Καθαρά Δευτέρα με Σαμιώτικες γεύσεις

Καθαρά Δευτέρα με Σαμιώτικες γεύσεις

Ο executive chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς και ο ΕΟΣ Σάμου, φέρνουν την δική τους πρόταση για το τραπέζι της ξεχωριστής ημέρας.

Μπορεί οι συνθήκες που ζούμε να είναι οι πλέον περίεργες και όλοι να περιμένουμε τις καλύτερες εποχές, όμως η Καθαρά Δευτέρα και οι παραδοσιακές της γεύσεις έρχεται και ο καθένας θα προσπαθήσει να γιορτάσει την συγκεκριμένη ημέρα όσο πιο όμορφα γίνεται.

Ο ΕΟΣ Σάμου και ο σαμιώτης executive chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς έχουν την δική τους πρόταση: Σαμιώτικη ταραμοσαλάτα με Μοσχάτο κρασί και σπιτική λαγάνα. Η Σάμος θέλει τον ταραμά να συναντά το παραδοσιακό κρασί και κάπως έτσι ακολουθεί η συνταγή του chef, για την ταραμοσαλάτα, αλλά και για την λαγάνα.

Ταραμοσαλάτα

Υλικά

100 γρ λευκός ταραμάς

1 μέτριο κρεμμύδι

2 λεμόνια ( το χυμό τους)

όσο ελαιόλαδο πάρει ( περίπου 150 ml)

4 παξιμάδια λαδιού

100 ml γλυκό μοσχάτο κρασί Samos Vin Doux ή παλαιωμένο Samos Nectar

λίγο νεράκι στο τέλος (αν χρειαστεί)

2 κουταλιές της σούπας κάπαρη

Εκτέλεση

Αρχικά, μουλιάζουμε τα παξιμάδια στο γλυκό κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου. Στη συνέχεια πολτοποιούμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον ταραμά με λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο-λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το υπόλοιπο λεμόνι. Αναμιγνύουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη και λαχταριστή ταραμοσαλάτα. Εάν μας φαίνεται σφικτή, προσθέτουμε λίγο νεράκι ή σαμιώτικο κρασί. Σοτάρουμε την κάπαρη σε ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει τραγανή.

Σπιτική Λαγάνα

Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 1 ώρα

Υλικά

2 φακελάκια ξερή μαγιά (14 γρ.)

2 κούπες χλιαρό νερό

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

400 γρ. αλεύρι ζυμωτό

2 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ζάχαρη

Σουσάμι, δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέστε και λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήστε σε ζεστό μέρος για 20′, να «τραφεί» η μαγιά από τη ζάχαρη.

Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέστε το λάδι και εναλλάξ τα άλευρα (σιγά-σιγά) μαζί με το νερό και το αλάτι.

Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

Χωρίστε σε 4 μπάλες, αλείψτε με λάδι και αφήστε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

Ζυμώστε ξανά τις μπάλες ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο.

Ανοίξτε με τον πλάστη στο σχήμα της λαγάνας. Τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε και πάλι για 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Με τα δάχτυλα κάνετε τις μικρές εγκοπές στην επιφάνεια και περάστε τις λαγάνες με νερό και ελαιόλαδο, με ένα πινέλο. Πασπαλίστε με σουσάμι και δεντρολίβανο.

Ψήστε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Το Doc Food and Drink σας περιμένει στην ομάδα στο Facebook, με τις δικές σας ιδέες, προτάσεις και κυρίως δημιουργίες!

https://www.facebook.com/groups/DocFood.Drink/

Documento Newsletter