Πλήρης η αποτυχία των μέτρων της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας δείχνουν τα στοιχεία σοκ της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2020 που σημαδεύτηκε από την καραντίνα.
Τα δραματικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αποδεικνύουν το πόσο λίγα ήταν τα μέτρα που με βερμπαλισμό παρουσίασαν οι «άριστοι» Σταϊκούρας, Βρούτσης, Γεωργιάδης.
Η ύφεση κατά 15,2% το β’ τρίμηνο του έτους «αντανακλά» τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ και είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της κατανάλωσης, των εξαγωγών και των ιδιωτικών επενδύσεων.
Δείχνουν μάλιστα και το πόσο δίκιο είχε ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι των 37,5 δις. ευρώ, για να δοθεί βοήθεια στους εργαζόμενους και στις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
Τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το β’ τρίμηνο του έτους παρουσίασε μείωση κατά 14%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2019 κατέγραψε πτώση 15,2%.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η χώρα μας είναι μια από αυτές που δέχτηκαν το σκληρότερο χτύπημα, έχοντας την πέμπτη χειρότερη επίδοση. Υψηλότερη ύφεση κατέγραψαν Ισπανία (22,1%), Γαλλία (19%), Ιταλία (17,3%) και Πορτογαλία (16,3%). Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 15% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση 14,1%.
Συνολικά το πρώτο εξάμηνο η ύφεση στην χώρα μας καταγράφεται στο 7,9%.
Κρίσιμο για τη συνολική πορεία της οικονομίας για το 2020 θεωρείται το γ’ τρίμηνο, καθώς σε αυτό θα υπάρχουν και τα στοιχεία από τον τουρισμό που υπέστη τεράστια καθίζηση τη φετινή χρονιά. .
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
Τριμηνιαίες μεταβολές
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Αυτή του ιδιωτικού τομέα υποχώρησε κατά 11,3% ενώ αντίθετα του δημόσιου κινήθηκε ανοδικά κατά 1,5%
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
• Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3%.
• Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.
Ετήσιες μεταβολές
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης φτάνει το 11,6% και η δημόσια το 3,2%
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.