Κάθε πέντε μέρες προστίθεται ένα «Παρίσι» στην παγκόσμια δόμηση

Κάθε πέντε μέρες προστίθεται ένα «Παρίσι» στην παγκόσμια δόμηση

Κάθε πέντε μέρες στην επιφάνεια του πλανήτη μας προστίθενται κτίρια που έχουν την έκταση του Παρισιού. Έως το 2060 θα κατασκευασθούν νέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 230 δισεκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, με ένα ετήσιο ρυθμό περίπου όσο η δομημένη έκταση της Ιαπωνίας.

Αυτό αναφέρει η νέα διεθνής έκθεση για το 2017 (Global Status Report 2017) της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Κτίρια και τις Κατασκευές (Global alliance for Buildings and Constructions), η οποία προειδοποιεί ότι, καθώς συνεχώς νέα κτίρια και άλλα έργα κατασκευάζονται αδιάκοπα στη Γη, είναι επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Η μελέτη εκτιμά ότι η ενεργειακή ένταση (κατανάλωση ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο δόμησης) πρέπει να βελτιωθεί κατά 30% έως το 2030, αν ο κατασκευαστικός τομέας θέλει να συμβαδίσει με τους στόχους της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Για το σκοπό αυτό, προτείνεται η αυξανόμενη χρήση «έξυπνων» ελέγχων και συσκευών σε ολοένα πιο «έξυπνα» σπίτια, τα οποία θα είναι διαδικτυακά συνδεδεμένα, κάτι που μπορεί να μειώσει κατά 10% την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.

Η έκθεση αναφέρει ότι η συνολική δομημένη επιφάνεια διεθνώς έφθασε περίπου τα 235 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα το 2016 και αναμένεται σχεδόν να διπλασιασθεί έως το 2060 με την προσθήκη κτιρίων άλλων 230 δισ. τ.μ.

Οι κάθε είδους κατασκευές εκτιμάται ότι ευθύνονται περίπου για το 39% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα διεθνώς. Μεταξύ 2010-2016 η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, της δομημένης έκτασης ανά άτομο και της ζήτησης για ενέργεια συνέβαλαν από κοινού, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση ενέργειας από τα κτίρια διεθνώς τόσο όσο ήταν η συνολική ενεργειακή κατανάλωση της Γερμανίας κατά την ίδια περίοδο. Μεταξύ 2010-2016 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κτίρια και τις άλλες κατασκευές παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1%, απελευθερώνοντας συνολικά 76 γιγατόνους διοξειδίου.

Η έκθεση – σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας – τονίζει ότι τα κτίρια με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση και με μηδενικές εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» πρέπει να γίνουν το κατασκευαστικό «στάνταρντ» μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ως παράδειγμα προς μίμηση αναφέρει το κτίριο μηδενικής ενέργειας Edge στο ‘Αμστερνταμ, που μεγιστοποιεί την πρόσληψη φυσικού φωτός και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί «έξυπνες» τεχνολογίες για την κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter