Κόλαφος ήταν κατά την κατάθεσή του ο Κώστας Βαξεβάνης για τον πρώην πράκτορα και διευθυντή κατασκοπίας των μυστικών υπηρεσιών, Κώστα Αγγελάκη στη δίκη για την υπόθεση των πλαστών αποδείξεων της ΕΥΠ.
Ο εκδότης του Documento αποκάλυψε την έκταση της επιχείρησης που είχε στηθεί με σκοπό τη δολοφονία του χαρακτήρα του και την αποδόμησή του ως δημοσιογράφου. Τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ «καίνε» και οι μέχρι στιγμής καταθέσεις των μαρτύρων.
Με την κατάθεση του Κώστα Βαξεβάνη ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η δίκη για την υπόθεση των πλαστών αποδείξεων της ΕΥΠ με κατηγορούμενους τον πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, Κώστα Αγγελάκη, τον τότε συνεργάτη επί πληρωμή στην ΕΥΠ, Σοφοκλή Κουκουλίτσιο και τη Μ.Ξ., υπάλληλο που είχε προσλάβει ο πρώτος για την «επιχείρηση» και που μέσω των καταθέσεών της αποκαλύφτηκε πλήρως το τί γινόταν.
Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση των πλαστών αποδείξεων της ΕΥΠ που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2012, εν μέσω δημοσιευμάτων του περιοδικού Hot Doc αλλά και του διεθνούς πρακτορείου Reuters για την προβληματική και αδιαφανή λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Οι εν λόγω αποδείξεις εμφάνιζαν δήθεν ως έμμισθους της υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών, γνωστούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων τους Βασίλη Χήτο, Κώστα Βαξεβάνη, Ιωάννα Μάνδρου, Τάσο Τέλλογλου κ.α. Οι πλαστές αποδείξεις δημοσιεύτηκαν σε διάφορες εφημερίδες και blogs όπως το περιβόητο fimotro του Γιάννη Παπαγιάννη. Για την ανάρτηση αυτή, ο Γιάννης Παπαγιάννης έχει ζητήσει συγγνώμη από τον Κώστα Βαξεβάνη.
Να σημειωθεί πως η διαδικασία της έρευνας για τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη στην εισαγγελία.
Η κατάθεση Βαξεβάνη
Ο Κώστας Βαξεβάνης ξεκίνησε την κατάθεσή του περιγράφοντας το χρονικό της υπόθεσης. Αναφέρθηκε αρχικά στις αποκαλύψεις που έκανε το Hot Doc για το τραπεζικό σύστημα σε τεύχη του. Είπε πως αυτές αφορούσαν και τον Αντρεά Βγενόπουλο, για τον οποίο προέκυψαν διώξεις και τα όσα ακολούθησαν αυτών είναι πλέον γνωστά.
Όπως είπε ο δημοσιογράφος στην κατάθεσή του, όταν το τεύχος του περιοδικού με τις αποκαλύψεις για τις τράπεζες επρόκειτο να βγει στα περίπτερα και το περιεχόμενό του ήταν γνωστό ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία, αναρτήθηκε στο blog fimotro του Γιάννη Παπαγιάννη, μια απόδειξη δήθεν της ΕΥΠ που τον εμφάνιζε να εισπράτει απότ ην υπηρεσία κάτι χιλιάδες ευρώ ως αμοιβή.
Όπως τόνισε ο Κώστας Βαξεβάνης, αρχικά, ήταν σοκαριστικό αλλά κατάφερε να το αντιμετωπίσει. «Λίγες ημέρες μετά, εμφανίστηκε και μια φωτογραφία του Τάσου Τέλλογλου να κατεβαίνει τα σκαλοπάτια του νοσοκομείου στο οποίο είχε γεννήσει η σύζυγός του, με τον δημοσιογράφο του Reuters, Στήβεν Γκρέι. Δημιουργήθηκε τότε ολόκληρο κλίμα», ανέφερε ενώ πρόσθεσε: «Το ίδιο blog λοιπόν εμφάνισε και άλλους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με αποκαλύψεις για το τραπεζικό σύστημα».
