Εμπόδισε την καταστροφή, μπορείς!

Αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα από την αρχή του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα δεν το έχει καταφέρει καμία χώρα της Ευρώπης. Την πλήρη καταστροφή του περιβάλλοντος αδιαφορώντας όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα για την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα που τα δύο ποτάμια της σκεπάστηκαν για να γίνουν αυτοκινητόδρομοι, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του ’30.

Η αντιπαροχή των προχουντικών κυβερνήσεων Καραμανλή κατέστρεψε το πάλαι ποτέ κλεινόν άστυ, μετατρέποντάς το σε μια απέραντη πολυκατοικία, χωρίς καθόλου πράσινο.

Οι μεταδικτατορικές κυβερνήσεις, με εξαίρεση ένα δύο υπουργούς, θέλησαν και τελικά κατάφεραν να μετατρέψουν σε Αθήνα το σύνολο σχεδόν των ελληνικών πόλεων. Πολυκατοικίες, πολυκατοικίες, πολυκατοικίες χωρίς κανέναν ελεύθερο χώρο ακόμα και σε πόλεις που δεν είχαν κανένα πρόβλημα εγκατάστασης των κατοίκων τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες επαρχιακών πόλεων είναι τριπλάσια των κατοίκων τους και βέβαια παραμένουν κλειστά.

Τα νησιά μας άλλαξαν μορφή καθώς κτίστηκε χωρίς έλεος ακόμα και η τελευταία σπιθαμή εδάφους. Τραγικό παράδειγμα η Σαντορίνη, όπου αφού κατέστρεψαν τα αμπέλια για να τα κάνουν δωμάτια για τουριστική χρήση κατάφεραν να μην ξεχωρίζουν πλέον τα χωριά μεταξύ τους.

Δόθηκαν άδειες σε βιομηχανίες που καταστρέφουν το περιβάλλον, χωρίς καμία πρόνοια για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μέσα στα δάση ξεφύτρωσαν χωρίς άδεια χιλιάδες κατοικίες αλλά όλοι οι υπεύθυνοι έκαναν και κάνουν τα στραβά μάτια.

Ανεμογεννήτριες τεραστίων διαστάσεων φύτρωσαν σε απάτητες κορυφές βουνών, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη τις ξηλώνουν λόγω των επιπτώσεων που έχουν στο περιβάλλον.

Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και παρά την αντίδραση όλων των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων αναμένεται να ψηφιστεί, καταστρέφει και ότι έχει απομείνει.

Με εξορύξεις υδρογονανθράκων και άναρχα αιολικά πάρκα στις προστατευόμενες περιοχές, με έρευνες για πετρέλαιο σε δημοτική γη χωρίς άδεια του δήμου και των κατοίκων, με 5ετή παράταση της περιβαλλοντικής άδειας στις Σκουριές, με κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και αναβολή επ’ αόριστον των δασικών χαρτών, θέλει προς όφελος των ελάχιστων φιλικών προς αυτή επιχειρηματιών να αλλάξει κυριολεκτικά τον χάρτη της χώρας.

Χωρίς να υπολογίζει την καταστροφή που θα επιφέρει στον μοναδικό κλάδο που φέρνει χρήματα, στον τουρισμό και νομίζοντας ότι θα προσελκύσει επενδύσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο θερμοκήπιο.

Εδώ και πενήντα σχεδόν ημέρες μας έχουν βομβαρδίσει με σποτ εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ότι η ευθύνη είναι των πολιτών για την προστασία από αυτόν.

Με την ίδια ευθύνη λοιπόν οι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν το περιβάλλον που ζουν και να εμποδίσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει στην εφαρμογή του καταστροφικού αυτού νόμου, παρά την ψήφισή του από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Γιατί αυτό είναι ευθύνη όλων μας.

documentonews.gr