Κάθετη η πτώση της καινοτομίας στην Ελλάδα – Οπισθοχώρηση της χώρας στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα

Αν κάποιος θέλει να δει την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας και να παραμερίσει τις μεγαλοστομίες ανερμάτιστων πολιτικών όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, θα πρέπει να εντρυφήσει στην καινοτομία. Μιλώντας για καινοτομία την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης αναφερόμαστε στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα. Είναι ο τομέας στον οποίο η Ελλάδα από το 2020 «χάνει λάδια».

  • Παρά τον πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που τελικά έχει αποδειχθεί μηχανισμός «φουσκώματος» του ΑΕΠ, αφού σημαντικό μέρος τους –περίπου τα δύο τρίτα– παρακρατείται. 
  • Παρότι η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση διαφημίζει ότι είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη σε απορρόφηση κονδυλίων. 
  • Παρόλο που ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του «Ελλάδα 2.0» είναι ο «Ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων». 

Παντού… κατηφόρα

Η Ελλάδα, όπως καταγράφει σε ανάλυσή του το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο θεσμικός οικονομικός σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης δηλαδή, από το 2020 πέφτει στην κατάταξη του σχετικού δείκτη IMD που μετρά την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα σε 67 χώρες. Ο δείκτης μετρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο σε επίπεδο επιχείρησης (ιδιωτικής ή κρατικής) όσο και σε επίπεδο κράτους (κυβέρνησης) και κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι στην πτώση έχει προσμετρηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους με τις διάφορες εφαρμογές (gov κ.ά.) που έχουν συμβάλει σε μια απλοϊκή έστω ψηφιακή διευκόλυνση των πολιτών. 

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠΕ, την οποία υπογράφει ο Αθανάσιος Χύμης, στη συνολική ψηφιακή ανταγωνιστικότητα η τάση της Ελλάδας είναι πτωτική, καθώς το 2020 βρισκόταν στην 46η θέση και το 2024 κατακρημνίστηκε στην 49η σε σύνολο 67 χωρών. Ομως και οι επιμέρους δείκτες δείχνουν την καταστροφική επίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικονομία. Συγκεκριμένα:

  • Στον δείκτη «μελλοντική ετοιμότητα» η Ελλάδα απώλεσε δέκα θέσεις και βρέθηκε από την 46η το 2020 στην 56η το 2024. Η χειρότερη θέση (60ή στις 67) στον συγκεκριμένο δείκτη καταγράφηκε το 2022. 
  • Στον δείκτη «γνώση» η Ελλάδα απώλεσε δύο θέσεις και βρέθηκε από την 48η θέση το 2020 στην 50ή το 2024.
  • Στον δείκτη «τεχνολογία» η Ελλάδα απώλεσε πέντε θέσεις και από την 43η θέση το 2020 βρέθηκε στην 48η το 2024.

Σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται ραγδαία η Ελλάδα, παρά τον πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καταγράφει πισωγύρισμα στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα.

Τελευταίοι σε ειδικούς ICT

Εκεί που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διαπρέψει είναι ο δείκτης ICT (Information and Communication Technology – Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών), στον οποίο έχουμε καταταγεί στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ο δείκτης ICT διαμορφώνει το επικοινωνιακό πλαίσιο, εστιάζοντας στο e-επιχειρείν και το e-εμπόριο, όπου διακινούνται τρισεκατομμύρια μέσω διαδικτυακών συναλλαγών. 

Επ’ αυτού ο αναλυτής του ΚΕΠΕ Αθ. Χύμης γράφει επί λέξει: «Παρατηρούμε ότι υπάρχει μεν αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που κάνει χρήση του διαδικτύου, όμως δεν παρατηρείται αύξηση του ποσοστού με ψηφιακές δεξιότητες (βασικές και άνω των βασικών) και, το σημαντικότερο, παρατηρείται ελαφρά μείωση των ειδικών σε ICT ως ποσοστό επί των εργαζομένων, όταν είμαστε ήδη στην τελευταία θέση της κατάταξης στον συγκεκριμένο δείκτη». 

Είναι προφανές ότι μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης που υλοποιούνται από τη ΔΥΠΑ, το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Ανάπτυξης, που τα στέλνουν μέσω των κοινωνικών φορέων σε τρεις τέσσερις ομίλους κατάρτισης, κατασπαταλάται  κοινοτικό και εθνικό χρήμα προς πλουτισμό του καρτέλ των ιδιωτικών Κέντρν Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθούν τόσο η τελευταία θέση όσο και υποχώρηση του πληθυσμού στις συγκεκριμένες δεξιότητες; 

Μόνο μεγαλοστομίες

Το γιατί καταγράφεται αυτή η κατηφόρα εύκολα συνάγεται από τις επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη για τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμοδίου για θέματα έρευνας και καινοτομίας. Μετά την παραίτηση σε λιγότερο από 48 ώρες του Αρίστου Δοξιάδη τη θέση κατέλαβε ο Σταύρος Καλαφάτης. Υπό το κράτος όσων γράφουμε παραπάνω, μόνο ως κενή περιεχομένου μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωσή του μετά την ορκωμοσία του: «Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικά συστατικά της ανάπτυξης στη νέα εποχή. Βοηθούν την κοινωνία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενισχύουν την εθνική οικονομία. Το μήνυμα είναι λίγα λόγια, πολλή δουλειά, απτά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο δρόμος, αυτός είναι ο στόχος». 

Εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα κατηφορίζει στον τομέα της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας συνεπεία των πολιτικών Μητσοτάκη, ενώ περισσεύουν οι μεγαλοστομίες των κυβερνητικών στελεχών που δυστυχώς αναπαράγονται από τα συστημικά ΜΜΕ. Ας μην ξεχνάμε την αρχική τοποθέτηση του Αρ. Δοξιάδη στη συγκεκριμένη κυβερνητική θέση. Πρόκειται για πρόσωπο που τη δεκαετία του 2000 έστησε καρτέλ και γι’ αυτό του επιβλήθηκε τεράστιο πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για να μην το πληρώσει, έκλεισε την εταιρεία που εκπροσωπούσε, με αποτέλεσμα να χρωστά σήμερα στα δημόσια ταμεία πάνω από 10 εκατ. ευρώ. 

Αυτόν επέλεξε αρχικώς ο Κυρ. Μητσοτάκης για την έρευνα και την καινοτομία. Όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο. Όπως αποκαλύφθηκε, ο Αρ. Δοξιάδης, που γνωρίζει άριστα να στήνει καρτέλ, έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να διαχειριστεί 50 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και να τα κατευθύνει σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που κατά κύριο λόγο αφορούν το ψηφιακό επιχειρείν.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Καλογήρου – Περνάει στο Ανθρωποκτονιών

Όμηρος των εσωκομματικών συσχετισμών ο Μητσοτάκης – «Ραντεβού» στη συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ

Γιώργος Λάνθιμος: Καλός για «εθνική υπερηφάνεια», ακατάλληλος για την Ακρόπολη;

Σε εισπρακτικές τα χρέη στον ΕΦΚΑ με ρύθμιση Κεραμέως

Άνω Πατήσια: Στάχτη το ιστορικό κτίριο της Ελληνικής Εριουργίας – Απόπειρα και πριν 10 μέρες καταγγέλλουν οι κάτοικοι (Photos-Video)

Ετικέτες