Κάθε μέρα και πιο στριμωγμένος

Κάθε μέρα και πιο στριμωγμένος

Η περίπτωση του Χρ. Σπίρτζη καθιστά ακόμη πιο καίριο το ερώτημα πόσοι ακόμη πολιτικοί παρακολουθούνται και υπογραμμίζει τους κινδύνους για τη δημοκρατία από το «επιτελικό» καθεστώς

Η τελευταία γραμμή άμυνας που το Μέγαρο Μαξίμου φρόντιζε να διαδίδει για να προστατέψει αλλά και να χαϊδέψει τα αυτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι «εάν δεν βγει άλλη αποκάλυψη για παρακολούθηση πολιτικού, το θέμα έχει τελειώσει». Εκεί βασιζόταν και η επιχείρηση επανάκτησης του ελέγχου μέσω της εξεταστικής επιτροπής που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα. Μετά την αποκάλυψη της απόπειρας παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη –τουλάχιστον– μέσω παράνομου λογισμικού παρακολούθησης, οι σκιές που περιέβαλλαν το προηγούμενο διάστημα τον πρωθυπουργό γίνονται φαντάσματα και οι επόμενες εβδομάδες του στοιχειώνονται από τις ερινύες που πάσχιζε να αποφύγει.
Ενα βουνό από τρομακτικά προβλήματα υψώνεται πίσω από τον Μητσοτάκη χαλώντας την εικόνα που όλο το προηγούμενο διάστημα φιλοτέχνησε ο μιντιακός του βραχίονας καταδικάζοντάς τον να ζει τον μύθο του Νάρκισσου καθρεφτιζόμενος στις οθόνες των τηλεοπτικών καναλιών.

Η σωρεία επικριτικών διεθνών δημοσιευμάτων ήταν «αριστεροί με πρόσβαση σε έντυπα του εξωτερικού». Οι διεθνείς καταγγελίες για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και θανατηφόρες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα ήταν «τουρκική προπαγάνδα» και «δάκτυλος Ερντογάν», ακόμη και στην αντιπολίτευση. Η δε παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη μέσω τής υπό την εποπτεία του ΕΥΠ «νόμιμη επισύνδεση με υπογραφή εισαγγελέα» και στο βάθος «σχέδια Πούτιν για αποσταθεροποίηση». Ο κόσμος μπορεί όλο και περισσότερο να μην πιστεύει τη μαγική του εικόνα, όμως ο πρωθυπουργός έχει πια αρχίσει να μαραζώνει αυτοθαυμαζόμενος, με κίνδυνο να πέσει μες στον βάλτο του.

Τοξικότητα remastered

Η επαναφορά της συζήτησης για εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου εκτός της ανάδειξης της ηττοπάθειας και της εξωφρενικής αντιθεσμικότητας της αυλής του πρωθυπουργού ανοίγει πλέον διάπλατα και τα εκλογικά σενάρια. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με χαρακτηριστική την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου έως 260%, προδικάζουν ένα χειμώνα που θα «ματώσει» εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Εμπρός σε μια τέτοια συγκυρία και σε συνδυασμό με τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ που έχουν πλέον καεί, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως ακόμη και με τη «βελτίωση» του μπόνους στον παρόντα εκλογικό νόμο είναι αδύνατον η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φτάσει στην προσεχή άνοιξη και έπειτα να επανεκλεγεί, τουλάχιστον αυτοδύναμη. Ηδη εκφράζεται προβληματισμός ακόμη και για την πρωτιά.

Ετσι ξαναζεσταίνεται η συζήτηση για μια αλλαγή του εκλογικού νόμου στο «παρά ένα» των εκλογών, την οποία διανθίζουν με τις αναφορές περί τοξικότητας, αλλά και με τον –σωτήριο για τον μικροπολιτικό τους φακό– κίνδυνο εξ ανατολών. Αυτό αναμενόταν άλλωστε να είναι και το περίγραμμα της εμφάνισης του Κυρ. Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, αφού, όπως παραδέχονται ακόμη και κυβερνητικοί, οι όποιες παροχές «δεν είναι αρκετές». Ακόμη και η προεκλογική πλατφόρμα για τη δεύτερη τετραετία που θα επιχειρήσει να περιγράψει δεν αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους πολίτες, αφού το αδιέξοδο που διαφαίνεται τους προσεχείς μήνες δεν επιτρέπει τόσο μακρόπνοες υποσχέσεις.

Ασκήσεις υποταγής

Οι δημόσιες «απειλές» περί δεκαετούς φυλάκισης για όσους σπάσουν το απόρρητο από την Ντόρα Μπακογιάννη ήταν κατ’ ουσία μια ετεροχρονισμένη προσπάθεια επανασυσπείρωσης γύρω από τον αδερφό της, σε μια απόκρουση της ρήσης Καραμανλή ότι η «επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης». Ρήση που είναι προφανές πως βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της απειλής φυλάκισης για την τήρησή του. Βέβαια, όπως σχολιάζουν ακόμη και «γαλάζιοι», είναι αμφίβολο εάν τελικά αυτή η παρέμβαση βοηθάει ή περιθωριοποιεί ακόμη περισσότερο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση η πρώην υπουργός Εξωτερικών έδωσε το στίγμα στην ομάδα απολύτου ελέγχου του Μεγάρου Μαξίμου στην εξεταστική επιτροπή, που από την πρώτη στιγμή έτρεξε να χτίσει γύρω του ένα τείχος προστασίας. Τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης μένουν εκτός κάδρου της επιτροπής που ορίστηκε για να ρίξει «άπλετο φως», θυμίζοντας τις εκκλήσεις της τριανδρίας των υπουργών μεσοβδόμαδα που ζητούσαν τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος.

Οι πρώτοι που έσπευσαν να εφαρμόσουν τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας ήταν οι «γαλάζιοι» βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής. Παραμένει πάντως αμφίβολο εάν θα καταφέρουν να κρατήσουν σβηστούς τους διακόπτες μετά τις αποκαλύψεις για την απόπειρα παρακολούθησης του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, που ευθέως βάζει στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ετικέτες

Documento Newsletter