Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να απέδωσε τον τραγικό κυβερνητικό χειρισμό στην υπόθεση της Σαμοθράκης «στις υποδομές του νησιού» και στο ότι για χρόνια «δεν αφαιρέθηκαν από τον πυθμένα του λιμανιού οι επιχωματώσεις και τα φερτά υλικά που εμποδίζουν τα μεγαλύτερα πλοία να δένουν στο λιμάνι», ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας το θέμα της εκβάθυνσης του λιμανιού, που ετέθη στις συσκέψεις, είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες για τη βελτίωση της λειτουργίας του, αλλά όχι ο κύριος, για να ανοίξει ο ορίζοντας στη Σαμοθράκη προς το μέλλον αναπτυξιακά.
«Ο κύριος παράγοντας είναι η μεγέθυνση, η επέκταση του λιμανιού μας, για να μπορούν να ελλιμενιστούν μεγαλύτερα πλοία. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια από τις γραμμές του Βορείου Αιγαίου, που εκτελούνται από Πειραιά είτε Λαύριο, κυρίως Λαύριο. Όμως, τα πλοία που εκτελούν αυτές τις γραμμές έχουν τέτοιο μήκος, που δεν χωράνε στο λιμάνι μας, δηλαδή ο βασικός παράγοντας είναι το μέγεθος των πλοίων που μπορούν να ελλιμενιστούν (…), για αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να ζητούμε συνέχεια πλοία ορισμένου μήκους, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται συνθήκες ελεύθερης αγοράς για να υπάρχει ανταγωνισμός» σημείωσε.
Αναφερόμενος ειδικά στον πρόσφατο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού, ο κ.Βίτσας «έδειξε» ως βασική υπαίτιο «τη ναυτική εταιρία που εξυπηρετεί το νησί κατ’ αποκλειστικότητα, με δεκαετή σύμβαση τώρα». Όπως υποστήριξε, η εταιρεία έχει βαρύτατες και αποκλειστικές ευθύνες για το πρόσφατο συμβάν.
Με λίγα λόγια οι υποδομές του νησιού είναι γνωστές εδώ και χρόνια στο υπουργείο Ναυτιλίας. Το γεγονός ότι αποφασίστηκε να σταλεί ένα πλοίο υπερβολική μεγάλο για λιμάνι της Σαμοθράκης βαρύνει αποκλειστικά το υπουργείο Ναυτιλίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Η ζημία δεν είναι αναστρέψιμη
Ερωτηθείς για τη ζημία που υπέστησαν οι επιχειρήσεις της Σαμοθράκης -τουριστικές και άλλες- από τον δεκαήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού, ο κ.Βίτσας επισήμανε ότι η μικρή νησιωτική οικονομία βρίσκεται στην αιχμή της κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, οπότε η ζημία που έχουν υποστεί όλοι είναι πολύ μεγάλη. «Θεωρώ πως (η ζημία) δεν είναι αναστρέψιμη φέτος. Φοβάμαι ότι αν δεν προσεχθεί αυτή η κατάσταση, μπορεί να έχει προέκταση στο μέλλον, αυτό πρέπει να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει αυτή η εικόνα του νησιού να ανασυγκροτηθεί και να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας και αξιοπιστίας στον υποψήφιο επισκέπτη ότι σε αυτό το νησί θα πάει και θα φύγει όποτε ο ίδιος προγραμματίζει» κατέληξε ο δήμαρχος Σαμοθράκης.