Γνωστοί εδώ και καιρό στις ελληνικές υπηρεσίες για δραστηριότητες που υπερβαίνουν το διπλωματικό πρωτόκολλο ήταν οι τέσσερεις Ρώσοι, οι δύο εκ των οποίων αναμένεται να απελαθούν τις επόμενες ώρες, ενώ στους άλλους δύο, οι οποίοι βρίσκονται εκτός χώρας, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews.gr τους είχαν γίνει εδώ και δύο χρόνια σχετικές συστάσεις ενώ μόλις την περασμένη Παρασκεύη (6/7) το Ελληνικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε τη Μόσχα ζητώντας της να αποσύρει τους 2 εν ενεργεία διπλωματες προκειμένου να μην αναγκαστεί να τους απελάσει. Η Μόσχα όμως δεν απάντησε ποτέ.
Πρόκειται για τον Α΄ γραμματέα της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ και έναν Ρώσο πολίτη στέλεχος σε διεθνή οργανισμό οι οποίοι αναμένεται να απελαθούν καθώς και για τον πρώην γενικό πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε και διαμένει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη και έναν ακόμη Ρώσο στους οποίους και απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα (βρίσκονται εκτός).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και οι τέσσερις επεδίωκαν επαφές (πολλές φορές με έκνομες ενέργειες) με Μητροπολίτες, στρατιωτικούς και δημάρχους ανά την επικράτεια προωθώντας Ρωσικά συμφέροντα στο εσωτερικό όσο και την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο έτερος κρίκος της υπόθεσης είναι η Αυτοκρατορική Παλαιστινιακή Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται έντονα και στη χώρα μας, έχει έδρα στα Ιεροσόλυμα και θεωρείται το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου στην περιοχή και του Πατριαρχείου της Μόσχας. Με τον τρόπο αυτό «πιέζει» και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο στα Ιεροσόλυμα ενώ εσχάτως έχει αναπτύξει στενότατες σχέσεις και με το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν ανοίγοντας μάλιστα γραφεία στην Κωνσταντινούπολη.
Επί του παρόντος η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, εξέλιξη που από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη». Το σίγουρο είναι ότι η Μόσχα αφενός λόγω των σχέσεων που έχει αναπτύξει με την Τουρκία και τον Ρ. Τ. Ερντογάν αφετέρου λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ αλλά και λόγω των ενεργειακών δρόμων δείχνει μια αυξημένη δραστηριότητα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Διαβάστε ακόμη: Τζανακόπουλος για απελάσεις Ρώσων διπλωματών: «Δεν αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»