Καταστροφή των επιχειρήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Πτώση τζίρου 13,1 δισ. στο γ΄τρίμηνο

Καταστροφή των επιχειρήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Πτώση τζίρου 13,1 δισ. στο γ΄τρίμηνο

Την τραγική κατάσταση της οικονομίας και την καταστροφική κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των επιχειρήσεων κατά το γ’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και μάλιστα χωρίς lockdown, με (σχεδόν) το σύνολο των επιχειρήσεων ανοικτών αφού πρόκειται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.  

Πτώση ύψους 13,1 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον τζίρο των επιχειρήσεων της χώρας, λόγω της πανδημίας, το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019, ενώ μόνον τον Οκτώβριο οι απώλειες του τζίρου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ:

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 69.807.414 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2019, οπότε είχε ανέλθει σε 82.914.982 χιλ. ευρώ. 

  • Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών (κατά 50,4%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης», ενώ τη μικρότερη μείωση (κατά 0,8%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Ορυχεία και λατομεία». 
  • Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 10,6% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση».

Για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 7.102.002 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 33,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 10.610.210 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση (κατά 61,6%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των «Καταλυμάτων» και του κλάδου της «Παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων», ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών (κατά 6,5%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος». Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση (κατά 2,2%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου της «Εκπαίδευσης».

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2020 ανήλθε σε 18.844.746 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 7,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 20.359.017 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση (κατά 45,3%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης», ενώ τη μικρότερη μείωση (κατά 1,3%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Ενημέρωση και επικοινωνία». Ενώ, τη μεγαλύτερη αύξηση (κατά 14,1%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα».

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2020 ανήλθε σε 1.309.099 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 15,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019, οπότε είχε ανέλθει σε 1.556.867 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση (κατά 86,5%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις», ενώ τη μικρότερη μείωση (κατά 2,2%) κατέγραψαν οι επιχειρήσεις των κλάδων «Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα» και «Δραστηριότητες οργανώσεων». Από την άλλη πλευρά, τη μεγαλύτερη αύξηση (κατά 102,8%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Καταστροφικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

«Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ είναι μία ακόμη απόδειξη της τεράστιας κρίσης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Η απώλεια τζίρου των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 ξεπέρασε τα 13 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης και συμπληρώνει:

«Σε μια περίοδο δηλαδή χωρίς lock down και που ιστορικά αποτελεί την πιο ευνοϊκή για την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, οι επιχειρήσεις υπέστησαν τεράστια καθίζηση.

Επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι αυτόματη μετά την καραντίνα. Απαιτείται ουσιαστική και ολοκληρωμένη στήριξη, κάτι που αρνείται εμμονικά η κυβέρνηση με καταστροφικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.»

Documento Newsletter