Καθαρή ήττα Ζάεφ και προβληματισμός για το μέλλον της συμφωνίας

Καθαρή ήττα Ζάεφ και προβληματισμός για το μέλλον της συμφωνίας

Τελικά αυτό που δεν περίμενε κανείς έγινε στην πΓΔΜ: η συμμετοχή στο δημοψήφισμα παρά τη διεθνή κινητοποίηση και παρά το δέλεαρ του ΝΑΤΟ και κυρίως της Ε.Ε. κυμάνθηκε περί του 35% σε μια χώρα με 1.8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, 500 χιλιάδες εξ αυτών εκτός χώρας και με εκλογικούς καταλόγους 20ετίας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ μίλησε για «αντιφατικό» μήνυμα λόγω της επικράτησης του «ΝΑΙ» με 91% αλλά πέρα από κάθε αμφισβήτηση ο νικητής του δημοψηφίσματος ήταν ο ΠτΔ στη γειτονική χώρα Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος πήρε πάνω του την αποχή και το «ΟΧΙ» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτός θα είναι και ο ρυθμιστής των εξελίξεων από εδώ και πέρα στο γειτονικό κράτος, λένε διπλωματικές πηγές. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ζόραν Ζάεφ άφησε να εννοηθεί ότι θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή αναζητώντας την πλειοψηφία των 2/3. 

Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να τη βρει αφενός διότι αναζητεί 13 βουλευτές από το VMRO-DPMNE αφετέρου διότι θέλει τους ψήφους όλων των Αλβανικών κομμάτων οι ψηφοφόροι των οποίων δεν προσήλθαν στις κάλπες με ποσοστό άνω του 90% όπως ήθελαν οι δημοσκοπήσεις.  

Υπ’ αυτές τις συνθήκες μια δεύτερη ήττα του κ. Ζάεφ στη Βουλή θα σημάνει και το πολιτικό του τέλος. Το αν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τραβήξει τώρα, ή μετά τις διαδικασίες στο κοινοβούλιο (όπως δήλωσε χθες το βράδυ), το χαρτί των εκλογών μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Αλλά και εδώ τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον κ. Ζάεφ, διότι παρά την επί της ουσίας τριχοτόμηση του VMRO-DPMNE το εθνικιστικό κόμμα δεν μπορεί παρά να κεφαλαιοποιήσει την υψηλότατη αποχή στο δημοψήφισμα. Υπ αυτήν την έννοια οι εκλογές είναι βούτυρο στο ψωμί του.

Σε κάθε περίπτωση ο μοναδικός τρόπος για να περάσει η συμφωνία και οι συνταγματικές αλλαγές στο γειτονικό κράτος είναι ο κ. Ζάεφ να βρει τους 80 βουλευτές για τη συνταγματοποίηση της συμφωνίας και φυσικά να περάσει και τον σκόπελο του αναβαθμισμένου πέραν πάσης αμφισβήτησης Προέδρου της χώρας Γκ. Ιβάνοφ.

Καθόλου εύκολο σενάριο, λένε διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αλλά το μέλλον της γειτονικής χώρας εκτός των Δυτικών οργανισμών (ΝΑΤΟ, Ε.Ε.) είναι δυσοίωνο, λένε οι ίδιες πηγές. Με το Κόσοβο σε αναταραχή το εναλλακτικό σενάριο για την πολυπληθή αλβανική μειονότητα είναι η Μεγάλη Αλβανία.

Σε ό,το αφορά τέλος τις εξελίξεις στην ημεδαπή το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διαδικασίες στο γειτονικό κράτος έχουν ακόμη δρόμο επιτρέποντας στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πάρει τον χρόνο εκείνο που χρειάζεται μέχρι να φτάσουν στην κοινωνία οι πρώτες επιπτώσεις της εξόδου από τα προγράμματα προσαρμογής.  

Documento Newsletter