«Ήθελαν να φθείρουν τον χαρακτήρα μας για συγκεκριμένους λόγους. Λόγω των δημοσιευμάτων μας. Όσοι κάνουμε δηλαδή αποκαλύψεις για τον κύριο κατηγορούμενο (σ.σ Κώστα Αγγελάκη), είμαστε έμμισθοι της ΕΥΠ)».
Λίγο αργότερα ο εκδότης του Hot Doc αναφέρθηκε στην υπόθεση του δημοσιογράφου Βασίλη Χήτου, ο οποίος αργότερα κατέθεσε και ως μάρτυρας.
«Τον εμφάνιζαν (σ.σ Χήτο) ως έμμισθο της ΕΥΠ», τόνισε και αναφέρθηκε και στις πλαστές αποδείξεις που εστάλησαν στην ΕΣΗΕΑ αλλά και σε διάφορα ΜΜΕ και εμφάνιζαν δήθεν δημοσιογράφους να είναι έμμισθοι των μυστικών υπηρεσιών.
Εν συνεχεία, ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε και στο περιστατικό που με τους αγνώστους που προσπάθησαν να εισβάλουν στο σπίτι του για να τον εξοντώσουν. «Όταν δημοσιοποιήθηκε η κατάσταση, έγινε αντιληπτό στην κατηγορουμένη Μ.Ξ, ότι τα πράγματα είχαν ξεφύγει. Είχε ακούσει πράγματα που αφορούσαν την καταστροφή μου. Έτσι μια μέρα, τηλεφώνησε στο περιοδικό και ήθελε να με συναντήσει. Τη συναντώ και εμφανώς ταραγμένη μου λέει πως μετέχει σε μια ομάδα στην οποία επικεφαλής είναι ο Κώστας Αγγελάκης.
Στο Χαλάνδρι, σε απόσταση 100 μέτρων από τότε γραφεία του Hot Doc, οι κύριοι είχαν νοικιάσει διαμέρισμα μέσω μιας εταιρίας που δεν είχε καμία δραστηριότητα και ανήκε στο δεύτερο κατηγορούμενο, κ. Σοφοκλή Κουκουλίτσιο. Ήταν η γιάφκα, ήταν το κέντρο παρακολούθησής του. Όταν τη ρώτησα για τις μεθοδεύσεις τους μου είπε πως αυτές ήταν:
1. Να αποδομήσουν εμένα για τις αποκαλύψεις για τις τράπεζες φτιάχνοντας την πλαστη απόδειξη της ΕΥΠ.
2. Να αποδομήσουν τη βασική μάρτυρα στην υπόθεση ενάντια στον Σάλα, τοποθετώντας στο σπίτι της και σε επιχείρηση ναρκωτικά.
3. Το τρίτο ήταν η δολοφονία μου.
Έπειτα και από ερωτήσεις της Προέδρου της Έδρας, ο Κώστας Βαξεβάνης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως είπε στην κατηγορούμενη να του γράψει σε ένα χαρτί τα ονόματα των ανθρώπων της ομάδας, με τη λογική να τα ερευνήσει. Αργότερα, ο δημοσιογράφος ζήτησε από γραφολόγο να εξετάσει αν ο γραφικός της χαρακτήρας ταυτίζεται με αυτόν στις αποδείξεις.
«[…] Η πραγματογνωμοσύνη έγινε και απεφάνθη πως όντως είναι ο γραφικός χαρακτήρας της κατηγορουμένης».
Πρ.: Πώς κρίνατε ότι ήταν αξιόπιστη;
Βαξ.: Τα περιστατικά που μας περιέγραψε ίσχυαν. Πρώτον, το ότι μας παρακολουθούσαν… Πήγαμε στο διαμέρισμα όταν αυτό ξενοικιάστηκε, προφασιζόμενοι ενδιαφερόμενους ενοικιαστές. Μας είχε περιγράψει για κρύπτες και κρυφά σημεία στο σπίτι που έκρυβαν διάφορα. Και τα βρήκαμε. Ακόμη μια επιβεβαίωση που την κατέστησε αξιόπιστη ήταν τα όσα μας είπε για την επιχείρηση που είχε οργανωθεί. Πως θα έμπαιναν στο γραφείο στο Reuters του Νικόλα Λεοντόπουλου για να του πάρουν το laptop κάτι το οποίο έγινε και το ήξερε μόνο το Reuters, που δεν το είχε δημοσιοποιήσει και ο δημοσιογράφος. Έτσι έγινε αξιόπιστη.
Ο δημοσιογράφος τόνισε στην κατάθεσή του ότι όλες οι μεγάλες υποθέσεις δένουν με καταθέσεις συνεργατών των κατηγορουμένων, αναφέροντας χαρακτηριστικά την υπόθεση Κάντα με Τσοχατζόπουλο.
Πρ.: Υπήρχαν άλλη στην ομάδα εκτός από τους δυο συγκατηγορούμενούς της;
Βαξ.: Υπήρχε και άλλη ομάδα
Πρ.: Είχαν εμπλοκή;
Βαξ: Ήταν οι μεταφορείς. Ανέλαβαν να μας παρακολουθούν και πήραν τις αποδείξεις και τις πήγαν, τις παρέδωσαν έναντι αμοιβής.
Πρ.: Η συμμετοχή του δευτέρου (σ.σ Κ. Αγγελάκη) και του τρίτου (σ.σ Σ. Κουκουλίτσιο) κατηγορουμένου;
Βαξ.: Ο κ. Αγγελάκης ήταν αυτός που της έβαζε να κάνει δουλειές για την ΕΥΠ υποτίθεται. Της έλεγε ότι αυτός είναι η ΕΥΠ. Ο κ. Κουκουλίτσιος εμφανιζόταν ως επιχειρηματίας. Ότι είχε νοικιάσει το συγκεκριμένο διαμέρισμα.
Πρ.: Δεν είχε σχέση με την ΕΥΠ;
Βαξ.: Με βάση τα όσα είπε η μάρτυρας, εμφανιζόταν ως συνεργάτης της ΕΥΠ. Ο κ. Κουκουλίτσιος έχει ομολογήσει ότι έχει συνεργαστεί με την ΕΥΠ σε άλλες υποθέσεις.
Στην πορεία της κατάθεσης, ερωτηθείς από την Πρόεδρο της Έδρας για το ποιος ήταν αυτός που είχε δώσει εντολή στην κατηγορουμένη για τη σύνταξη των πλαστών αποδείξεων, ο Κ. Βαξεβάνης ανέφερε σύμφωνα πάντα με τα όσα του είχε αποκαλύψει η μάρτυρας: «Την έδωσε ο Αγγελάκης με τον Κουκουλίτσιο υποβολέα. Ο εγκέφαλος ήταν ο Αγγελάκης».
Ο δημοσιογράφος επισήμανε επίσης πως όποιον θέλει να τον πλήξει, χρησιμοποιεί τις εν λόγω πλαστές αποδείξεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Στη συνέχεια, ο Κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε στα ραντεβού που έγιναν με έναν άντρα με το ψευδώνυμο «Σέργος». Όπως τόνισε ο δημοσιογράφος (σ.σ έχουν γραφτεί και στο τεύχος 26 του Hot Doc), στα γραφεία κάλεσε ένας με το όνομα «Σέργος» λέγοντας πως έχει στοιχεία να δώσει για υποθέσεις του Αγγελάκη και του Κουκουλίτσιου. Τον συναντήσαμε και έλεγε ότι δήθεν θα μας δώσει στοιχεία και πληροφορίες[…].
Ο δημοσιογράφος τόνισε πως όλα αυτά κατατέθηκαν στην αστυνομία η οποία ήταν ενήμερη για τις συναντήσεις.
Εισαγ.: Ποιος είναι εκείνος που έπεισε την κατηγορούμενη να βάλει τις υπογραφές;
Βαξ: Ο άνθρωπος που οργάνωσε την υπόθεση και χρησιμοποίησε την ιδιότητά του ως πράκτορας της ΕΥΠ. Τα πράγματα έτρεχαν για να διεκπεραιωθούν από τον Κουκουλίτσιο, μας είπε η κατηγορουμένη.
