Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει τα δόντια της όλο και πιο συχνά μέσα από ακραία καιρικά φαινόμενα, η ανησυχία για την αντοχή που θα επιδείξει ο Κηφισός σε τέτοια ενδεχόμενα διαρκώς αυξάνεται.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Στάμου εκτιμά ότι «ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε τέτοιες τεράστιες πλημμύρες» σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποφευχθεί η επόμενη πλημμύρα.
«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα» προσθέτει και αυτό όπως λέει μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής, που θα πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Σε αυτό συνδράμουν «τα λεγόμενα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών (ΣΕΠΠ)» που εφαρμόζουν πολλές χώρες.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, ο ποταμός Κηφισός πηγάζει από την Πάρνηθα, διασχίζει το Λεκανοπέδιο και εκβάλλει στο Φαληρικό Όρμο. Τα αντιπλημμυρικά έργα του ποταμού, που σχεδιάστηκαν το 1974, αφορούν πρακτικά τη διευθέτηση του Κηφισού η οποία ολοκληρώθηκε σε συνδυασμό με το οδικό έργο (Λεωφόρος Κηφισού) στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
Ακολούθως, διευκρινίζει: «Η διευθέτηση έγινε από τις Τρείς Γέφυρες μέχρι την εκβολή του. Μέχρι την οδό Αγ. Άννης είναι πλήρως καλυμμένος (από πάνω υπάρχει η Λ. Κηφισού) και στη συνέχεια είναι ανοικτός. Από τις Τρεις Γέφυρες και ανάντη ο ποταμός έχει ανοικτή διατομή. Αποτελείται από έξι τμήματα που ορίζονται από τις εκβολές πέντε ρεμάτων που είναι: το ρέμα Ποδονίφτη (στον Περισσό), το ρέμα Εσχατιάς (στη Λιοσίων), το ρέμα Μόσχα (στο Περιστέρι), το ρέμα Νίκαιας και το ρέμα Προφήτη Δανιήλ. Η παροχή υδάτων που μπορεί να μεταφέρει κυμαίνεται από 400 m3/s ανάντη της συμβολής του ρέματος Ποδονίφτη μέχρι 1.400 m3/s στην εκβολή του».
Ο κ. Στάμου εξηγεί περαιτέρω γιατί ο Κηφισός είναι αδύνατον να άντεχε το νερό που είχε πέσει στην καταιγίδα Ντάνιελ ή αυτό που έπεσε στη Βαλένθια.
«Ο σχεδιασμός έγινε πριν από πολλά χρόνια για περίοδο επαναφοράς 50 έτη, δηλαδή πρακτικά για να αντέξει τη μεγάλη πλημμύρα που εμφανίζεται μία φορά στην 50ετία. Όμως, έμπειροι μηχανικοί διατύπωσαν την άποψη ότι με τις αλόγιστες ανθρώπινες επεμβάσεις ο Κηφισός αντέχει το πολύ πλημμύρες 20ετίας. Σήμερα, ο σχεδιασμός του Κηφισού θα γινόταν για περίοδο επαναφοράς 100 έτη και πιθανότατα παραπάνω, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής που κάνει τις πλημμύρες συχνότερες και εντονότερες».
Τέλος, πρόσθεσε, οι πλημμύρες του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια εκτιμήθηκαν ότι είχαν περιόδους επαναφοράς από 500 μέχρι περίπου 1000 έτη, δηλ. οι πλημμύρες αυτές εμφανίζονται κάθε 500 μέχρι 1000 χρόνια. «Κατά συνέπεια, ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε τέτοιες τεράστιες πλημμύρες και οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγάλες».
Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: – Η ώρα της κρίσης για τον νέο πρόεδρο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι του κόμματος
Η πρώτη ανάρτηση Κασσελάκη: «Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι η Ιστορία που γράφουν οι πολλοί»
Μοιράζουν ευρωπαϊκό χρήμα με θολές συμβάσεις – Την Κυριακή στο Documento – Μαζί το Docville
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει το 40% των εδαφών που κατέλαβαν στο Κούρσκ
Καιρός: Ξεροβόρι και χαμηλές θερμοκρασίες την Κυριακή – Τι εκτιμά ο διευθυντής της ΕΜΥ