Κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ για την ανέγερση… θεματικού πάρκου (Video)

Κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ για την ανέγερση… θεματικού πάρκου (Video)

Το Ισραήλ κατέστρεψε ένα παλαιστινιακό κατάστημα στη γειτονιά Σιλβάν της ανατολικής Ιερουσαλήμ, την Τρίτη, πυροδοτώντας συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και Παλαιστίνιων διαδηλωτών που κατηγόρησαν τις αρχές ότι υφίστανται διακριτική μεταχείριση για τις άδειες οικοδόμησης στην ιερή πόλη.

 

Σχεδόν 130 οικογένειες παλαιστινίων βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια μοίρα στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ για την ανέγερση θεματικού πάρκου για τη Βίβλο…

Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι τα σπίτια βρίσκονται πάνω από την περιοχή που ο βασιλιάς Δαυίδ είχε τους κήπους του κι έτσι αποφάσισαν να τα κατεδαφίσουν για την οικοδόμηση ενός θρησκευτικού πάρκου. Περίπου 1.500 Παλαιστίνιοι που ζουν στην περιοχή Σιλβάν απειλούνται να μείνουν χωρίς σπίτι.

Την προηγούμενη Δευτέρα, οι επιθεωρητές του δήμου της Ιερουσαλήμ, συνοδευμένοι από ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, παρέδωσαν μια ειδοποίηση κατεδάφισης ενός κτιρίου μέσα σε τρεις εβδομάδες, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου που ανέφερε ότι δεν είχε οικοδομική άδεια. Άλλες δώδεκα κατοικίες είναι επίσης αντιμέτωπες με την κατεδάφιση. Να σημειωθεί ότι ο δήμος της Ιερουσαλήμ πολύ σπάνια δίνει άδειες οικοδομής σε κατοικίες Παλαιστινίων, στο πλαίσιο διωγμού των Παλαιστινίων από την κατεχόμενη περιοχή. Παρόλο που η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει προφορικά την υποστήριξή της για τους Παλαιστινίους, δεν έχει υπάρξει κάποια ενέργεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Το σχέδιο του Δήμου της Ιερουσαλήμ να χτίσει το πάρκο Gan Hamelech (ο κήπος του Βασιλιά) και να το συνδέσει με την Πόλη του Δαβίδ, είναι μόνο μέρος της ιστορίας του εξιουδαϊσμού που επιχειρείται σε όλη τη Δυτική Όχθη.

«Τον Απρίλιο, οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν, ανάγκασαν τους ανθρώπους να κατεδαφίσουν ή κατέλαβαν 23 παλαιστινιακές ιδιοκτησίες σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», δήλωσε στην έκθεση του Μαΐου η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

«Όλες οι κατασκευές βρίσκονταν στην Περιοχή Γ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και έγιναν στόχος λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατες για τους Παλαιστινίους».

Στην έκθεση του Απριλίου, η OCHA ανέφερε τις πολυάριθμες κατεδαφίσεις τον Μάρτιο, οι οποίες, καθώς και τα παλαιστινιακά σπίτια, περιλάμβαναν κτίρια που στέγαζαν ή υποστηρίζονταν από ΜΚΟ. Δεκαέξι δομές που κατεδαφίστηκαν αρχικά χρηματοδοτήθηκαν από διεθνείς ανθρωπιστικές δωρεές, ενώ σε άλλες 29 δομές χρηματοδοτούμενες από δωρεές, αξίας περίπου 86.000 ευρώ, επιδόθηκαν εντολές κατεδάφισης.

«Ένας από τους σημαντικότερους μακροπρόθεσμους στόχους του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ είναι η μετατροπή της λεκάνης της Παλιάς Πόλης από αυτό που είναι σήμερα – μια πυκνοκατοικημένη παλαιστινιακή αστική περιοχή, η οποία είναι επίσης η θέση μερικών από τους πιο ιερούς τόπους στις τρεις Αβρααμικές θρησκείες – σε μια περιοχή όπου η  εβραϊκή εθνικιστική και θρησκευτική ταυτότητα να είναι αυτή που κυριαρχεί», έγραψε ο Αβίβ Τατάρσκι, ερευνητής από την ισραηλινή ΜΚΟ Ιρ Αμίμ στην Jerusalem Post.

Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την παρουσία τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του – ένα καθεστώς που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς – και ενθάρρυνε την εβραϊκή εγκατάσταση στις περιοχές που κατοικούνται κυρίως από  Παλαιστινίους.

Documento Newsletter