ελλάδα. Ας µην ξεχνάµε ότι κάποτε οι συντηρητές του Βρετανικού Μουσείου χρησιµοποίησαν χάλκινα εργαλεία για να τα καθαρίσουν, κακοποιώντας τα.

Τελικά όµως αυτό το υψίστης σηµασίας σκάνδαλο αναδεικνύει κι ένα άλλο ζήτηµα: τους κινδύνους από τη µη καταλογογράφηση των αρχαιοτήτων. Την αποκάλυψη της παράνοµης πώλησης στο eBay έκανε ο ∆ανός πανεπιστηµιακός και έµπορος έργων τέχνης Ιτάι Γκραντέλ, ο οποίος εντόπισε σε καταλόγους τρία τεχνουργήµατα προς πώληση. Μπορεί ο διευθυντής και ο αναπληρωτής διευθυντής του µουσείου να παραιτήθηκαν αλλά, όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στο Docville ο Γκραντέλ, οι προσπάθειές του να πείσει ότι κάτι είναι σάπιο στο… βασίλειο του Βρετανικού Μουσείου ήταν γολγοθάς. Ποιος µπορεί να εγγυηθεί ότι από τα 2.000 αντικείµενα που έκαναν φτερά δεν είναι µεγάλος ο αριθµός όσων δεν ήταν καταλογογραφηµένα; Ποιος µπορεί να εγγυηθεί ότι ελληνικές αρχαιότητες δεν βρίσκονται σε σπίτια ιδιωτών συλλεκτών; Γνωρίζουµε ήδη για ένα εντοπισµένο ασηµένιο αρχαιοελληνικό νόµισµα.

Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου θυµίζει ότι η χώρα του διεκδικεί την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας εδώ και χρόνια.

Και στο διά ταύτα, τι στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση; Θα χρησιµοποιήσει αυτό το σκάνδαλο για να ενισχύσει τα επιχειρήµατα της ελληνικής πλευράς για την επιστροφή των Γλυπτών; Στους «Financial Times» πάντως διαβάσαµε ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου εκτιµά την αυτοσυγκράτηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέµα του σκανδάλου και είναι αισιόδοξος για µια ενδεχόµενη ιστορική πολιτιστική ανταλλαγή (!) για τα Γλυπτά.

Δείτε επίσης: Ιτάι Γκραντέλ: «Έτσι αποκάλυψα το μεγάλο ριφιφί στο Βρετανικό Μουσείο»

Documento Newsletter