Καθηγητής Γεροτζιάφας: Στηρίζονται εκ νέου στην αυτοθυσία των υγειονομικών – Δεν έχουν «plan b» (Ηχητικό)

Καθηγητής Γεροτζιάφας: Στηρίζονται εκ νέου στην αυτοθυσία των υγειονομικών – Δεν έχουν «plan b» (Ηχητικό)

«Στηρίζονται εκ νέου στην αυτοθυσία των υγειονομικών – Επιμένουν και δεν επενδύουν στην υγεία». Με τις παραπάνω φράσεις ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή της Σορβόνης, υπεύθυνος τμήματος θρόμβωσης στο νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι και Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και θρόμβωση, σχολιάζει το πώς διαχειρίζεται σήμερα η πανδημία, από την κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί χάθηκε η μπάλα» μιλώντας στο ράδιο 98.4  μεταξύ άλλων ανέφερε πως στο πρώτο lockdown ο ελληνικός λαός δέχθηκε να κλειστεί στην καραντίνα «χωρίς να έχει μπροστά του το πρόβλημα», εννοώντας τα δεδομένα εκείνης της περιόδου στην Ελλάδα σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Γαλλία.

Τότε μάλιστα -όπως είπε- η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ελεγχόμενη. 

  • Σημείωσε μάλιστα πως τα lockdown δεν θα σταματήσουν την επιδημία αλλά θα την ελέγξουν.
  • Ως δεύτερο λόγο αναφέρει πως ποτέ δεν έγινε ιχνηλάτηση. 
  • Και για τρίτο λόγο επισημαίνει πως ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί το ελληνικό σύστημα υγείας να την αντιμετωπίζει είναι η αυτοθυσία του ιατρικού προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων. 

Παράλληλα, αναφέρεται και στην ευρωπαϊκή πολιτική λέγοντας πως κανένας δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο αλλά είχαν το «τοτέμ του εμβολίου». Σημειώνει πως το σχήμα που προωθήθηκε και από την ελληνική κυβέρνηση, εμβόλιο τον Δεκέμβριο και αρχή εμβολιασμού αμέσως, ήταν μια «φενάκη».

Συγκεκριμενοποιώντας τους λόγους μιας τέτοιας «παραπλάνησης» αναφέρθηκε στο πρόβλημα διαθεσιμότητας του εμβολίου, στο πρόβλημα της ίδιας της τεράστιας επιχείρησης εμβολιασμού αλλά και στην οργανωτική ανεπάρκεια, όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

«Οι κυβερνώντες δεν έφτιαξαν plan b εδώ και εννιά μήνες όπως δεν έφτιαξαν σχέδιο διαχείρισης του δεύτερου κύματος που ερχόταν σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σακατεμένου από την αρχή, δεύτερον αναπτύχθηκαν κρεβάτια χωρίς προσωπικό εκπαιδευμένο και τρίτον χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη η χώρα (σ.σ. Ελλάδα)» αναφέρει συγκεκριμένα. 

Ακούστε τη συνέντευξή του: 

Documento Newsletter