Σε ερώτηση του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη αν ο κ. Βαξεβάνης γνώριζε από πριν την κατηγορουμένη, ο δημοσιογράφος απάντησε: «Δεν την ήξερα και δεν με ήξερε, πέρα από τη δημόσια εικόνα που έχω ως δημοσιογράφος.
Ερωτηθείς ο κ. Βαξεβάνης αν η κατηγορουμένη γνώριζε τους δυο συγκατηγορουμένους της είπε πως τους γνώριζε και αυτό αποδεικνύεται.
Ο δημοσιογράφος αργότερα απαντώντας σε ερώτηση του κ. Απατσίδη αναφέρθηκε και στο ότι ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κατήγγειλε ως πλαστές τις εν λόγω αποδείξεις.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων που «καίνε» Αγγελάκη
Κόλαφος κατά του Αγγελάκη ήταν και οι καταθέσεις των μαρτύρων. Η τότε αρχισυντάκτρια του Hot Doc Παρασκευή Μπλούτσου αναφέρθηκε στα γεγονότα όπως έγιναν περιγράφοντας εκείνη την περίοδο. Τόνισε τα όσα τους είπε στις συναντήσεις η κατηγορούμενη – μάρτυρας, η οποία εμφανίστηκε άκρως φοβισμένη και αγχωμένη σ’ αυτές, δείχνοντας ως «εγκέφαλο» των πλαστών αποδείξων τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ, Κώστα Αγγελάκη.
Άκρως «καυστικός» για τον Αγγελάκη ήταν στην κατάθεσή και ο δημοσιογράφος, Βασίλης Χήτος, ο οποίος πρώτος είδε να δημοσιεύεται ρεπορτάζ με την πλαστή απόδειξη της ΕΥΠ στο όνομά του, την περίοδο πριν τις εκλογές του 2012 που κατέβαινε ως υποψήφιος.
Ανέφερε πως εστάλησαν όλες οι πλαστές αποδείξεις σε διάφορα ΜΜΕ και πως το δημοσίευμα που έγινε για τον ίδιο στον Ελεύθερο Τύπο αποδείχθηκε ψευδές και ήδη έχουν αποφανθεί τα δικαστήρια για αυτό.
Τόνισε δε, και την γραφολογική έκθεση της αστυνομίας που απέδειξε ότι επρόκειτο για πλαστές αποδείξεις.
Ως μάρτυρας στη δίκη εξετάστηκε και ο δημοσιογράφος, Τάσος Τέλλογλου ο οποίος είχε κάνει αποκαλύψεις για το τραπεζικό σύστημα την επίμαχη περίοδο. Όπως τόνισε, ενημερώθηκε από τον τότε πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ για τις πλαστές αποδείξεις. Υπογράμμισε δε, ότι δεν έβρισκε άλλο λόγο που κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες του με τον δημοσιογράφο του Reuters πέρα της συσχέτισής τους με τις αποκαλύψεις του αυτές. Είπε πως πρόκειται για πλαστές αποδείξεις ενώ ανέφερε ότι σταμάτησε τη δημοσιογραφική του έρευνα ότι η υπόθεση των τραπεζικών ιδρυμάτων πήγε στην εισαγγελία.
Είπε τέλος, ότι δεν γνωρίζει αν ήθελαν να τον βλάψουν με τη δημοσίευση των πλαστών αυτών αποδείξεων ενώ διευκρίνισε πως είχε επικοινωνία με τον Κώστα Αγγελάκη την περίοδο εκείνη (σ.σ κατέθεσε πως τον γνωρίζει από το 2004), ρωτώντας τον αν έκανε κάτι εις βάρος του. Ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ του απάντησε αρνητικά. «Δεν είχαν κάποιο στοιχείο αντίθετο για να μην τον πιστέψω», κατέληξε ο Τάσος Τέλλογλου.