«Κάτι άλλαξε»: Στη Χιλή, 14 γυναίκες, μεταξύ των 24 μελών της κυβέρνησης – μέσος όρος τα 49 έτη

«Κάτι άλλαξε»: Στη Χιλή, 14 γυναίκες, μεταξύ των 24 μελών της κυβέρνησης – μέσος όρος τα 49 έτη

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, παρουσίασε χθες Παρασκευή την κυβέρνησή του, που χαρακτηρίζεται από πολιτικό πλουραλισμό, έχει μέλη κατά πλειονότητα γυναίκες και τον κεντροαριστερό πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.

Η νέα κυβέρνηση, που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 11η Μαρτίου, αριθμεί 24 μέλη, ανάμεσά τους 14 γυναίκες, με το ένα τρίτο να χαρακτηρίζεται ανεξάρτητο.

Πολυαναμενόμενος για τις αγορές ήταν ο διορισμός στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών του Μάριο Μαρσέλ, του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, που δεν έχει πολιτική ταμπέλα μεν, αλλά συνδέεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο κ. Μαρσέλ, 62 ετών, είχε ήδη διοριστεί σε διάφορες θέσεις επί των ημερών κεντροαριστερών κυβερνήσεων.

Ήταν το πρόσωπο που προτιμούσαν οι παράγοντες των αγορών, που βλέπουν στον διορισμό του μια χειρονομία μετριοπάθειας από πλευράς του αρχηγού του κράτους, που υπόσχεται να θεμελιώσει κράτος πρόνοιας στη Χιλή, χώρα-εργαστήρι του νεοφιλελευθερισμού.

Το χρηματιστήριο στο Σαντιάγο χαιρέτισε την είδηση του διορισμού Μαρσέλ κλείνοντας με άνοδο 3%. Είχε πέσει 6% και πλέον την επομένη της νίκης του Γκαμπριέλ Μπόριτς, υποψήφιου της αριστεράς της Χιλής, με το 56% των ψήφων. Κέρδισε καθαρά στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς Χοσέ Αντόνιο Καστ, που αυτοπροβαλλόταν ως ο πολιτικός κληρονόμος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ κι ως ο υποψήφιος «του νόμου και της τάξης».

Πέραν του κ. Μαρσέλ, ο νέος αρχηγός του κράτους διόρισε κι άλλα μέλη της κεντροαριστεράς στην κυβέρνησή του, κινούμενος εκτός του αρχικού συνασπισμού του, στον οποίο συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, και ο οποίος δεν εξασφάλισε παρά το 24% των εδρών του κοινοβουλίου.

Προφανώς ζητούμενο για τον Γκαμπριέλ Μπόριτς ήταν «να εδραιωθεί μια συμμαχία στο κοινοβούλιο που θα υποστηρίζει τον πρόεδρο», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρσέλο Μέγια, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο.

«Να συζητάμε και να ακούμε»

«Σε αυτή την ομάδα (…) μας συνοδεύουν άνθρωποι με διαφορετική προέλευση και μόρφωση (…) Είναι μια κυβέρνηση αποτελούμενη κατά πλειοψηφία από γυναίκες (…) με παρουσία διαφόρων περιοχών, γενεών, πολιτικό πλουραλισμό (…) μεγάλη παρουσία ανεξάρτητων και στελεχών πολιτικών κομμάτων», συνόψισε ο κ. Μπόριτς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχήματός του, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σαντιάγο.

Ο Μπόριτς με την Ίσκια Σίχες

 

Η Ίσκια Σίχες, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Χιλής το 2017, ονομάστηκε υπουργός Εσωτερικών. Ηλικίας 35 ετών, όπως και ο πρόεδρος, η χειρουργός αυτή συμμετείχε ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει η Αντόνια Ουρεχόλα, δικηγόρος ηλικίας 53 ετών, η οποία είχε ασκήσει την προεδρία της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλη μια γυναίκα θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας: η Μάγια Φερνάντες Αγιέντε, 50 ετών, εγγονή του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε (1970-1973), που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοτσέτ.

Ο μέσος όρος ηλικίας της νέας κυβέρνησης είναι τα 49 έτη. Το νεότερο μέλος της κυβέρνησης είναι η Αντόνια Ορεγιάνα, 32 ετών, που θα αναλάβει το υπουργείο Γυναικών.

Δύο πρώην ηγέτες φοιτητικών παρατάξεων και βουλευτές, ο Γιόργιο Τζάκσον και η Καμίλα Βαγιέχο, που είχαν πρωταγωνιστήσει στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 2011, μαζί με τον Γκαμπριέλ Μπόρις, αξιώνοντας «δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία», αναλαμβάνουν αντίστοιχα γενικός γραμματέας της προεδρίας και κυβερνητική εκπρόσωπος.

Και οι δυο τους θα συμμετέχουν στην «πολιτική επιτροπή», σχήμα με στενή σύνθεση, αποτελούμενο από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου. Θα συμμετέχουν επίσης η Ίσκια Σίχες, που είχε αναλάβει επικεφαλής της εκστρατείας του υποψηφίου Γκαμπριέλ Μπόριτς ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, και ο Μάριο Μαρσέλ.

Ο τελευταίος, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που υποσχέθηκε ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, για να συμμετάσχουν οι πλουσιότεροι στο κοινωνικό του πρόγραμμα, θα έχει δύσκολο καθήκον, καθώς η οικονομική κατάσταση είναι λεπτή.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕγχΠ) αυξήθηκε τεχνητά κατά 11,5% το 2021, χάρη στις κρατικές ενισχύσεις και την έγκριση των αναλήψεων ασφαλισμένων από τα αποθεματικά τους στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. Κατά εκτιμήσεις, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι μηδενική ως το 2023 τουλάχιστον. Η χώρα είναι επίσης αντιμέτωπη με αύξηση του πληθωρισμού.

«Ο διορισμός του Μάριο Μαρσέλ (…) ο οποίος έχει αξιοπιστία στη δεξιά και στον ιδιωτικό τομέα είναι καλό σημείο εκκίνησης για τη λήψη πολύ δύσκολων αποφάσεων που θα χρειαστεί να λάβει ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς», εκτιμά ο Μαρσέλο Μέγια.

Ο πρόεδρος έχει ορίσει τρεις κύριους άξονες για την κυβέρνησή του: τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, την εξασφάλιση οικονομικής ανάπτυξης και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, και τη διευκόλυνση του έργου της Συντακτικής Συνέλευσης, που θα παρουσιάσει στα μέσα της χρονιάς το σχέδιο του νέου Συντάγματος.

«Πρέπει να κάνουμε διάλογο και πρέπει να ακούμε. Να ακούμε δυο φορές περισσότερο από ό,τι μιλάμε», είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη της μελλοντικής κυβέρνησής του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χουάν Γκαμπριέλ Βαλδές σχολίασε τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος μέσω Twitter, γράφοντας τη φράση «κάτι άλλαξε», κάτω από δύο φωτογραφίες: μια της νέας κυβέρνησης, μια αυτής του 1990, αποτελούμενης αποκλειστικά από άνδρες προχωρημένης ηλικίας, όταν η Χιλή επέστρεφε στη δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter