Με εξαίρεση τη διευθέτηση κατεπειγόντων ζητημάτων, όπως η τετράμηνη (!) παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τις πρακτικές της fast track νομοθέτησης που φέρνουν στο νου τις σκοτεινές μνημονιακές εποχές.
Ασταμάτητο φαντάζει το «επιτελικό κράτος», σαρώνοντας κάθε κανόνα καλής νομοθέτησης ασχέτως κι αν αυτοί (επανα)θεσπίστηκαν από αυτήν την κυβέρνηση. Το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που κατατέθηκε τη νύχτα της Παρασκευής αφορά σχεδόν όλους τους κυβερνητικούς τομείς και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Τρίτη με μόλις μία συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» εμπεριέχει 66 άρθρα εκ των οποίων τα 31 αποτελούν τροποποιήσεις ήδη ιστάμενων νόμων. Μάλιστα, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Οικονόμου, παραδέχτηκε πως το ΥΠΕΝ προχωρά σε διορθώσεις μέσω συγκεκριμένων διατάξεων, όπως η πρόβλεψη επιδομάτων για τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τα οποία καταργήθηκαν με προηγούμενο νομοσχέδιο λόγω αβλεψίας. Συνολικά, το πολυνομοσχέδιο αφορά 16 από τα 17 υπουργεία της κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ήσσονος αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για «κοινοβουλευτικό αιφνιδιασμό».
«Απαράδεκτη η διαδικασία του κατεπείγοντος»
Με εξαίρεση την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία αναγνώρισε τον κατεπείγον χαρακτήρα κάποιων άρθρων (σ.σ. παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας) αλλά όχι όλων, σύσσωμα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την άρον – άρον νομοθέτηση του πολυνομοσχεδίου. Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Αν. Πουλάς, τόνισε πως δεν δικαιολογείται ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος. Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρ. Κατσώτης, προσθέτοντας πως ακόμα κι αν κάποια διάταξη έχει αυτόν το χαρακτήρα, τότε η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. «31 άρθρα είναι τροποποιήσεις νόμων» σχολίασε δηκτικά και επέκρινε τον πολύ σύντομο χρόνο που έχουν οι βουλευτές για να μελετήσουν τα 66 άρθρα του νομοσχεδίου.
Μέχρι και η Ελληνική Λύση που έχει στηρίξει πολλά κυβερνητικά σχέδια νόμου ευθυγραμμίστηκε με την κριτική που άσκησαν οι προαναφερθέντες. Η ειδική αγορήτρια του κόμματος, Μ. Αθανασίου, υποστήριξε πως μόνο τα άρθρα για τους μετανάστες πρέπει να έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, κάνοντας λόγο για «έλλειψη σεβασμού» εξαιτίας του βεβιασμένου τρόπου που η κυβέρνηση θέλει να λύσει σειρά σημαντικών θεμάτων.
«Ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τον ΠτΒ λες και είμαστε διακοπές!»
Ο Κλ. Γρηγοριάδης, ειδικός αγορητής του ΜΕΡΑ25, το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας πως ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πρόεδρο της Βουλής για τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. «Με πήρε τηλέφωνο σαν να είμαστε σε διακοπές» είπε για τον Κ. Τασούλα ο κ. Γρηγοριάδης και αποκάλεσε απαράδεκτο το γεγονός ότι μία Κ.Ο. ενημερώνεται με αυτόν τον τρόπο.