«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα το μόνο ελληνικό κόμμα που έχει ευρωπαϊκή στρατηγική και καθαρό σχέδιο για τις προτεραιότητες που πρέπει να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του» τονίζει στο documentonews.gr η υποψήφια ευρωβουλεύτρια Κατερίνα Πριφτάκη.
Η ίδια, ως Ελληνίδα που ζει πλέον στην Αυστραλία, μιλά για της διαφορές μεταξύ Αθήνας και Μελβούρνης, για το brain drain και για το Κράτος Δικαίου, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. «Μας θεωρεί απλά εκλογική πελατεία, τόσο με την προχειρότητα εισαγωγής της επιστολικής ψήφου, όσο και με την κλοπή των προσωπικών μας δεδομένων και χρήση τους με τρόπους που δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε» αναφέρει μεταξύ άλλων.
– Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε μια έδρα στην ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η πρόσκληση του Προέδρου για στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου από τα μέλη μας ήταν καταλυτική για να αποφασίσω να συμμετέχω σε αυτήν την διαδικασία ώστε, αν λάβω την εντολή των συμπολιτών μου, να εργαστώ εκ μέρους τους με στόχο την ισχυρή εκπροσώπηση της Ελλάδας και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι σήμερα το μόνο ελληνικό κόμμα που έχει ευρωπαϊκή στρατηγική και καθαρό σχέδιο για τις προτεραιότητες που πρέπει να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Θέλω να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για τη συνδιαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών με αριστερό, προοδευτικό πρόσημο και στόχο μια Ευρώπη αλληλεγγύης, ειρήνης, συμπερίληψης και ισότητας. Όταν η Ευρωπαϊκή δεξιά κάνει σαφή ακροδεξιά στροφή και τα φασιστικά κόμματα ενισχύουν τις δυνάμεις τους, οφείλουμε να αγωνιστούμε για την Ευρώπη των λαών, των δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας.
– Με βάση τη θητεία σας σε διοικητικές θέσεις νοσοκομείων, τι πρέπει να γίνει για να στηριχθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ;
Η ΝΔ σε όλες τις κυβερνήσεις της, με αποκορύφωμα την τελευταία 5ετια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είχε πάντα ως πολιτική επιλογή την υποβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, οι δήθεν θιασώτες της ελεύθερης αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, υποβάθμισαν συστηματικά το ΕΣΥ ώστε να είναι χαμηλός ο πήχης των επενδύσεων και της απαιτούμενης ποιότητας υπηρεσιών για τους ιδιωτικούς ομίλους και τα funds που εξαγόρασαν επιθετικά την αγορά υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Συστηματικά οι πολίτες επιβαρυνόμαστε με επιπλέον δαπάνες για φάρμακα και περίθαλψη με την ιδιωτική δαπάνη από την τσέπη των ασθενών να είναι 40%, διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 20%. Παράλληλα, δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες εργασίες σε γιατρούς, νοσηλευτές, και λοιπό προσωπικό (διοικητικό, ΕΚΑΒ, εργαστήρια, φαρμακεία κτλ) ενώ αφειδώς παρέχονται απευθείας αναθέσεις και ακαταδίωκτο σε «ημέτερους».
Αυτό που χρειάζεται είναι η ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ, με επίκεντρο τις ανάγκες των ασθενών (όλων και όχι μόνο των VIP). Πρώτη επιτακτική ανάγκη είναι να καταργηθούν οι νόμοι της ΝΔ περί ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Χρειαζόμαστε μόνιμες προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού με αυτόματη προκήρυξη θέσεων λόγω συνταξιοδότησης. Διπλασιασμό του μισθού των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων των υγειονομικών και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Αναβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων σε υποδομές και εξοπλισμό και ενίσχυση των Κέντρων Υγείας. Διατήρηση της πρόσβασης στο ΕΣΥ σε ανασφάλιστους και ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ. Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, με προσλήψεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Αύξηση της χρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο 7,5% του ΑΕΠ. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πλήρη πρωινή λειτουργία όλων των χειρουργικών αιθουσών, δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια οδοντιατρική φροντίδα, ενίσχυση των δομών της ψυχικής υγείας και στήριξη του Νησιωτικού ΕΣΥ. Αυτός είναι και ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ : Καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών για όλους ανεξαιρέτως από ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και αξιόπιστο ΕΣΥ.
