Kατάθεση Βενιζέλου στη δίκη Διώτη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Kατάθεση Βενιζέλου στη δίκη Διώτη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Ο Ιωάννης Διώτης κατηγορείται για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, καθώς -σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα- δεν αξιοποίησε την δυνατότητά να αντλήσει στοιχεία από τη λίστα και να ασκήσει φορολογικούς ελέγχους.

“Μεγαλοποίησαν την υπόθεση για να πλήξουν την τότε Κυβέρνηση”, υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εξεταζόταν σήμερα ως μάρτυρας. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν η …σημαντικότερη υπόθεση φοροδιαφυγής τέτοιου τύπου που απασχολούσε το ΣΔΟΕ εκείνο το διάστημα.

Όπως είπε χαρακτηριστικα υπήρχαν “πιο βαρβάτες” που ήταν “νόμιμα αποκτηθείσες” και δεν θα έβαζαν φρένο στη συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας για τη λήψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών, αναφέροντας ως παράδειγμα τη λίστα Λίχνενστάιν .

Ειδικότερα, ο Ευαγγελος Βενιζέλος, εκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες που στόχο είχαν να πλήξουν την τότε κυβέρνηση και για το λόγο αυτό μεγαλοποίησαν την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ.

Κατα τον κ. Βενιζέλο δεν υπήρξε δόλος από την πλευρά του “έγκριτου εισαγγελικού λειτουργού”, όπως τον χαρακτήρισε, ενώ όπως είπε, ο ίδιος έλαβε “ένα αντίγραφο του αντιγράφου”.

Ο κ. Βενιζέλος δεχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από το δικαστήριο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν αξιοποιήθηκε η λίστα και απεκρύβη το περίφημο “στικάκι”.

Μάρτυρας: Μπορώ να εκτιμήσω ότι δεν είχε σκόπο να βλάψει το δημοσιο συμφέρον. Σημασία για μένα έχει το ότι ο κ. Διώτης απεχώρησε από τη θέση του, δεν ενημέρωσε το διάδοχό του, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν κράτησε κανένα αντίγραφο. Αυτό εκτιμώ οφείλεται σε δύο λόγους: “Δεν ηθελε να εχει εμπλοκή γιατί έκρινε πως η επεξεργασία των στοιχείων είναι παράνομη, αφού και το υλικό ήταν παρανόμως αποκτηθέν, και δεύτερον ήθελε να διαμαρτυθεί για τη λήξη της θητείας του και την μη ανανέωσή του.

Πρόεδρος: Και μετά μου λετε οτι δεν είχε δόλο;

Μάρτυρας: Λεω οτι δεν μπορώ να αντιληφθώ και να αποδεχθώ με βαση τη διαδρομή του ότι είχε δόλο να βοηθήσει τους καταγεγραμμένους στη λίστα.

Η κρατική …σκοπιμότητα

Εισαγγελέας: Αφού το θεωρούσε παράνομο αποδεικτικό υλικό, τότε γιατί το κράτησε;

Μάρτυρας: Συμβαινει αυτο. Αυτο γίνεται από κρατική σκοπιμότητα, όχι κρατική νομιμότητα όμως.

Εισαγγελέας: Σας εξήγησε γιατί το κράτησε, έστω εκ των υστέρων;

Μάρτυρας: Όχι. Παράνομο υλικό φτάνει κατά κόρον στο ΣΔΟΕ. Έχω την άποψη ότι δέχθηκα πολιτική επιθεση από την αντιπολίτευση, γιατί ειπώθηκαν ψευδείς ισχυρισμοί από τον κ. Διώτη. Πολιτικά και εγώ θέλω να μαθω γιατί με ενεπλεξε.. Ευθύνες απεδόθησαν στον Γ. Παπακωνσταντίνου και αυτό έγινε απο το Ειδικό Δικαστήριο. Θελω να καταλαβω τις πολιτικές ευθύνες…

Εισαγγελέας: δεν το καταλαβαινω, τί σημαίνει πολιτικές ευθύνες;

Πρόεδρος: Ούτε κι εγώ το αντιλαμβανομαι…

Μάρτυρας: ‘Οταν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ανανέωσε τη θητεία του κ. Διώτη υπήρξαν πολιτικές διαμαρτυρίες…

Πρόεδρος: Εδώ δικαζουμε ποινικές ευθύνες. Ο κ. Διώτης δεν ήταν πολιτικός. Για εμένα ένα και ένα κάνουν δύο, για εσάς μπορεί να κάνουν 2,5…

Μάρτυρας: Δεν μιλάτε σε εναν πολιτικό απλως, αλλα σε εναν καθηγητη. Καταλαβαινω τις εννοιες του πονικού δικαιου. Δεν εχει νομικη λογικη το να θελει να μετακυλήσεις την ευθυνη σε υπουργό. Σύμφωνα με το Συνταγμα, ο κ. Διώτης δεν μπορουσε να προστατευθει ποινικως γιατί διαχωρίζεται η υποθεση ως προς τα μη πολιτικά προσωπα λογω του νόμου περί ευθυνης υπουργου.

“Τα ριξε” στον Παπακωνσταντίνου 

Ακόμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος , δήλωσε ότι ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών, όφειλε να έχει γενικές πληροφορίες γύρω από την εξέλιξη των ερευνών αλλιώς θα θεωρείτο ότι παρεμβαίνει, ενώ προσθεσε πως βοήθησε την υπόθεση αφού ήταν ο μόνος που διέθετε το στικάκι όταν ξεσπασε η υπόθεση και έτσι εντοπίστηκε η διαφορά των ονομάτων από 2059 σε 2062. Τέλος, επέρριψε ευθύνες στο διάδοχό του Γ. Παπακωνσνταντινου λέγοντας ότι δεν είχε ενημερώσει τον Διώτη πως το υλικό είχε ληφθεί επίσημα από τις γαλλικές αρχές με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να μην μπορεί κατά την κρίση του να αξιοποιήσει το στικάκι.

Υπενθυμίζεται ότι το Ειδικό Δικαςτηριο έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος τον πρώην υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς τους ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία για το οποίο και διωκόταν.

Του επέβαλε κατά πλειοψηφία ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.

Documento Newsletter