– Ποιες είναι οι διαφορές στην καθημερινότητα των πολιτών μεταξύ Μελβούρνης και Αθήνας;
Η Μελβούρνη ψηφίζεται σταθερά ανάμεσα στις πρώτες 4 θέσεις των πιο βιώσιμων πόλεων του πλανήτη, ενώ η Αθήνα πάντα βρίσκεται περίπου 80 θέσεις χαμηλότερα στις ίδιες λίστες. Έχοντας ζήσει και δουλέψει επί σειρά ετών και στις δύο πόλεις μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η καθημερινότητα των πολιτών τους συναρτάται απόλυτα με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις που διαμορφώνουν τις συνθήκες ζωής μας.
Οι κάτοικοι της Αθήνας αντιμετωπίζουν ένα εχθρικό αστικό περιβάλλον, που δυσκολεύει την κίνησή τους στην πόλη, την έγκαιρη μετάβαση στην εργασία τους και την απόλαυση ποιοτικού ελεύθερου χρόνου. Οι συνάνθρωποί μας με κινητικές δυσκολίες βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση με αποκλεισμό από ελεύθερη πρόσβαση όπου επιθυμούν. Η μαθητική και η αθλητική βία είναι σε έξαρση, οι γυναικοκτονίες γίνονται μέσα στα αστυνομικά τμήματα, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι ξυλοκοπούνται όταν διαμαρτύρονται, οι σφαίρες από ποινικούς σφυρίζουν ανάμεσα στους πολίτες, δημοσιογράφοι πυροβολούνται έξω από τα σπίτια τους και οι ρατσιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθιστώντας το αφήγημα της ΝΔ για ασφάλεια φαιδρό. Η πόλη, έπειτα και από τις παρεμβάσεις της ανεκδιήγητης πρώην δημοτικής αρχής έχει απολέσει κάθε πνεύμονα πρασίνου. Μέχρι και η Ακρόπολη τσιμεντώθηκε! Με λίγα λόγια δυστυχώς η Αθήνα φέρει την αισθητική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: ασυδοσία, έλλειψη ελέγχου και οικιστικού σχεδιασμού, τσιμέντο και βια.
Οι κάτοικοι της Μελβούρνης, αν και φυσικά δεν είναι όλα ειδυλλιακά, τουλάχιστον μπορούν να υπολογίζουν στο κοινωνικό κράτος, στην ασφάλεια των μεταφορών, στην ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων σε εργασία και διασκέδαση, στον έλεγχο του κράτους και των δημοτικών συμβουλίων από πραγματικά Ανεξάρτητες Αρχές. Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα είναι αδιαπραγμάτευτος.
– Πώς βλέπουν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα οι Ομογενείς μας στην Αυστραλία;
Δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια, με την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουμε ξεπεράσει τα όρια της αντοχής μας. Το μέγεθος της διαφθοράς, της αισχροκέρδειας και της κρίσης σε επίπεδο οικονομίας και αξιών δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για εμάς τους Έλληνες, της Ελλάδας και του εξωτερικού, που δεν περνά απαρατήρητο από τις άλλες χώρες. Η Ελλάδα υπολείπεται σε όλους τους δείκτες ανάπτυξης και οι ξένοι επενδυτές διστάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις μην νιώθοντας εμπιστοσύνη ή ασφάλεια. Ακόμα και η σκέψη για τουρισμό δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική αφού η ακρίβεια και οι περιορισμένες δυνατότητες νοσοκομειακής κάλυψης σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, αποτρέπουν ακόμα και εμάς τους ομογενείς να επισκεφτούμε την Ελλάδα όσο συχνά θέλουμε.
Σε επίπεδο πολιτικής, υπάρχει προβληματισμός για την οικονομική πορεία της Ελλάδας, ενώ πολύ σημαντικές διακρατικές συμφωνίες που θα συνέδεαν τις δύο χώρες περισσότερο δεν έχουν ολοκληρωθεί. π.χ. ενώ είναι πάγιο αίτημα της Ομογένειας, δεν έχει υπογραφεί Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με την Αυστραλία. Επίσης η πρόσφατη διακομματική καταδίκη για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έριξε φως στις συνθήκες ζωής των Ελλήνων που όλο και χειροτερεύουν και μας δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία. Η κυβέρνηση μας λέει ότι μέχρι και οι Ιάπωνες αντιγράφουν την ψηφιακή διακυβέρνηση της Ελλάδας – τι γελοίο!- μα εμείς ξέρουμε πως ταλαιπωρούμαστε από την υποστελέχωση στις πρεσβείες και τα προξενεία μας και τις ελλείψεις στο επίπεδο ψηφιακών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε με καθυστερήσεις, έξοδα και άγχος. Επίσης, ξέρουμε καλά πως η διακυβέρνηση Μητσοτάκη μας θεωρεί απλά εκλογική πελατεία, τόσο με την προχειρότητα εισαγωγής της επιστολικής ψήφου, όσο και με την κλοπή των προσωπικών μας δεδομένων και χρήση τους με τρόπους που δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε.
– Πώς μπορεί να αντιστραφεί το brain drain;
Το πρόβλημα είναι βαθύ και τα αίτια λίγο πολύ γνωστά: η ανεργία των νέων η οποία είναι μακροχρόνια και δομική, η δραματική υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η ακρίβεια, οι ανεπαρκείς αμοιβές και η άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα μεταξύ άλλων. Αν προσθέσουμε σε αυτά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαφθοράς, ανελευθερίας του τύπου και της έκφρασης, και της ανασφάλειας που προκαλείται από την έλλειψη κράτους δικαίου, καταλαβαίνουμε πως η αντιστροφή του φαινομένου είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί αριστερές προοδευτικές παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς. Για μια ακόμη φορά, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για «καταπληκτική ποιότητα ζωής», η προσπάθεια προσέλκυσης των σοβαρών Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού με πενιχρά δήθεν φορολογικά κίνητρα και η παρουσίαση ως brain gain της «επιστροφής» ενός πλούσιου γόνου είναι τραγικές για μια Ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα.
Πιο στοχευμένα σε σχέση με την έρευνα και την καινοτομία, πρέπει να αξιοποιηθούν τα εργαλεία του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. για τις πολιτικές ανάπτυξης, την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων και την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας των ερευνητικών υποδομών.
Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου που δεν χρειάζεται επενδύσεις σε καταστολή αλλά σε σύγχρονα εργαστήρια και καλλιέργεια όχι κλίματος φόβου, αλλά κλίματος διεθνών συνεργασιών για την προαγωγή της επιστήμης.
Διασύνδεση και κινητοποίηση των επιστημόνων της διασποράς, όχι με αστεία κίνητρα ή πολύ περισσότερο για ψηφοθηρική παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων, αλλά με στόχο την αξιοποίηση της εμπειρίας τους για το χτίσιμο ενός σύγχρονου ερευνητικού περιβάλλοντος που θα δημιουργήσει συνθήκες για αξιοπρεπή παραμονή στην Ελλάδα.
– Η κυβέρνηση δέχεται κριτική πως δεν σέβεται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;
Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα «τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. H αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη». Τι εγγυάται από όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Που είναι η ελευθερία, η κοινωνική πρόοδος, η δικαιοσύνη; Ποιό δικαίωμα του Έλληνα πολίτη γίνεται σεβαστό; Δικαίως λοιπόν ήρθε και η διακομματική καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, από μια κυβέρνηση που δεν σέβεται ούτε τους ζωντανούς, ούτε τους νεκρούς της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μάχεται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της δημοκρατικής και θεσμικής λειτουργίας και την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου.
Στόχος μας είναι να γίνουμε ασπίδα προστασίας του συνόλου της κοινωνίας και να εξασφαλίσουμε ισονομία, ασφάλεια δικαίου και απρόσκοπτη απονομή δικαιοσύνης, εγγύηση των δικαιωμάτων, έλεγχο της διαφθοράς και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας προβλέπει άμεσες παρεμβάσεις για την νομική αναγνώριση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας που αρνείται η ΝΔ και βελτιώσεις στο οικογενειακό δίκαιο, πλήρη δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, απρόσκοπτη ένταξη προσφύγων και μεταναστών, δικαίωμα στην ιθαγένεια από το οποίο αποκλείονται με νόμο της Ν.Δ. και ταξικά κριτήρια χιλιάδες άνθρωποι που ζουν και εργάζονται επί 10 έτη στη χώρα. Επιμένουμε στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των πολιτών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Θέλουμε την βελτίωση του δικαστικού συστήματος, που κατ’επανάληψη εργαλειοποιείται από την εκτελεστική εξουσία. Οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν, οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να παραμένουν ανεξάρτητες και να εξασφαλίζεται διαφάνεια στην νομοπαρασκευαστική εξουσία. Πρέπει οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια, να έχουν προοπτική και ίσα δικαιώματα.